Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Participația improprie
Participația improprie
Reprezintă săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală de mai multe persoane decât era necesar, prin raportare la natura faptei, acestea acționând cu forme diferite de vinovăție.
Participația improprie poate exista în cazul coautoratului (un coautor cu intenție, iar altul din culpă ori fără vinovăție), instigării (instigatorul determină cu intenție, iar autorul săvârșește fapta din culpă ori fără vinovăție) şi în cazul complicității (complicele ajută sau înlesneşte cu intenție, iar autorul săvârșește fapta din culpă ori fără vinovăție).
Unii participanți vor răspunde pentru infracțiunea intenționată, iar alții pentru infracțiunea din culpă, dacă este incriminată sau nu vor răspunde, dacă există o cauză de neimputabiltate sau fapta săvârșită din culpă nu este incriminată.
Tratamentul sancționator al participației penale
Pedeapsa în cazul participației proprii
Potrivit art.49 Cod Penal, coautorul, instigatorul şi complicele la o infracțiune săvârșită cu intenție, se sancționează cu pedepsa prevăzută de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se ține seama de contribuția fiecăruia la săvârșirea infracțiunii, precum şi de criteriile generale de individualizare a pedepsei.
În cazul coautoratului, în funcție de circumtantele concrete de săvârșire a faptei, există posibilitatea ca acestora să nu li se aplice aceeaşi pedeapsă, deoarece contează contribuția efectivă a fiecărui participant.
În cazul instigării, există posibilitatea ca instigatorului să i se aplice o pedeapsă mai mare decât autorului, dacă circumstanța săvârșirii faptei o justifică.
În cazul complicității, are importanță cât de utilă a fost pentru autor contribuția complicelui, aspect în funcție de care se va stabili pedeapsa.
Pedeapsa în cazul participației improprii
Conform art.52 Cod Penal, săvârșirea nemijlocită, cu intenție, de către o persoană a unei fapte prevăzută de legea penală la care, din culpă sau fără vinovăție, contribuie cu acte de executare o altă persoană se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă cu intenție.
Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenție, la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă cu intenție.
Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenție, la săvârșirea unei fapte prevăzută de legea penală, de către o persoană care comite acea faptă fără vinovăție, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune.