Refuz solutionare cerere Index tematic Contencios administrativ
28 martie 2020Restituirea taxei de poluare si plata dobanzii fiscale de la data platii si pana la data restituirii efective
28 martie 2020
Repunere in termenul de declarare a apelului
Index tematic:
Legislatie relevanta:
-
art.186 si art.457 din Codul de procedura civila;
-art.8 al.4 art.43 al.2 din Legea nr.85/2014.
Rezumatul problemei de drept:
Indicarea gresita a termenului de apel de catre judecator in cadrul hotararii pronuntate poate constitui un motiv temeinic care sa justifice repunerea partilor care s-au conformat acestuia, in termenul legal de apel.
Identificare:
Curtea de Apel Ploiesti - Sectia a Il-a Civila
Incheierea din 15 ianuarie 2019
Prin sentinta nr.591 din data de 21 septembrie 2018, Tribunalul P. a respins contestatia la raportul de activitate publicat in BPI nr. .../11.06.2018 privind debitoarea SC T.I SA prin administrator judiciar provizoriu X I.P.U.R.L., formulata de contestatorul IGPR, mentionandu-se in dispozitivul acesteia „
cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare care se va depune la Tribunalul P.
„.
Contestatorul IGPR a formulat apel impotriva acestei sentinte, cale de atac ce a fost inregistrata de Tribunalul P. la 13 noiembrie 2018, potrivit parafei aplicate - fila 5 dosar apel, in cuprinsul acesteia solicitand, in temeiul art. 186 Cod de procedura civila, admiterea cererii de repunere in termenul de formulare a apelului, raportat la mentiunea vizand termenul de exercitare a caii de atac a judecatorului sindic, anterior precizata, la faptul ca aceasta se regaseste si in cadrul altor dosare, precum si la activitatea sa deosebit de incarcata.
Prin sustinerile de la termenul de judecata din data de 15 ianuarie 2019, precum si prin intampinarea depusa la dosar administratorul judiciar a invocat exceptia tardivitatii apelului dedus judecatii, aratand ca, asa cum rezulta din cuprinsul apelului, IGPR recunoaste in mod expres si neindoielnic formularea tardiva a acestei cai de atac, respectiv nerespectarea termenului legal de introducere de 7 zile, reglementat de articolul 8 alineatul (4) si articolul 43 alineatul (2) din Legea Insolventei.
Curtea, pronuntandu-se cu prioritate asupra cererii de repunere in termenul de apel formulata de creditorul IGPR si exceptiei tardivitatii, invocata de administratorul judiciar al debitoarei, a retinut urmatoarele:
Din verificarea actelor dosarului a rezultat ca sentinta nr.591 din data de 21 septembrie 2018 Tribunalul P. a fost publicata in Buletinul procedurilor de insolventa numarul ... din 26.10.2018, astfel cum reiese din dovada privind indeplinirea procedurilor de publicare aflata la fila 88 din dosar fond, iar cererea de apel a fost inregistrata de Tribunalului P. in data de 13.11.2018 - fila 5 dosar apel.
Potrivit dispozitiilor art. 8 alin.4 din Legea nr.85/2014 „
hotararile presedintelui tribunalului sau ale judecatorului-sindic pot fi atacate de parti numai cu apel, in termen de 7 zile, care se calculeaza de la comunicare
".
De asemenea, potrivit articolului 43 alineatul 2 din Legea nr.85/2014 „
termenul de apel este de 7 zile de la comunicarea hotararii realizata prin publicare in BPI, daca prin lege nu se prevede altfel”.
Conform art. 181 alin.1 pct. 2 din Codul de procedura civila, termenele in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa cum urmeaza:
cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua cand acesta se implineste.
Totodata, potrivit dispozitiilor art. 186 alin.1 si 2 Cod de procedura civila, „
partea care a pierdut un termen procedural va fi repusa in termen numai daca dovedeste ca intarzierea se datoreaza unor motive temeinic justificate. (2)In acest scop partea va implini actul de procedura in cel mult 15 zile de la incetarea impiedicarii, cerand totodata repunerea sa in termen. In cazul exercitarii caii de atac, aceasta durata este aceeasi cu cea prevazuta pentru exercitarea caii de atac”.
Sub acest aspect, pentru a se dispune repunerea in termen, conform art.186 Cod de procedura civila, Curtea a considerat ca apelantul trebuia sa faca dovada ca a fost impiedicat de motive temeinic justificate sa exercite calea de atac in termenul legal imperativ precizat anterior, imprejurari care trebuie sa fie obiective, exclusive de culpa.
Curtea a retinut ca, in sustinerea cererii de repunere in termen, I.G.P.R. a invocat mentiunea eronata facuta de judecatorul fondului in cuprinsul sentintei criticate, referitoare la durata termenului de declarare a apelului.
Verificand acest aspect, Curtea a constatat ca, intr-adevar, judecatorul fondului a precizat in dispozitivul sentintei pronuntate ca ea este supusa apelului intr-un termen de 30 de zile de la comunicare, mentiune facuta si in cadrul dosarelor asociate invederate de apelant.
Or, Curtea a considerat ca aceasta imprejurare constituie un motiv temeinic justificat, de natura a impune repunerea apelantului IGPR in termenul de declarare a prezentei cai de atac, ca urmare a faptului ca nerespectarea termenului legal de apel (de 7 zile de la comunicare) nu s-a datorat atitudinii culpabile a partii, ci inducerii ei in eroare de mentiunea facuta de judecator si conformarii acesteia.
Concluzia expusa se fundamenteaza pe faptul ca o situatie similara - declararea unei cai de atac neprevazute de lege, dar mentionata in mod eronat de catre judecator in dispozitivul hotararii pronuntate - a fost considerata de legiuitor, in cadrul dispozitiilor art.457 al.2 si 3 din Codul de procedura civila, ca fiind „scuzabila” si justificand repunerea de drept a partii care s-a increzut in aceasta mentiune in termenul de declarare a caii de atac corecte.
In plus, Curtea a retinut ca prin Legea nr.310/2018 au fost modificate dispozitiile art.457 al.2 din Codul de procedura civila, in sensul ca
„...indicarea in mod gresit de catre instanta a termenului pentru exercitarea caii de atac constituie cauza de repunere in termen din oficiu a caii de atac exercitate cu respectarea indicatiei gresite a instantei" -
reglementare care, desi neaplicabila cauzei, fata de data introducerii cererii introductive si de dispozitiile art.24 din Codul de procedura civila, vine totusi sa fundamenteze rationamentul analizat, vizand justificarea repunerii in termen a apelantului IGPR, ca urmare a mentionarii gresite a caii de atac in cuprinsul hotararii criticate.
Concluzionand, Curtea a apreciat ca sunt intrunite conditiile prevazute de art.186 Cod de procedura civila, astfel incat, a admis cererea de repunere in termen, formulata de creditorul IGPR, pe care l-a repus in termenul de declarare a apelului impotriva sentintei nr. 591 din data de 21 septembrie si, pe cale de consecinta, fata de dispozitiile legale dej a precizate, a respins exceptia tardivitatii formularii apelului, invocata de intimata debitoare, prin administrator judiciar, ca neintemeiata.
Autorul sintezei,
Judecator Stanescu Ionel