Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Ultraactivitatea legii penale
Ultraactivitatea legii penale
Legea sub imperiul căreia a fost săvârşită fapta va continua să se aplice şi după ieşirea ei din vigoare.
Cazuri de ultraactivitate: legea penală temporară şi legea penală mai favorabilă.
Potrvit art.7 Cod Penal, legea penală temporară se aplică infracțiunii săvârşite în timpul cât era în vigoare, chiar dacă fapta nu a fost urmărită sau judecată în acest interval de timp. Legea penală temporară este legea penală care prevede data ieşirii ei din vigoare sau a cărei aplicare este limitată prin natura temporară a situației care a impus adoptarea sa.
Dacă nu se încadrează în aceste categorii, legea penală nu va fi o lege temporară, chiar dacă este în vigoare o perioadă scurtă de timp.
Legea temporară ultraactivează întotdeauna, aplicându-se faptei săvârşite cât timp era în vigoare, chiar dacă fapta nu a fost urmărită sau judecată în acest interval de timp, fără să conteze dacă legea de la momentul judecării este mai favorabilă sau dacă fapta este ulterior dezincriminată.
Legea temporară poate retroactiva, în cazul în care legea temporară este mai favorabilă decât legea veche sub imperiul căreia a fost săvârşită infracțiunea.
Legea penală mai favorabilă se aplică ( ultraactiv) infracțiunilor săvârşite în timpul cât era în vigoare şi care nu au fost definitiv judecate până la data ieşirii din vigoare.
Dacă o lege ulterioară legii sub imperiul căreia fapta a fost săvârşită dezincriminează fapta, suntem în ipoteza aplicării legii penale de dezincriminare, şi nu în ipoteza comparării legilor pentru identificarea legii penale mai favorabile.