Procedura insolventei. inlocuirea administratorului judiciar pentru motive temeinice .
18 martie 2020Cod procedura penala. Recurs. Mentinerea masurii arestarii preventive.
18 martie 2020
Recunoasterea sanctiunilor pecuniare. Comportamente care incalca reglementarile privind traficul rutier. Domeniul de aplicare.
Cod procedura penala, art. 160
2
Proceduri prevazute in legi speciale. Dispozitii privind cooperarea cu Statele membre ale Uniunii Europene in aplicarea Deciziei - Cadru 2005/214/JAI a Consiliului, din 24 februarie 2005 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce a sanctiunilor pecuniare. Competenta judecatoriei.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,
Sentinta penala nr. 204 din 30 octombrie 2013.
Autoritatile germane au solicitat instantei de judecata recunoasterea si executarea hotararii judecatoresti germane impotriva numitului A.Gh.S., prin care acesta a fost obligat la o sanctiune pecuniara cu amenda in cuantum de 403,50 euro, pentru comiterea unei contraventii rutiere intr-o localitate din Germania, respectiv conducerea unui autovehicul cu o greutate mai mare decat cea legal admisa.
Judecatoria Campina sesizata cu solutionarea cauzei si-a declinat competenta in favoarea Curtii de Apel Ploiesti, prin sentinta penala nr. 302/13.09.2013, competenta care este atrasa de disp. art. 132 alin.1 din Legea nr. 302/2004 republicata.
Curtea de Apel Ploiesti, la randul sau si-a declinat competenta, conform art. 42 cod procedura penala, in favoarea Judecatoriei Campina si constatand existenta conflictului negativ de competenta, conform art. 43 alin.1 c.pr.penala a dispus sesizarea instantei supreme, in temeiul art. 42 alin.3 c.pr.penala, pentru a se pronunta asupra acestui conflict negativ.
Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea a retinut in esenta urmatoarele:
In conformitate cu disp. art. 187/40 alin.1 pct.33 din Legea nr. 302/2004 republicata, comportamentele care incalca reglementarile privind traficul rutier, daca se pedepsesc in statul emitent membru al Uniunii Europene, dau loc la recunoasterea si executarea hotararii fara a fi necesara verificarea dublei incriminari, conform Sectiunii a 4-a din Capitolul II, din Titlul VII al Legii nr. 302/2004, chiar daca potrivit legislatiei romane, aceasta constituie contraventie.
In aplicarea acestui principiu, instanta competenta este judecatoria careia ii revine competenta materiala de solutionare a cauzei, in temeiul art. 25 c.pr.penala, care are competenta materiala generala in materie penala, iar Curtii de Apel, numai anumite tipuri de cauze expres prevazute de lege, ceea ce nu este cazul in speta.
(Judecator Traian Logojan)