Stabilirea sanctiunii pentru savarsirea abaterii disciplinare, Interpretarea materialului probator
28 martie 2020Tardivitatea emiterii deciziei de sanctionare
28 martie 2020
Suspendarea cauzei in lipsa partilor
Legislatie relevanta
:
Art. 411 alin. 1 pct. 2 Cod de procedura civila
Rezumat:
Suspendarea voluntara a judecatii determinata de lipsa partilor presupune stabilirea faptului neprezentarii acestora la unul dintre termenele de judecata, desi au fost legal citate si nici nu au cerut in scris judecarea cauzei in lipsa, considerata nejustificata si de natura a concluziona asupra vointei lor tacite vizand intreruperea judecatii.
In conditiile in care aparatorul reclamantei formulase pentru acel termen de judecata o cerere de amanare a judecatii invocand motive medicale, care nici nu a fost analizata de prima instanta, nu se putea concluziona asupra intrunirii conditiilor prevazute de art. 411 alin. 1 pct. 2 din noul Cod de procedura civila, necesare pentru a dispune asupra suspendarii voluntare a judecatii.
Decizia civila nr. 17/15.06.2017 a Curtii de Apel Galati
Prin incheierea de sedinta din data de 27.10.2016 Tribunalul Galati a dispus suspendarea judecatii cauzei formulata de reclamanta SC …, in contradictoriu cu paratul A.I., in temeiul disp. art. 411 alin.1 pct.2 din noul Cod de procedura civila, pentru lipsa partilor legal citate.
Pentru a pronunta hotararea judecatoreasca, prima instanta a retinut urmatoarele:
Avand in vedere ca la termenul din 27.10.2016, reclamanta legal citata nu s-a prezentat in cauza, iar din verificarea actelor dosarului a rezultat ca nu s-a formulat cerere de judecare in lipsa, s-a constatat ca fiind intrunite conditiile prevazute de art. 411 alin.1 pct.2 din noul Cod de procedura civila, potrivit carora judecatorul va suspenda judecata cand ambele parti, legal citate, nu s-au infatisat la strigarea cauzei si niciuna dintre acestea nu au formulat cerere scrisa de judecare in lipsa, motiv pentru care instanta a dispus suspendarea cauzei.
Impotriva incheierii de sedinta din data de 27.10.2016 a Tribunalului Galati a declarat recurs reclamanta SC N…,
criticand-o pentru urmatoarele motive:
Dosarul a fost declinat de Judecatoria Galati, iar primul termen fixat pentru judecarea cauzei la Tribunalul Galati a fost la data de 27.10.2016.
La acest termen s-a depus de catre aparator o cerere de amanare a cauzei din cauza unor motive medicale, dovedite prin adeverinta medicala.
Era singura cerere de amanare formulata in acest dosar, iar instanta de judecata a considerat ca nefiind formulata o cerere de judecare in lipsa va proceda la suspendarea cauzei.
Avand in vedere ca era prima cerere de amanare formulata in cauza, ca cererea era dovedita si ca se solicita amanarea pentru motive medicale, a solicitat admiterea recursului si repunerea cauzei pe rolul Tribunalului Galati, in vederea continuarii judecatii.
A solicitat proba cu inscrisuri.
In drept, a invocat prevederile art. 414 din noul Cod de procedura civila.
Intimatul-parat A.I. nu a formulat intampinare.
Examinand recursul declarat potrivit motivelor invocate si dispozitiilor legale incidente, in conformitate cu prevederile art. 414 din noul Cod de procedura civila Curtea il apreciaza ca fiind fondat pentru urmatoarele considerente:
De mentionat faptul ca, suspendarea procesului reprezinta un incident ivit in derularea activitatii de judecata, constand in oprirea temporara a procedurii ca urmare a vointei partilor sau a unor imprejurari independente de vointa acestora.
In ceea ce priveste suspendarea voluntara determinata de lipsa partilor, prevederile art. 411 alin. 1 pct. 2 si alin. 2 din noul Cod de procedura civila stabilesc faptul ca judecatorul va suspenda judecata cand niciuna dintre parti, legal citate, nu se infatiseaza la strigarea cauzei. Cu toate acestea, cauza se judeca daca reclamantul sau paratul au cerut in scris judecarea in lipsa. Cererea de judecata in lipsa produce efecte numai la instanta in fata careia a fost formulata.
Intr-un asemenea caz de suspendare a judecatii vointa partilor are un caracter tacit si se deduce din faptul neprezentarii acestora la unul dintre termenele de judecata. Asadar, presupune constatarea faptului neprezentarii partilor legal citate si care nu au cerut in scris judecarea cauzei in lipsa, prezumand astfel intentia acestora de a nu mai continua procesul pe baza neprezentarii ambelor parti la termenul de judecata.
In speta, in prima instanta, pentru termenul de judecata din data de 27.10.2016, aparatorul ales al reclamantei avocat S.D. a formulat o cerere de acordare a unui nou termen de judecata, neputandu-se prezenta din motive medicale. A anexat cererii, in copie, adeverinta medicala.
Potrivit considerentelor incheierii de sedinta recurate, avandu-se in vedere ca nu a fost solicitata judecarea cauzei in lipsa prima instanta a considerat ca nu poate fi discutata cererea de amanare pentru lipsa de aparare formulata de reclamanta si constatand intrunite conditiile prevazute de art. 411 alin. 1 pct. 2 din noul Cod de procedura civila a dispus suspendarea judecatii cauzei pentru lipsa partilor legal citate.
Rezulta astfel ca, cererea aparatorului reclamantei vizand amanarea cauzei datorita lipsei de aparare determinata de motivele medicale nici nu a fost analizata de prima instanta, pentru motivul ca partile nu au solicitat judecata cauzei in lipsa lor.
Or, asa cum s-a aratat mai sus, suspendarea voluntara a judecatii determinata de lipsa partilor presupune stabilirea faptului neprezentarii acestora la unul dintre termenele de judecata, desi au fost legal citate si nici nu au cerut in scris judecarea cauzei in lipsa, considerata nejustificata si de natura a concluziona asupra vointei lor tacite vizand intreruperea judecatii.
In conditiile in care aparatorul reclamantei formulase pentru acel termen de judecata o cerere de amanare a judecatii invocand motive medicale care nici nu a fost analizata de prima instanta, nu se putea concluziona asupra intrunirii conditiilor prevazute de art. 411 alin. 1 pct. 2 din noul Cod de procedura civila, necesare pentru a dispune asupra suspendarii voluntare a judecatii.
In consecinta, in raport si de continutul prevederilor art. 496 din noul Cod de procedura civila va fi admis recursul declarat de reclamanta SC N…, casata in tot incheierea de sedinta recurata si, in rejudecare, trimisa cauza in vederea continuarii judecatii.