Plantarea unor copaci de talie mare in gradinita din fata blocului
30 iulie 2017Rate la banca
1 august 2017Custodie comuna - copii minori
Buna ziua, am divortat in februarie, avem doua fetite de 3 respectiv 7 ani.
Locuinta / casa la curte am cedat o fostului sot (fostii socrii erau vecini, terenul era de la ei - am considerat ca asa e corect- in schimb m a despagubit cu o anumita suma).
Problema mea este conceptul de "cusotodie comuna" - ce inseamna asta mai exact.
Fostul meu sot era f implicat in educarea, distractia, cresterea fetelor - acum insa, dupa divort, le ia exact 2 zile la doua saptamani - ceea ce insemna ca, copiii nu se bucura de casa construita impreuna, de casa in care au crescut, de curte - nu mi am imaginat asa ceva...
Mai mult de atat nu am deloc suport in educarea lor - fetita mare e la scoala - si e un copil cu care trebuie lucrat zilnic, sustinut, alocat timp - e un copil emotiv, si care are nevoie de suport.
In conditiile actuale, daca as fi stiut, corect pentru fete ar fi fost sa ramanem noi in casa , pensia alimentara am stabilit o la un minim...de 500 lei / copil..in ideea ca e custodie comuna si ca se vor cheltui bani si de partea celalta (fostul sot are firma, are insa declarat salariu minim, insa ar mai fi niste dividente care probabil..nu stiu care e procedura..se declara anual)
Ma deranjeaza drepturile astea egale, custodia comuna care de fapt nu e comuna..nu e corect pt fete si fetele chiar ii simt lipsa, lipsa lui, lipsa casei, lipsa bunicilor etc...
Din pacate n am facut un act in care sa mentionam timp alocat, nu mi am imaginat ca e cazul..dar fiind custodie comuna, intr o vacanta de 3 luni...sa nu le ia o saptamana e ...gresit.
Ce as putea sa fac?
In vacanta asta am schimbat 3 bone..si eu lucrez...mi am luat CO de cateva ori..l am rugat sa le ia 1-2 zile sa caut bona..ca mi iau si eu etc... nu se poate colabora - si e vb strict de binele lor...al fetelor - nu ma deranjeaza sa ma dau eu peste cap - ma deranjeaza ca le evita 🙁
Va rog tare mult raspuns. Ce pot sa fac?
Va multumesc!
Bună ziua!
Dispozițiile legale incidente în materia efectelor divorțului cu privire la raporturile dintre părinți și copiii lor minori (art. 396-404 C.civ.) au în vedere „interesul superior al copilului”. În același sens, indicăm art. 400 alin (2) care prevede că „Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.” precum și alin. (3) „În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.”
Deși drepturile și obligațiile fiecărui părinte asupra copiilor au fost stabilite odată cu pronunțarea divorțului, art. 403 C.civ. reglementeză următoarea posibilitate „În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.”