Conversie chf
7 august 2017Suspendare contract
9 august 2017Continuare proces penal cu minori sub 14 ani
Buna ziua!V-as ruga sa precizati daca minorii sub 14 ani pot fi trimisi in judecata( sau tutorii lor)intr-un proces penal pentru distrugere,dar pe latura civila pentru a acoperi prejudiciul produs de minori.
Procurorii au clasat cazul,dar puteau continua procesul in civil pentru recuperarea prejudiciului,conform codului civil,conform art.1368 cod civil,art.1366 si 1372,cod civil.
In plus,procurorii nu au tinut cont de art.121 cod penal atunci cand au clasat dosarul.Precizez ca minorii comit repetat asemenea fapte,si,nici ei,nici tutorii nu au raspuns vreodata civil si penal.
Se puteau chiar invoca art.508,cod civil,pentru decaderea din drepturile parintesti.Toti,minori si majori,sunt clienti permanenti ai politiei,ca membri ai mafiei tiganesti.
De ce procurorii si politistii îi protejeaza,cand ar putea sa continue procesul in instanta,unde sa li se impuna plata prejudiciilor si unele masuri educative,conform art.121,cod penal.
Se poate face cu succes plangere in instanta impotriva solutiilor procurorilor,confirmate de prim procuror?
Va multumesc!
Bună ziua,
Ordonanța de clasare a procurorului poate fi contestată în temeiul art. 339 C.p.p., care în cuprinsul alin. (2) tratează următoarea ipoteză: „În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.”
Plângerea trebuie introdusă în termenul legal stabilit de alin. (4) al aceluiași articol „ În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.”
Codul de procedură penală reglementează posibilitatea adresării plângerii instanței competente, în temeiul art. 340 „(1) Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.”
(2) Dacă plângerea nu a fost rezolvată în termenul prevăzut la art. 338, dreptul de a face plângere poate fi exercitat oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, dar nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare.
(3) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori pentru persoana juridică, denumirea, sediul, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, data ordonanţei sau a rechizitoriului atacat, numărul de dosar şi denumirea parchetului, indicarea motivelor plângerii.
(4) Dispoziţiile art. 289 alin. (3)-(5) se aplică în mod corespunzător.
(5) În cazul în care nu cuprinde data ordonanţei sau a rechizitoriului atacate, numărul de dosar şi denumirea parchetului, plângerea se restituie pe cale administrativă, situaţie în care completarea plângerii poate fi efectuată nu mai târziu de 20 de zile de la data restituirii.”
Puteți consulta un model de plângere împotriva soluțiilor de clasare ori de renunțare la urmărirea penală, aici: