CUM INREGISTRATI LA OSIM O INDICATIE GEOGRAFICA
1 aprilie 2020CUM INREGISTRATI LA OSIM O MARCA
1 aprilie 2020Publicarea cererii de inregistrare a marcii
Publicarea cererii de inregistrare a marcii Cererea de inregistrare a marcii care indeplineste conditiile legale primeste data de depozit si se publica in BOPI, in format electronic, in maximum sapte zile. Publicarea cererii de inregistrare a marcii in format electronic se va face pe pagina de internet a OSIM.
In termen de doua luni de la data publicarii cererii de inregistrare a marcii, orice persoana interesata poate formula observatii privind cererea de inregistrare a marcii, pentru oricare dintre motivele absolute de refuz prevazute la art. 5 si/sau opozitie pentru motive relative de refuz prevazute la art. 6, Legea nr. 84/1998, privind marcile si indicatiile geografice, republicata.
Examinarea preliminara
OSIM examineaza daca cererea este corecta, completa si au fost depuse toate documentele corespunzatoare. In caz afirmativ, atribuie data de depozit cererii, si emite o prima notificare prin care se confirma constituirea depozitului reglementar al marcii.
In cazul in care nu sunteti siguri de incadrarea corecta a produselor in clase (in conformitate cu Clasificarea de la Nisa), puteti trece descrierea activitatii dvs. la rubrica corespunzatoare din formular, urmand sa se faca apoi clasificarea de catre examinatorii de la Serviciul Examinare Preliminara Marci, contra unei taxe.
Daca se constata lipsuri la cererea depusa, OSIM notifica aceste lipsuri solicitantului, acordand un termen de trei luni de zile pentru a fi completate.
Necompletarea lipsurilor sau neachitarea in intregime a taxelor in termenul legal determina radierea cererii de inregistrare
OSIM examineaza pe fond cererea de inregistrare a marcii, si hotaraste admiterea inregistrarii marcii, in tot sau in parte, ori respingerea cererii de inregistrare a marcii, in termen de maximum 6 luni de la publicarea acesteia, sub conditia achitarii taxei de examinare a cererii, prevazuta de lege.
Care sunt principalele motive pentru respingerea unei cereri?
Sunt excluse de la protectie si nu pot fi inregistrate marcile care intra sub incidenta asa-numitelor
”motive absolute”:
• marcile lipsite de caracter distinctiv;
marcile compuse exclusiv din semne sau indicatii devenite uzuale in limbajul curent sau in practicile comerciale loiale si constante;
- marcile compuse exclusiv din semne sau indicatii putand servi in comert pentru a desemna specia, calitatea, cantitatea, destinatia, valoarea, originea geografica sau timpul fabricarii produsului ori prestarii serviciului, sau alte caracteristici ale acestora;
- marcile constituite exclusiv din forma produsului, care este impusa de natura produsului, sau este necesara obtinerii unui rezultat tehnic sau da o valoare substantiala produsului;
- marcile care sunt de natura sa induca publicul in eroare cu privire la originea geografica, natura sau calitatea produsului ori serviciului;
- marcile care contin o indicatie geografica sau sunt constituite dintr-o astfel de indicatie, pentru produse care nu sunt originare din teritoriul indicat, daca utilizarea acestei indicatii este de natura sa induca publicul in eroare cu privire la locul real de origine;
- marcile care sunt contrare ordinii publice sau bunelor moravuri;
- marcile care contin, fara consimtamantul titularului, imaginea sau numele patronimic al unei persoane care se bucura de renume in Romania;
- marcile care cuprind, fara autorizatia organelor competente, reproduceri sau imitatii de steme, drapele, embleme de stat, insemne, sigilii oficiale de control si garantie, blazoane, apartinand tarilor Uniunii si care intra sub incidenta art. 6 ter din Conventia de la Paris;
- marcile care cuprind, fara autorizatia organelor competente, reproduceri sau imitatii de steme, drapele, alte embleme, sigle, initiale sau denumiri care intra sub incidenta art. 6 ter, din Conventia de la Paris, si care apartin organizatiilor internationale interguvernamentale din care fac parte una sau mai multe tari ale Uniunii;
- marcile care contin semne cu inalta valoare simbolica, in special un simbol religios;
- marcile care contin, fara autorizatia organelor competente, ecusoane, embleme, blazoane, semne heraldice, altele decat cele avute in vedere de art. 6 ter, din Conventia de la Paris.
In afara motivelor prevazute mai sus, o marca este refuzata la inregistrare pentru urmatoarele ”motive relative”
• daca este identica cu o marca anterioara, iar produsele si serviciile pentru care marca este solicitata sau a fost inregistrata sunt identice cu cele pentru care marca anterioara este protejata;
Daca, din motive de identitate sau de similitudine in raport cu marca anterioara, si din motive de identitate sau similitudine a produselor sau serviciilor pe care cele doua marci le desemneaza, se poate crea, in perceptia publicului, un risc de confuzie, inclusiv riscul de asociere cu marca anterioara;
- daca este identica sau similara in raport cu o marca comunitara anterioara, si daca a fost destinata sa fie inregistrata, ori este deja inregistrata pentru produse sau servicii care nu sunt similare cu cele pentru care marca comunitara anterioara este inregistrata, atunci cand marca comunitara anterioara se bucura de un renume in Uniunea Europeana, si daca, prin folosirea marcii ulterioare, s-ar obtine un profit necuvenit din caracterul distinctiv sau din renumele marcii comunitare anterioare.
Sunt
marci anterioare
marcile a caror data de depozit este anterioara datei de depozit a cererii de inregistrare a marcii sau, dupa caz, a dreptului de prioritate invocat in sustinerea acesteia, si care fac parte din urmatoarele categorii:
- marci comunitare;
- marci inregistrate in Romania;
- marci inregistrate in baza unor acorduri internationale, si avand efect in Romania;
- marci comunitare in privinta carora este invocata, in mod valabil, vechimea anterioara, potrivit prevederilor Regulamentului privind marca comunitara, fata de o marca la care se refera lit. b) sau c), chiar daca aceasta din urma marca a incetat sa mai existe sau a facut obiectul unei renuntari;
- cereri de inregistrare a marcilor prevazute la lit. a) - d), sub conditia inregistrarii ulterioare a marcilor;
- marci care, la data de depozit a cererii de inregistrare a marcii sau, dupa caz, la data prioritatii invocate, sunt notorii in Romania, in sensul art. 6 bis, al Conventiei de la Paris.
Deciziile OSIM privind cererile de inregistrare a marcilor pot fi contestate la acest oficiu de orice persoana interesata, in termen de 30 de zile de la comunicare sau, dupa caz, de la publicarea inregistrarii marcii, cu plata taxei legale.
Inscrierea marcii in Registrul marcilor.
Publicarea marcii si eliberarea certificatului de inregistrare
Daca, in urma examinarii cererii, se constata indeplinirea conditiilor legale, OSIM decide inregistrarea marcii in Registrul marcilor.
Marca se publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, in format electronic, in maximum doua luni de la data deciziei de inregistrare, iar OSIM elibereaza certificatul de inregistrare a marcii numai dupa plata taxei de publicare si eliberare.
Registrul marcilor este public.
Taxe pentru inregistrarea unei marci
Nota:
Valorile taxelor mentionate in aceasta brosura sunt valabile de la data de 01.01.2019.
- Inregistrarea cererii
Taxa de inregistrare a cererii este de 47 lei si se plateste odata cu depunerea cererii.
Nota:
Solicitantul poate plati aceasta taxa in termen de 3 luni de la depunere, insa data de depozit va fi data platii, si nu data depunerii cererii.
- Publicarea cererii
Taxa pentru aceasta procedura se plateste odata cu depunerea cererii, in cuantum de 140 lei, daca marca este alb-negru, sau 466 lei, daca marca este color.
Nota:
Solicitantul poate plati aceasta taxa in termen de 3 luni de la depunere, insa data de depozit va fi data platii, si nu data depunerii cererii.
- Examinarea cererii,
in vederea inregistrarii marcii, se face in termen de 6 luni de la data de depozit.
0
Taxe pentru examinarea unei cereri de inregistrare marca | individuale | colective/ de certificare |
a) pentru o clasa de produse/servicii |
|
|
• alb-negru | 513 lei | 1819 lei |
• color | 886 lei | 2285 lei |
| 233 lei | 326 lei |
c) suplimentar pentru un element figurativ sau o marca verbala cu o grafica speciala | 140 lei | 280 lei |
0
- Publicarea, inscrierea in Registrul marcilor si eliberarea certificatului de inregistrare a marcii
Taxa pentru aceasta procedura se plateste in 2 luni de la data deciziei de inregistrare, in cuantum de 233 lei.
- Cum si unde se platesc taxele
Taxele legale pentru procedurile mentionate mai sus se pot plati de solicitant, din proprie initiativa sau la solicitarile scrise ale OSIM.
Taxele pot fi platite odata cu depunerea cererii sau in termenele prevazute pentru fiecare procedura.
Platile se pot face la Casieria OSIM sau in contul
RO05 TREZ 7032 0F33 5000 XXXX; Trezoreria Sector 3, Bucuresti;
Cod Fiscal: 4266081.
Nota:
Avand in vedere posibilitatea modificarii contului, va rugam ca, inainte de a achita taxe in cont, sa verificati actualizarea acestuia pe pagina de internet a OSIM:
www.osim.ro
In cazul in care plata se face prin mandat postal sau ordin de plata, pentru identificare, trebuie mentionat numarul de inregistrare a cererii, dat de OSIM, precum si procedura platita (inregistrare, publicare, examinare etc.), ca, de exemplu: M 2011- 21234, taxa de publicare.
Dupa efectuarea platilor in cont, va rugam sa trimiteti la OSIM dovada platii respective pe fax (021.312.38.19), pe e-mail (office@osim.ro) sau prin posta.
Nota:
Pe site-ul OSIM, la capitolul"Marci si Indicatii Geografice", gasiti un "Calculator privind plata taxelor pentru marci si indicatii geografice".