Personalitatea Legii Penale. Comparatie Noul Cod Penal Si Codul Penal De La 1968

Personalitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968

consultanta juridica avocat
Aplicarea legii penale temporare. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
29 aprilie 2014
avocati bucuresti online
Realitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
29 aprilie 2014

Personalitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968

Personalitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968

Personalitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968

Noul Cod penal

Personalitatea legii penale

Art. 9. (1) Legea penală română se aplică infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean român sau de o persoană juridică română, dacă pedeapsa prevăzută de legea română este detenţiunea pe viaţă ori închisoarea mai mare de 10 ani.

(2) În celelalte cazuri, legea penală română se aplică infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean român sau de o persoană juridică română, dacă fapta este prevăzută ca infracţiune şi de legea penală a ţării unde a fost săvârşită ori dacă a fost comisă într‐un loc care nu este supus jurisdicţiei niciunui stat.

TT (3) Punerea în mişcarea a acţiunii penale se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărei rază teritorialăse află parchetul mai întâi sesizat sau, după caz, a procurorului general al parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Termenul în care procurorul poate emite autorizarea este de până la 30 de zile de la data solicitării autorizării şi poate fi prelungit, în condiţiile legii, fără ca durata totală să depăşească 180 de zile. *

*Astfel cum a fost modificat prin art. 245 LEGEA 187/2012

Codul penal de la 1968

Personalitatea legii penale

Art. 4. ‐Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării, dacă făptuitorul este cetăţean român sau dacă, neavând nici o cetăţenie, are domiciliul în ţară.

Observatii PICCJ

Elemente de noutate:

Art. 9 alin. 2 NCp introduce condiția dublei incriminări pt. infr. sancționate cu pedepse mai mici de 10 ani

Art. 9 alin. 3 NCp introduce condiția autorizării prealabile a punerii în mișcare a acțiunii penale + termen de emitere a autorizării

Autorizare:

‐ procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărei rază teritorială se află parchetul mai întâi sesizat

‐ procurorul general al parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Principiul personalității vizează și infracțiunile săvârșite în străinătate de o persoană juridică română cărora li se va aplica legea penală română.

Apatrizii sunt excluși de la aplicarea acestui principiu, acestora aplicându‐li‐se principiul realității, respectiv, principiul universalității.

Cauti un Avocat? Suna acum la 0745-034.638 sau intra pe pagina Avocat !

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație