Se poate invoca exceptia de prescriere ?
8 august 2017Alocatie copil Germania
10 august 2017Salariu retinut
Salariu retinut
Buna ziua!
Recent am demisionat de la societatea in care eram angajată deoarece eram angajată pe un post iar ei m au dat pe alt post.Problema mea este ca am avut accident cu masina companiei,i am rugat sa fac eu reparația masinii,pe cheltuiala mea,spunandumi se ca nu au Casco.
Au refuzat,spunându mi sa o duc la un anumit service cu care ei colaborează. Devizul este f mare comparativ cu realiatea.
Mi au spus ca imi vor retine banii pe care ii mai am de luat si vor vedea in continuare pt ca suma nu acopera paguba.
Întrebarea mea este daca este normal sa mi fie reținut salariul? Si care sunt procedurile legale. Va multumesc
Bună ziua!
Conform art. 254 din Codul muncii, „(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) în situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.”
Pentru angajarea răspunderii patrimoniale a salariatului, trebuie să avem în vedere condițiile specifice stabilite de lege: săvârşirea unei fapte ilicite; autorul faptei ilicite are calitatea de salariat, fiind titular al unui contract individual de muncă; vinovăţia salariatului; săvârşirea faptei ilicite în legătură cu munca salariatului; prejudicierea materială a angajatorului; existenţa unui raport de cauzalitate între fapta ilicită a salariatului şi prejudiciul material suferit de angajator; lipsa unor cauze exoneratoare de răspundere.
În ipoteza în care nu se poate stabili o legătură de cauzalitate între fapta ilicită a salariatului care a produs prejudiciul şi atribuţiile profesionale ale acestuia, devine aplicabil regimul juridic al răspunderii civile delictuale, în condiţiile stabilite de Codul civil. Această regulă este valabilă chiar în ipoteza în care fapta ilicită cauzatoare de prejudicii a fost săvârşită de salariat în timpul programului de lucru. În acest sens, menționăm câteva dispoziții legale din Codul civil, cu privire la repararea prejudiciului în cazul răspunderii delictuale: în primul rând, întinderea reparației este precizată în cuprinsul art. 1385 alin. (1) C.civ, astfel că „Prejudiciul se repară integral, dacă prin lege nu se prevede altfel.”; în al doilea rând, menționăm art. 1386 ce stabilește în cuprinsul primelor două alineate că: „(1) Repararea prejudiciului se face în natură, prin restabilirea situaţiei anterioare, iar dacă aceasta nu este cu putinţă ori dacă victima nu este interesată de reparaţia în natură, prin plata unei despăgubiri, stabilite prin acordul părţilor sau, în lipsă, prin hotărâre judecătorească.
(2) La stabilirea despăgubirii se va avea în vedere, dacă prin lege nu se prevede altfel, data producerii prejudiciului.”
În ceea ce privește reținerea salariului, sunt incidente în cauză mențiunile articolului 169 Codul muncii, care condiționează această situație în primele două alineate, astfel: „(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.”
Alineatul (4) al aceluiași articol reglementează expres imposibilitatea reținerii integrale a salariului: „Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.”