Litispendența
14 februarie 2017Model Cerere de refacere a dosarelor sau înscrisurilor dispărute privitoare la o cauză în curs de soluţionare
16 februarie 2017Principiul legalității Principiul egalității Principiul disponibilității
Principiul legalității Principiul egalității Principiul disponibilității
Principiul legalității
Procesul civil se desfăşoară în conformitate cu dispozițiile legii.
Judecătorul are îndatorirea de a asigura respectarea dispozițiilor legii privind realizarea drepturilor şi îndeplinirea obligațiilor părților din proces.
Măsurile dispuse de către instanța pe parcursul soluționării cauzei trebuie să fie fundamentate pe textele legale incidente în baza cărora acestea au fost dispuse, în caz contrar, în condițiile legii, hotărârea pronunțată putând fi desființată în căile de atac.
Principiul egalității
În procesul civil părților le este garantată exercitarea drepturilor procesuale, în mod egal şi fără discriminări.
Egalitatea părților în procesul civil presupune ca acestea să aibă aceleaşi drepturi în raport de poziția procesuală pe care o dețin, să aibă posibilitatea de a uzita de aceleaşi mijloace de apărare, de a-şi susține cauza fără nici o discriminare în raport de advesar.
Principiul disponibilității
Procesul civil poate fi pornit la cererea celui interesat sau, în cazurile anume prevăzute de lege, la cererea altei persoane, organizații ori a unei autorități sau instituții publice ori de interes public.
Obiectul şi limitele procesului sunt stablite prin cererile şi apărările părților.
În condițiile legii, partea poate, după caz, renunța la judecarea cererii de chemare în judecată sau la însuşi dreptul pretins, poate recunoaşte pretențiile părții adverse, se poate învoi cu aceasta pentru a pune capăt, în tot sau în parte, procesului, poate renunța la exercitarea căilor de atac ori la executarea unei hotărâri. De asemenea, partea poate dispune de drepturile sale în orice alt mod permis de lege.