Demnitate lezata in public
13 august 2017Evacuare
16 august 2017Se pot obtine despagubiri pentru dauna autoturism cauzata de animale salbatice?
Se pot obtine despagubiri pentru dauna autoturism cauzata de animale salbatice?
Circuland regulamentar pe un drum judetean, cu autoturismul mi-a sarit in fata o caprioara speriata care a iesit dintr-un lan de porumb. Pur si simplu a sarit in fata masinii (am acrosat-o in plin salt). Am franat brusc din instinct, dar impactul a fost iminent, in 1-2 secunde. Paguba la autoturism este de cca 6-8000 lei. Politia a intocmit proces verbal de constatare a accidentului si a anuntat pe cei in masura sa ridice animalul mort. Accidentul s-a produs in intravilanul localitatii, iar fondul de vanatoare este gestionat de o firma privata.
As dori sa stiu daca pot sa-mi recuperez paguba de la gestionarul fondului de vanatoare, sau din alta parte.
Va multumesc.
Cu deosebita consideratie,
Cristian P
Bună ziua!
Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic prevede în cuprinsul art. 13 câteva ipoteze în care pentru pagubele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, se acordă despăgubiri. Avem în vedere în acest sens art. 13 alin. (1) „Pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, cuprinse în anexele nr. 1 și 2, se acordă despăgubiri.” Alineatul (2) indică modul de acordare al pagubelor „Despăgubirile pentru pagubele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexa nr. 1 se suportă după cum urmează:
a) pentru pagubele produse în fondurile cinegetice și în intravilan – de gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză, dacă acesta nu și-a îndeplinit obligațiile pentru prevenirea pagubelor; (…)”
Menționăm că în anexa nr. 1 din prezenta lege, nr. 3 precizează căpriorul (atât mascul cât și femelă) drept specie pentru care se acordă despăgubiri în cazul producerii unei pagube, valoarea de despăgubire admisă fiind de 2000 de euro (femelă)/2500 de euro (mascul).
În ceea ce privește constatarea pagubei, sunt incidente dispozițiile HG nr. 1.679 din 10 decembrie 2008
privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi obligaţiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice şi proprietarilor de culturi agricole, silvice şi de animale domestice pentru prevenirea pagubelor. Conform art. 4 alin. (1) constatarea pagubei se face la cererea scrisă a persoanei păgubite, depusă la primăria localităţii pe teritoriul căreia s-a produs paguba.
Subliniem faptul că art. 13 alin. (1) enumeră situațiile în care se acordă despăgubiri:„pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice ”, nefiind reglementată expres situația în care distrugerea se reflectă asupra unui bun. Așadar, pentru mai multe detalii cu privire la persoana răspunzătoare, puteți sesiza primăria localităţii pe teritoriul căreia s-a produs paguba.