Minciuna
16 august 2017Pensia alimentara
25 august 2017Taxa de judecata partaj
Sora mea a avut in procesul de partaj pentru valoare de 80.000 lei de platit ca taxa acum 5 ani calculata de judecatorie si scrisa in hotarare o valoare de 2.195 lei valoare pe care a platit-o esalonat in 10 rate a cate 220 lei .Dupa 5 ani ii vine executare de la ANAF cum ca ar fi trebuit sa plateasca ca si taxa 21.95 lei.Desi i se spune ca e o greseala totusi la fel e informata ca nu mai poate faci nimic si e buna de plata.Va intreb totusi nu mai e posibil sa fie indreptata eroarea asta in nici un fel .
Va multumesc anticipat.
Bună seara!
Având în vedere că taxa a fost deja achitată, în temeiul articolului 712 C.proc.civ, se poate formula contestație la executare „Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum și împotriva oricărui act de executare se poate face contestație de către cei interesați sau vătămați prin executare. De asemenea, se poate face contestație la executare și în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condițiile legii.”
În același sens, art. 260 C.proc.fisc. reglementează contestația la executare astfel: „(1) Persoanele interesate pot face contestație împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare silită, precum și în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condițiile legii.
(2) Dispozițiile privind suspendarea provizorie a executării silite prevăzute de Codul de procedură civilă, republicat, nu sunt aplicabile.
(3) Contestația poate fi făcută și împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanță judecătorească sau de alt organ jurisdicțional și dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.
(4) Contestația se introduce la instanța judecătorească competentă și se judecă în procedură de urgență.”
Atât Codul de procedură civilă cât și Codul de procedură fiscală prevăd un termen legal de introducere a contestației: Art. 715 alin. (1) punctul 1 C.proc.civ. „Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestația privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoștință de actul de executare pe care-l contestă.” și art. 261 alin. (1) lit. a) C. proc.fisc. „Contestația se poate face în termen de 15 zile, sub sancțiunea decăderii, de la data când contestatorul a luat cunoștință de executarea ori de actul de executare pe care le contestă, din comunicarea somației sau din altă înștiințare primită ori, în lipsa acestora, cu ocazia efectuării executării silite sau în alt mod.”