Minciuna
16 august 2017Pensia alimentara
25 august 2017Sechestru pe autoturism dupa ce am depus o contestatie la executare silita la Judecatorie
Sechestru pe autoturism dupa ce am depus o contestatie la executare silita la Judecatorie
In luna mai am primit o instiintare de executare silita prin porprire pe salar la angajator si pe contul de card salariu,de la un executor judecatoresc pentru un credit de card, am depus o contestatie la executare in termen legal, dosarul este in fond urmand prima infatisare.. intre timp am primit o somatie de sechestru autoturism de la acelasi executor, desi suntem in litigiu si ar fi trebuit sa se suspende executarea silita, desi angajatorul mi-a aplicat poprirea de 1/3 inca din mai.....se poate face sechestru desi suntem in litigiu? mai trebuie sa fac o contestatie si la acest sechestru, sau ramane valabila contestatia mea initiala pentru executare silita, desi se prelungeste termenul infatisarii si nu numai ca nu se suspenda executarea dar mai apar si astfel de surprize, ce anume pot sa mai fac?
Bună ziua!
Executarea nu se suspendă de drept, in momentul introducerii contestației, ci trebuie solicitată de către partea interesată pentru motive temeinice, suspendarea executării rămânând la aprecierea instanței. În acest sens, indicăm art. 719 C.p.c.:
„(1) Până la soluționarea contestației la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părții interesate și numai pentru motive temeinice, instanța competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestația la executare sau prin cerere separată.
(2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauțiune, calculată la valoarea obiectului contestației, după cum urmează:
a) de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;
b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depășește 10.000 lei;
c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depășește 100.000 lei;
d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depășește 1.000.000 lei.
(3) Dacă obiectul contestației nu este evaluabil în bani, cauțiunea va fi de 1.000 lei, în afară de cazul în care legea dispune altfel.
(4) Suspendarea executării este obligatorie și cauțiunea nu este necesară dacă:
1. hotărârea sau înscrisul care se execută nu este, potrivit legii, executoriu;
2. înscrisul care se execută a fost declarat fals printr-o hotărâre judecătorească dată în prima instanță;
3. debitorul face dovada cu înscris autentic că a obținut de la creditor o amânare ori, după caz, beneficiază de un termen de plată.
(5) Dacă bunurile urmărite sunt supuse pieirii, degradării, alterării sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea prețului obținut din valorificarea acestor bunuri.
(6) Asupra cererii de suspendare instanța, în toate cazurile, se pronunță prin încheiere, chiar și înaintea termenului fixat pentru judecarea contestației. Părțile vor fi întotdeauna citate, iar încheierea poate fi atacată, în mod separat, numai cu apel sau, dacă este pronunțată de curtea de apel, numai cu recurs, în termen de 5 zile de la pronunțare pentru partea prezentă, respectiv de la comunicare pentru cea lipsă.
(7) Dacă există urgență și dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauțiunea, instanța poate dispune, prin încheiere și fără citarea părților, suspendarea provizorie a executării până la soluționarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauțiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă și este deductibilă din cauțiunea finală stabilită de instanță, dacă este cazul.
(8) Încheierea prin care s-a dispus suspendarea executării silite se comunică din oficiu și de îndată executorului judecătoresc.”
1 comentariu adăugat
Buna ziua.as vrea sa intreb,daca odata cumparata masina de la sechestru.sa mai gasesti inca un sechestu pe aceeasi masina/.adica doua sechestre ,de diferiti executori,dar din aceeasi localitate ,,oradea,,cand am cumparat masina ,am vrut sa o inmatriculez .si nu am putut pt ca mi-au spus ca este sub sechestru,iar cand am aratat ca am certificatul de adjudecare,au spus ca este inca un scehestru,,si cand am verificat la numele respectivului care a pus al doilea sechestru .am aflat ca este adevarat si al doilea sechestru..as vrea sa va intreb,cum este posibil.sa cumperi un autoturism de doua ori ? Multumesc