Taxa judiciara de timbru, cerere de restituire, Nasterea dreptului de a cere restituirea
31 martie 2020Suspendarea platii pensiei, Posibilitatea de a dispune suspendarea platii pensiei
31 martie 2020
Taxa judiciara de timbru, Cerere de reexaminare, Autoritatea de lucru judecat
- Legea nr. 146/1997: art. 18 alin. (1) si alin. (2)
Potrivit art. 18 alin. (1) din Legea nr. 146/1997, „Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru se face de catre instanta de judecata (...)”, iar conform aliniatului al doilea al aceluiasi articol „Impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare, la aceeasi instanta, in termen de 3 zile de la data la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicarii sumei datorate”.
Asadar, impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru exista o singura cale de atac - cererea de reexaminare, iar incheierea care se pronunta in solutionarea cererii este irevocabila, neputand fi readusa in discutie aceasta chestiune in apel si recurs, intrucat s-ar incalca autoritatea de lucru judecat.
Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila, Decizia civila nr. 662 din 11 septembrie 2014, G.O.
Prin Decizia civila nr. 662 din 11 septembrie 2014, pronuntata in dosarul nr. 8786/325/2012*, Curtea de Apel Timisoara a respins recursul formulat de reclamantii
- T., H.A., J.F.A., E.M., K.A. si S.E. impotriva Deciziei civile nr. 57/A din 24 octombrie 2014, pronuntata de Tribunalul Timis.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, examinand decizia atacata prin prisma dispozitiilor art. 304 C. pr. civ., Curtea a retinut ca recursul nu este fondat, pentru considerentele expuse in continuare.
Primul aspect invocat de recurentii reclamanti priveste nelegala stabilire de catre instanta de apel a taxei de timbru aferente cererii de apel, respectiv cererii de chemare in judecata.
In conformitate cu dispozitiile art. 18 alin. (1) din Legea nr. 146/1997, determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru se face de catre instanta de judecata (...), iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare, la aceeasi instanta, in termen de 3 zile de la data la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicarii sumei datorate. Asadar, reexaminarea este singura cale de atac pusa la dispozitia partilor si prevazuta de legea taxelor de timbru impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru.
Or, in speta, a fost formulata o cerere de reexaminare prin care reclamantii au criticat tocmai modalitatea in care a inteles instanta de apel sa stabileasca taxele de timbru datorate in speta. Prin Incheierea pronuntata la data de 18.07.2013 de Tribunalul Timis in dosarul 8786/325/2012*, in mod irevocabil a fost respinsa cererea de reexaminare formulata de reclamanti impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru prin incheierea din 28.06.2013 ca nefondata. In cuprinsul cererii de reexaminare formulate reclamantii au avut posibilitatea de a prezenta toate argumentele pe care le-au invocat in prezenta cerere de recurs si care sa fie avute in vedere de instanta care a solutionat calea de atac a reexaminarii.
Instanta de recurs nu poate concluziona in sensul dorit de recurenti, ca nu ar datora taxele stabilite, fara a se aduce atingere puterii de lucru judecat de care se bucura o hotarare judecatoreasca irevocabila. Indiferent de aspectul transat printr-o astfel de hotarare, cuprinsul sau se bucura de prezumtia absoluta si irefragabila de legalitate si temeinicie, astfel ca nu poate fi contrazis printr-o alta hotarare judecatoreasca. Asadar, nu poate fi readusa in discutie modalitatea in care a fost stabilita taxa judiciara de timbru in apel, nici cu privire la calcul si nici cu privire la determinarea in concret a capetelor de cerere si a taxei judiciare de timbru aferente acestora.
Totodata, Curtea constata ca nu se poate retine imprejurarea ca prin stabilirea taxei judiciare de timbru pentru apel s-a creat apelantilor o situatie mai grea in propria cale de atac deoarece principiul prevazut de art. 296 C. pr. civ. se refera la solutia concreta data cererii de apel. Or, reclamantilor li s-a anulat apelul ca netimbrat, fiind obligati la plata cheltuielilor de judecata catre intimati in conformitate cu dispozitiile art. 298 raportat la art. 274 C. pr. civ.
In conformitate cu dispozitiile art. 20 alin. (5) din Legea nr. 146/1997, in situatia in care instanta judecatoreasca investita cu solutionarea unei cai de atac ordinare sau extraordinare constata ca in fazele procesuale anterioare taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, va dispune obligarea partii la plata taxelor judiciare de timbru aferente, dispozitivul hotararii constituind titlu executoriu. Executarea silita a hotararii se va efectua prin organele de executare ale unitatilor teritoriale subordonate Ministerului Finantelor Publice in a caror raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul debitorul, potrivit legislatiei privind executarea silita a creantelor bugetare.
Instanta de apel a aplicat dispozitiile mai sus mentionate si a obligat reclamantii la plata taxelor judiciare neplatite de catre acestia pentru judecarea cererii de cererea de chemare in judecata in fata primei instante. Nici in acest caz nu se poate retine ca s-a creat apelantilor o situatie mai grea in propria cale de atac, deoarece dispozitia vizeaza achitarea taxelor judiciare datorate catre stat, fiind prevazuta in mod expres de lege si nu reprezinta o solutie data cererii de apel pentru a fi incident art. 296 C. pr. civ. Din redactarea textului art. 20 alin. (5) din Legea nr. 146/1997 rezulta ca s-a instituit o protectie suplimentara pentru stat (creditor al obligatiei de plata a taxelor judiciare de timbru), o garantie a incasarii lor in cuantumul complet chiar in situatia in care instantele de fond ar omite acest fapt.
Recurentii reclamanti au mai invocat faptul ca trebuia judecat apelul in limita timbrarii. Curtea constata ca la dosarul de apel nu exista depusa vreo chitanta privind plata taxei de timbru de catre reclamanti (la fila 101 din dosarul tribunalului fiind instiintarea formulata de aparatorul acestora in sensul ca reclamantii nu vor timbra calea de atac).
Pe de alta parte insa, cererea de apel are caracter indivizibil si, in cazul in care taxa judiciara de timbru stabilita de instanta de apel nu este achitata in intregime, cererea de apel se anuleaza in totalitate.
Potrivit art. 20 alin. (1) din Legea nr. 146/1997, taxele judiciare de timbru se platesc anticipat.
Alineatul (2) al aceluiasi articol de lege, arata ca daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantum legal, in momentul inregistrarii cererii, instanta va pune in vedere recurentilor sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata.
Potrivit art. 20 alin. (3) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, neindeplinirea obligatiei de plata a taxei judiciare de timbru se sanctioneaza cu anularea cererii, sanctiune prevazuta si de art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar. Intrucat reclamantii nu au depus la termenul stabilit dovada platii taxei judiciare de timbru si respectiv a timbrului judiciar in cuantumul stabilit pentru cererea de apel in mod irevocabil, in mod legal cererea mentionata a fost anulata ca netimbrata.