Demisia
2 august 2017INDICI DE CORECTIE
4 august 2017Suspendare o luna stimulent de insertie
Suspendare o luna stimulent de insertie
Buna ziua, am urmatoarea problema,
M am intors la munca cu 90 de zile ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie , precizez ca tatal nu a stat in luna lui de indemizatie crestere copil.
Am asteptat sa imi intre bani pentru stimulent pe toate lunile tinand cont ca nu m-am intors cu 60 de zile cum este normal.Am sunat la serviciu alocatii si indemnizatii pentru lamuriri si mi au spus ca o luna este suspendat stimulentul pentru ca tatal nu a stat in luna lui. Am explicat ca m am intors cu 90 de zile si nu cu 60 de zile dar cica asa este legal.
Eu stiam ca daca ma intorc cu 90 de zile sau mai mult de 90 de zile nu trebuie sa mai stea tatal.
Daca am dreptate care este legea .
va multumesc
Bună ziua!
Actul normativ incident în cauză este OUG nr. 111/2010, actualizata în 2017, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Articolul 2 alin. (1) al prezentei ordonanțe prevede că „ Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.” Stimulentul de inserție este reglementat expres în cuprinsul art. 7 care stabilește că:
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1) , obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) .
(2) Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fara a beneficia in aceasta perioada de prevederile art. 31 alin. (1) si (2) .
Conform art. 8 alin. (1) „De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta ”.
Alineatele (2) și (3) ale articolului 17 reglementează expres situatiile în care se suspendă acordarea stimulentului de inserție, astfel:
(2) Dreptul la stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care se constata una dintre situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) , cu exceptia lit. i) .
(3) Dreptul la stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita concediul pentru cresterea copilului.
Pentru buna înțelegere a textului, precizăm în următoarele rânduri situațiile prevăzute la art.16 alin. (2):
a) beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
b) beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
d) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
e) beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
g) beneficiarul a decedat;
h) in situatia in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 12;
j) se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.