Dispozitiile art. 80 alin. 1 lit. C din Legea 85/2006, privind procedura insolventei,
18 martie 2020Recursul impotriva incheierilor premergatoare este inadmisibil
18 martie 2020
Procedura insolventei. Inchiderea procedurii.
Legea 185/2006 privind procedura insolventei, art. 134
Art. 134 din Legea 185/2006 privind procedura insolventei prevede o situatie mai putin intalnita in practica, aceea a inexistentei vreunei cereri de admitere a creantei. In situatia in care in urma cererii debitorului, de deschidere a procedurii insolventei, daca la expirarea termenului pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor se constata lipsa vreunei asemenea cereri, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta de inchidere a procedurii si de revocare a hotararii de deschidere.
Daca au existat cereri de admitere a creantelor, intocmindu-se si tabel definitiv al creantelor, acest temei de drept pentru inchiderea procedurii nu este incident.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal,
Decizia nr. 391 din 23 februarie 2011.
Prin sentinta nr. 27/7.01.2011 Tribunalul Buzau a admis cererea formulata de administratorul judiciar si a dispus inchiderea procedurii si revocarea hotararii de deschiderea procedurii dispusa prin incheierea din 18.12.2009. Totodata, a obligat debitoarea la plata catre administratorul judiciar a sumei de 7200 lei onorariu.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs creditoarea AFP Buzau criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, invocandu-se dispozitiile art. 3041 Cod procedura civila si sustinandu-se ca solutia instantei de a inchide procedura insolventei este nu numai nelegala si netemeinica, ci da eficienta juridica abuzului administratorului judiciar constand in solicitarea de inchidere a procedurii insolventei fara nici un temei juridic si pentru un temei de fapt inexistent.
Instanta de fond a inchis procedura insolventei impotriva unui debitor cu obligatii de plata neachitate in cuantum de 829.825 lei, nefacandu-se dovada anularii totale sau partiale a acestora, a dat eficienta juridica solicitarii fara temei legal a administratorului judiciar de inchidere a procedurii, solicitare care nu fusese facuta printr-un Raport final, ci in cadrul Raportului lunar de activitate, a inchis procedura desi pe rolul instantei se afla nesolutionata contestatia debitoarei impotriva Tabelului preliminar de creante; le-a fost incalcat dreptul fundamental la aparare: respingand cererea de amanare pentru a formula aparari fata de propunerea de inchidere a procedurii si amanand pronuntarea, instanta de fond a creat aparenta respectarii dreptului recurentei la aparare; avand in vedere ca in sentinta recurata nici macar nu a retinut ca au formulat astfel de aparari, si cu atat mai putin a motivat respingerea acestora, concluzia nu poate fi decat ca apararile recurentei nu au interesat instanta de judecata.
Analizand sentinta recurata prin prisma criticilor formulate, a probelor administrate, a actelor normative ce au incidenta in cauza, precum si sub toate aspectele conform art. 3041 C.od procedura civila, Curtea a retinut urmatoarele:
Prin sentinta nr. 1634/03.03.2010 pronuntata de Judecatoria Buzau s-a luat act de declaratia petentei in sensul renuntarii la judecarea capatului de cerere avand ca obiect suspendarea executarii silite, s-au respins exceptiile privind prescriptia executarii silite, lipsa calitatii procesual pasive a intimatilor GF Buzau si DGFP Buzau si autoritatea lucrului judecat; s-a admis contestatia la executare formulata de petenta in contradictoriu cu DGFP Buzau, AFPM Buzau, GF Buzau si BCR SA si s-a constatat nulitatea absoluta a titlului executoriu nr. 281/03.07.2008 si a actelor de executare silita susbsecvente, dispunandu-se incetarea executarii silite. Aceasta sentinta a ramas irevocabila prin Decizia nr. 882/02.12.2010 a Tribunalului Buzau.
Astfel cum s-a retinut si in decizia mai sus mentionata, constatand nulitatea absoluta a titlului executoriu nr. 281/2008, fundamentat pe avizul de urmarire nr. 2256/2002 emis de GF Buzau in baza procesului-verbal de control nr. 2016/2002, precum si a actelor de executare susbsecvente, instanta fondului a desfiintat dreptul de creanta in suma de 330.047 lei opus de organul fiscal intimatei debitoare SC AP SRL.
Potrivit tabelului definitiv al creantelor asupra averii debitoarei SC AP SRL, recurenta creditoare AFP Buzau este inregistrata la masa credala cu o creanta in valoare de 829.825 lei.
In raportul asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia starii de insolventa a debitorului SC AP SRL Buzau, administratorul judiciar arata ca aceasta creanta a AFP Buzau este fundamentata pe titlul executoriu nr. 284/27.01.2010 in valoare de 829.825 lei reprezentand taxe, impozite, dobanzi si penalitati calculate in baza procesului-verbal al GF Buzau nr. 2016 din 23.05.2002 prin care s-a constatat la acea data ca in anul 2002 debitoarea datora bugetului de stat suma de 3.300.466.323 lei (ROL), echivalentul a 330.047 lei (RON).
S-a constatat ca titlul executoriu nr. 284/2010, emis pentru suma de 829.825 lei, reprezinta o actualizare a titlului executoriu nr. 281/2002, emis pentru suma de 330.047 lei, iar dreptul de creanta in suma de 330.047 lei a fost desfiintat prin hotararile mentionate mai sus.
Asa fiind, se impunea ca administratorul judiciar si judecatorul sindic sa efectueze o analiza amanuntita a titlului executoriu nr. 284/2010 si sa inlature din continutul acestuia sumele ce au facut obiectul titlului executoriu nr. 281/2002 a carui nulitate s-a constatat, precum si accesoriile aferente acestei sume. Daca rezulta o eventuala diferenta, dupa sustinerile recurentei AFP Buzau in cuantum de 36.162 lei, se impune continuarea procedurii insolventei pana la acoperirea intregului pasiv.
Pe de alta parte in mod gresit a fost inchisa procedura insolventei in temeiul art. 134 din Legea 185/2006 privind procedura insolventei, intrucat acest articol prevede o situatie mai putin intalnita in practica, aceea a inexistentei vreunei cereri de admitere a creantei. In situatia in care in urma cererii debitorului, de deschidere a procedurii insolventei, daca la expirarea termenului pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor se constata lipsa vreunei asemenea cereri, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta de inchidere a procedurii si de revocare a hotararii de deschidere.
Or, in prezenta cauza au existat doua cereri de admitere a creantelor, intocmindu-se si tabel definitiv al creantelor, astfel incat acest temei de drept pentru inchiderea procedurii nu este incident.
Pentru aceste considerente si in temeiul art.3041 si 312 Cod procedura civila, Curtea a admis recursul, a casat sentinta recurata si a trimis cauza pentru continuarea procedurii la aceeasi instanta de fond, Tribunalul Buzau, urmand a se verifica cuantumul creantei AFP Buzau.