Minciuna
16 august 2017Pensia alimentara
25 august 2017Pensie de urmas
Pensie de urmas
La 01 iunie 2016 tata a fost incadrat la grad de invaliditate 1 si s a inscris la pensie de invaliditate. Cand am depus actele pt aceasta pensie am uitat sa ducem la casa de pensii si o adeverInta in original cu diverse sporuri cuvenite tatalui meu. Tata a lucrat 30 de ani in.salubritate si a.avut multe sporuri de conditii deosebite,, de noapte, etc. A fost diagnosticat cu cancer si nu ne a stat capul sa cautam.prin toate dosarele dupa o hartie. Eram prin spitale cu radio si chimio terapie
Tata a luat pensia asta pn in decembrie 2016 cand a decedat. Dupa ce am terminat cu inmormantarea am gasit acea adeverinta. Art. 120 din legea pensiiilor spune ca sumele restante cuvenite si neincasate de decedat se dau sotului supravetuitor. Am.citit pe.net o.decizie a unei.instante cu privire la salarii.compensatorii date mostenitorilor. In acees decizie se motiva faptul ca decedatul a avut dreptul la acele salarii inainte sa.survina decesul si ca aceste ar trebui platite mostenitorilor. Intrebarea mea este: diferenta de.bani rezultata ca urmare a recalcularii puntajului de.pensie al.tatalui stabilit pt.pensia de.invaliditate prin adaugarea acelor sporuri ar trebui sa.i revina mamei, ca urmas/mostenitor?
Spre.exemplu: pensie de.invaliditate la 01.06- punctaj de.pensie 5, - punct de pensie 100 lei, pensie 500 lei
Pensie de invaliditate cu sporuri adaugate: punctaj 6, punct.de.pensie 100 lei, pensie 600 lei. Inseamna o diferenta de 100lei/ luna*7 luni (iunie -decembrie 2016), rezulta o.diferenta totala de.700 lei. Diferenta asta.nu i se cuvine mamei ca suma restanta,cuvenita si.neincasata de deceedat pana la.data decesului?
Va multumesc!'
Bună seara!
În primul rând, distingem între pensia de urmaș și sumele neîncasate de către pensionarul decedat.
Pensia de urmaș se acordă în condițiile articolelor 83-93 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Pensia poate fi recalculată în temeiul art. 107 din prezenta lege: „(1) În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor.
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) și (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.”
Conform art. 120 „(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces, se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.”
Termenul general de prescripție este de 3 ani, așa cum prevede art. 2517 C. civ.