Plata onorariului avocatului din oficiu in cazul impacarii partilor.
19 martie 2020Prezumtia de nevinovatie.
19 martie 2020
Plata orelor de educatie fizica predate de catre profesori, invatator/institutori in invatamantul primar potrivit art.263 alin.7 din Legea nr.1/2011, privind educatia nationala
Art.263 alin.7 din Legea nr.1/2011, privind educatia nationala
In invatamantul preuniversitar norma didactica poate sa cuprinda in plus de orele prevazute in planurile – cadru de invatamant la disciplinele corespunzatoare specializarii si ore de la disciplinele stabilite prin metodologia aprobata de Ministerul Educatiei Nationale cu mentinerea drepturilor salariale potrivit art.263 alin.1 si 2 din Legea 1/2011, privind educatia nationala.
In invatamantul primar orele de educatie fizica prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.
Predarea orelor de educatie fizica se poate face si de catre invatatori/institutori, in cazul in care activitatea didactica in domeniu nu se poate asigura de catre profesori cu studii superioare de specialitate, lipsa unei reglementari exprese in acest sens neputand sa conduca la o concluzie contrara.
Plata orelor de educatie fizica se face potrivit principiului reglementat de art.10 alin.1 din Legea nr.63/2011, privind incadrarea si salarizarea in 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, in raport de norma didactica, asa cum este definita in lege, realizata intr-un interval de timp de 8 ore, respectiv 40 ore pe saptamana.
Orele de educatie fizica incluse in norma didactica nu pot fi considerate ca fiind prestate in cadrul unei munci suplimentare in afara duratei normale a timpului de lucru saptamanal prevazut de art.120 Codul muncii, pentru care sa se faca o plata suplimentara.
(Decizia civila nr. 859/11.04.2016)
Prin actiunea civila inregistrata pe rolul Tribunalului Valcea, la data de 13.05.2015, formulata de reclamantul SPIP Valcea,
in numele membrilor de sindicat: B.C., J.D.E. a chemat in judecata parata Scoala Gimnaziala Lapusata, pentru ca prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna obligarea acesteia la plata drepturilor salariale neacordate, reprezentand contravaloarea muncii prestate in plus, respectiv orele de educatie fizica
,
pe o perioada incepand cu 3 ani anterior depunerii prezentei si pana la solutionarea definitiva a cauzei, sume ce urmeaza a fi actualizate in functie de rata inflatiei la data platii efective, plata dobanzii legale pentru sumele mentionate la pct. 1, ce reprezinta pretul lipsei de folosinta sumelor cuvenite, pe o perioada incepand cu 3 ani anterior depunerii prezentei si pana la plata sumei datorate, remunerarea in sistem de plata cu
ora a orelor de educatie fizica
predate de invatatori, institutori, profesori pentru invatamantul primar.
In motivarea actiunii, s-a aratat ca in invatamantul primar, orele de educatie fizica prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.
In invatamantul primar,
orele de educatie fizica
prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate, fiind incluse in norma acestora sau prin plata cu ora ori cu cumul
.
In situatia in care predarea orelor de educatie fizica nu se poate face de profesor cu studii de specialitate, acestea
sunt predate de invatatorul/institutorul clasei.
Potrivit dispozitiilor art. 51 alin. 12, salarizarea activitatilor didactice care nu pot fi normate in posturi didactice se cuantifica in ore fizice si se face prin plata cu ora
,
in conditiile stabilite de Ministerul invatamantului.
Potrivit art. 262 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, norma didactica a invatatorilor si a profesorilor pentru invatamantul primar, cu gradul didactic I, este alcatuita din 16 ore pe saptamana.
Acelasi act normativ prevede, in art. 263 alin. (7): "in invatamantul primar, orele de educatie fizica prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate".
Art. 5 al Ordinului ministrului educatiei nationale nr. 3462/06.03.2012 privind aprobarea metodologiei organizarii si desfasurarii activitatii de educatie fizica si sport in invatamantul preuniversitar stabileste ca predarea activitatilor de educatie fizica si sport in invatamantul primar, gimnazial si liceal se realizeaza de catre profesorul de educatie fizica si sport.
Potrivit prevederilor art. 15 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel de sector de Activitate invatamant Preuniversitar, inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sub numarul 59276 din data de 05.11.2012 si prevederilor art. 15 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel de sector de Activitate invatamant Preuniversitar, inregistrat la M.M.F.P.S.V.- D.D.S. sub numarul 1483 din data de 13.11.2014, orele de educatie fizica predate de invatatori, institutori si profesori pentru invatamantul primar, care nu sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate, pot fi remunerate in sistem de plata cu ora, ca personal necalificat.
In temeiul prevederilor legale mentionate, reclamantii au solicitat unitatii de invatamant parate, remunerarea invatatorilor/profesorilor pentru invatamantul primar pentru orele de educatie fizica efectuate de catre acestia.
Parata nu a depus la dosarul cauzei intampinare prin care sa releve apararile de fapt si de drept ale cererii de chemare in judecata, insa prin adresa nr. 519/17.11.2015, unitatea scolara a aratat ca cele doua reclamante au prestat orele de educatie fizica in perioada mentionata, ore care au facut parte din norma didactica.
Prin sentinta civila nr.1769/23.11.2015, Tribunalul Valcea a respins cererea formulata de reclamant, ca neintemeiata, retinand urmatoarele:
Prin adeverinta nr. 215/29.04.2015, eliberata de unitatea de invatamant, se atesta calitatea de cadre didactice a reclamantilor.
Adeverintele nr. 214 si nr. 220 din 29.04.2015 emise de aceeasi unitate scolara mentioneaza faptul ca reclamantii au prestat cate doua ore de educatie fizica pe saptamana si nu au beneficiat de plata pentru aceste ore.
Cu privire la pretentiile reclamantilor, tribunalul retine ca potrivit art. 263 alin. 7 din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, „In invatamantul primar, orele de educatie fizica prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”.
Conform art. 15 alin. 3 din Contractul colectiv unic la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar, orele de educatie fizica predate de invatatori, institutori si profesori pentru invatamant primar care nu sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate pot fi remunerate in sistem de plata cu ora, ca personal necalificat.
In speta, reclamantii au solicitat sa li se achite contravaloarea orelor de educatie fizica pe care le-au predat in perioada 2012 pana in prezent, angajatorul recunoscand, prin adeverinta eliberata, ca acestia au predat respectivele ore.
Este adevarat ca, potrivit art. 166 din Codul muncii, principala obligatie a angajatorului este cea de plata a salariului, a contraprestatiei pentru munca indeplinita de salariat, insa instanta trebuie sa aiba in vedere si prevederile art. 262 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, activitatea personalului didactic de predare se realizeaza intr-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe saptamana, si cuprinde activitati didactice de predare - invatare - evaluare si de instruire practica si examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de invatamant, activitati de pregatire metodico –stiintifica, activitati de educatie, complementare procesului de invatamant: mentorat, scoala dupa scoala, invatare pe tot parcursul vietii si activitati de dirigentie.
De asemenea, norma didactica, de predare – invatare - evaluare si de instruire practica si de evaluare curenta a prescolarilor si a elevilor in clasa reprezinta numarul de ore corespunzator activitatilor prevazute la alin. 1, lit.a si se stabileste pentru un post de invatator/invatatoare sau de institutor/institutoare ori de profesor pentru invatamantul primar pentru fiecare clasa din invatamantul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate.
Intrucat invatatorii sau profesorii pentru invatamant primar sunt angajati pe post, in acesta se includ toate activitatile didactice specifice prevazute in planul cadru.
In cadrul postului de la invatamantul primar, cadrul didactic poate avea un numar variabil de ore de predare, in functie de numarul orelor predate de profesorii de specialitate din unitate. Insa, cele doua ore de educatie fizica pe saptamana au fost predate de reclamanti in cadrul normei didactice, ceea ce inseamna ca sunt incluse in aceasta, nu constituie activitate suplimentara si, pe cale de consecinta, nu se remunereaza prin plata cu ora.
Astfel, tribunalul a apreciat ca din dispozitiile legale invocate in sustinerea cererii, respectiv 262 si art. 263 din Legea nr. 1/2011, nu reiese ca reclamantii ar avea dreptul la plata orelor de educatie fizica predate in cadrul normei didactice/postului.
Impotriva hotararii a formulat apel SPIP Valcea, pentru B.C. si J.D.E., criticand-o pentru motive de nelegalitate, in dezvoltarea caruia s-a aratat ca instanta de fond a interpretat si aplicat gresit dispozitiile art.262 alin.1 si art.263 alin.7 din Legea nr.1/2011 privind educatia nationala, atunci cand a retinut ca orele de educatie fizica se incadreaza in norma didactica, aceste ore fiind predate de catre profesorii cu studii de specialitate, ci nu de catre invatatori.
Atunci cand orele de educatie fizica nu pot fi predate de catre un profesor cu studii de specialitate sau cu a doua specializare in acest domeniu, predarea lor se face de catre cadru didactic titular, in aceasta modalitate rezultand ca prestarea orelor in afara normei didactice obligatorii atrage dupa sine aplicarea art.10 alin.1 din Anexa nr.5 la Legea nr.63/2011, potrivit caruia personalul didactic din sistemul de plata cu ora este salarizat pentru activitatea depusa in functie de conditiile pe care le indeplineste la incadrare.
Prin decizia nr.859/11.04.2016, Curtea de Apel Pitesti, sectia I civila, a respins, ca nefondat, apelul declarat de reclamantul SPIP Valcea, retinand urmatoarele:
Reclamanta B.C. este incadrata in functia de institutor, iar reclamanta J.D.E. in functia de profesor pentru invatamantul primar la Scoala Gimnaziala Lapusata, unde ambele au predat disciplina „Educatie fizica” incepand cu data de 01.09.2012.
Prin cererea introductiva de instanta, reclamantele au solicitat plata orelor suplimentare de educatie fizica predate pe o perioada de 3 ani, invocand in sprijinul pretentiilor acestora dispozitiile privitoare la salarizare cuprinse in Legea Educatiei Nationale, precum si dispozitiile din Contractul Colectiv de Munca.
Cu privire la orele de educatie fizica, legiuitorul a reglementat posibilitatea predarii lor in invatamantul primar potrivit planurilor de invatamant de catre profesori cu studii superioare de specialitate potrivit art.263 alin.7 din Legea nr.1/2011 privind educatia nationala.
Reglementarea predarii orelor de educatie fizica a facut-o legiuitorul in cadrul explicarii notiunii „de norma didactica” in invatamantul preuniversitar, in sensul ca aceasta cuprinde orele prevazute in planurile – cadru de invatamant la disciplinele corespunzatoare specializarii inscrise pe diploma de licenta ori pe certificatul de absolvire a unui modul de minim 90 de credite transferabile care confirma competenta de predare.
De la regula potrivit cu care norma didactica in invatamantul preuniversitar cuprinde ore potrivit planului cadru de invatamant la discipline corespunzatoare specializarii exista exceptia reglementata de art.263 alin.3 din Legea educatiei nationale, potrivit cu care in aceasta norma se pot include si ore de la alte discipline, asa cum au fost stabilite prin metodologia aprobata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice cu mentinerea drepturilor salariale.
In vechea reglementare privind Statutul personalului didactic, respectiv in art.44 alin. 4
1
si 4
2,
in invatamantul primar, orele de educatie fizica prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate, iar in situatia in care predarea orelor de educatie fizica nu se poate face de profesor specializati in domeniu, aceasta activitate didactica se va face de catre invatatorul/institutorul clasei, orele fiind incluse in norma didactica sau cu plata cu ora, dupa caz.
In actuala reglementare nu se mai face mentiunea expresa a predarii orelor de educatie fizica de catre invatator sau institutor in cazul in care predarea nu poate fi asigurata de profesor cu studii superioare de specialitate si nici a modalitatii in care orele de predare vor fi platite, aceasta reglementare fiind expresa numai cu privire la predarea orelor de limbi straine.
Lipsa reglementarii exprese a regimului juridic privitor la modalitatea de plata a orelor de educatie fizica, precum si a posibilitatii predarii lor de catre invatatori sau institutori nu este de natura sa impiedice lamurirea drepturilor intrucat din normele cu caracter general evocate rezulta principii aplicabile in cauza in sensul ca in norma didactica prevazuta la art.263 alin.1 din Legea nr.1/2011 privind educatia nationala se pot include si alte discipline, asa cum au fost aprobate prin Metodologia Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii, aceste ore putand fi si cele de educatie fizica, iar cu privire la salarizare principiul rezultand din dispozitiile art.1 alin.1 din legea nr.263/2011n privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant.
Potrivit art.10 alin.1 din legea nr.63/2011 la calculul drepturilor salariale se are in vedere norma didactica de predare, care se realizeaza intr-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe saptamana si care cuprinde toate activitatile enumerate in cuprinsul art.262 alin.1 din Legea educatiei nationale, una dintre aceste activitati fiind aceea de „predare – invatare – evaluare” potrivit planului cadru de invatamant.
Orele de educatie fizica predate de catre reclamante au fost incluse in norma didactica in intelesul la care se refera textele de lege evocate, astfel ca aceste ore nu pot fi considerate ca fiind prestate in cadrul unei munci suplimentare in afara duratei normale a timpului de lucru saptamanal prevazut de art.120 din Codul muncii, activitate in raport de care acestora dinainte sa li se recunoasca dreptul la plata sumelor aferente.
Pentru toate aceste argumente se va pastra solutia primei instante li se va respinge apelul ca nefondat, in baza art.480 Cod procedura civila.