Malpraxis medical
1 noiembrie 2017Taxa impozit
22 noiembrie 2017Partaj divort
Bună ziua, în cazul în care locuință familiala este proprietatea soției, primita prin donație în timpul căsătoriei noastre, eu am vreun drept sa emit pretenții materiale, ținând cont ca eu am investit mari sume de bani timp de 10 ani în aceasta casa. În tot acest timp soția nu a lucrat decât scurte perioade ca suplinitor la o școală. Acum pretinde sa plec după 20 de ani de casatorie.
Bună ziua!
În viziunea noului Cod civil, locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii. Nu prezintă relevanță unde este stabilit domiciliul soților, locuința familiei fiind imobilul pe care familia l-a întrebuințat în acest sens, indiferent de proprietarul acestuia.
Mai mult decât atât, oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.
În aceeași ordine de idei, amintim posibilitatea exercitării dreptului exclusiv de proprietate asupra imobilului destinat locuinței familiei, așa cum prevede art. 322 alin. 1 C.civ. „Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.”
Așadar, ambii soți au drepturi asupra locuinței familiei, aceste drepturi de folosință nefiind afectate de existenta dreptului de proprietate exclusivă a unuia dintre soți.