Taxa impozit
22 noiembrie 2017Ghid juridic Obținerea de fonduri europene nerambursabile
5 decembrie 2017Buna ziua am o intrebare locuiesc intr-o cladire Nationalizata (Asociate de Locatari) in care exista si spatii comerciale una dintre spatile comerciale are incalzire pe lemne tin sa mentionez ca in cladire nu se mai face focul cu lemne si nici un apartament nu mai are incalzire pe lemne doar ei folosesc aceasta metoda de incalzire problema este in felul urmator spatiul comercial cand face "focul" tot fumul degajat de foc circula prin horn care este fisurat si tot fumul intra in apartament nu sunt singurul locatar care are problema aceasta mam dus sa stau de vorba cu ei am spus casierei sa i spuna patronului de aceasta problema nu sau loat masuri ei tot fac foc mie imi intra fumul in apartament la vecinii la fel la vecina de jos a inceput sa i cada si faianta depe perete din cauza calduri nu stiu cui sa ma adresez cu aceasta problema ce pot face va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat.Multumesc
Bună ziua!
Dreptul de proprietate privată trebuie exercitat în limitele prevăzute de lege, fără a depășirea acestora, așa cum indică și art. 556 alin. 1 C.civ. „(1) Dreptul de proprietate poate fi exercitat în limitele materiale ale obiectului său. Acestea sunt limitele corporale ale bunului care formează obiectul dreptului de proprietate, cu îngrădirile stabilite prin lege.”
În acceași ordine de idei, menționăm art. 15 C.civ., care reglementează abuzul de drept „Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.”
Abuzul de drept poate angaja răspunderea delictuală civilă a titularului care și-a exercitat dreptul subiectiv în mod abuziv, prin obligarea acestuia la repararea prejudiciilor cauzate. În acest sens, avem în vedere art. 1349 C.civ care reglementează răspunderea delictuală „(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.”
Persoana care încalcă normele legale, precum și regulile de conviețuire socială, poate fi obligată la repararea prejudiciului printr-o hotărâre judecătoarească.