Efectele contractului de vânzare Transferul proprietății: obligația de a da
6 februarie 2017Timbrarea cererii de chemare în judecată
14 februarie 2017Obligația de garanție contra viciilor lucrului vândut
Obligația de garanție contra viciilor lucrului vândut
Descoperirea defectelor lucrului după încheierea vânzării atrage răspunderea vânzătorului.
Vânzătorul va răspunde în cazul oricăror vicii ascunse din cauza cărora bunul vândut este imporpriu întrebuințării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic.
Garanția datorată de vânzător operează în toate varietățile de vânzare, cu excepția vânzărilor silite în care nu se datorează garanție contra viciilor ascunse.
Acțiunea în garanție prin care cumpărătorul poate cere rezoluțiunea contractului se numeşte acțiune redhibitorie.
Condițiile garanției contra viciilor
Viciul trebuie să fie ascuns.
Viciul este ascuns când, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistență de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.
Viciul este ascuns când nu a fost adus la cunoştința cumpărătorului la încheierea contractului şi nici nu putea fi descoperit de cumpărător la momentul predării lui.
Viciile trebuie să fi existat în momentul predării lucrului.
Conform art.1707, alin.3) Cod Civil, garanția vânzătorului este datorată dacă viciul sau cauza existau la momentul predării bunului.
Vânzătorul datorează garanție şi pentru viciul care apare ulterior predării lucrului, dar care, îşi are cauza producerii anterior acestui moment.
Viciul trebuie să fie grav. Pentru a atrage răspunderea vânzătorului, lucrul vândut trebuie să fie afectat de vicii în aşa măsură încât să devină impropriu întrebuințării la care este destinat după natura sa sau să micşoreze într-atât valoarea de întrebuințare, încât cumpărătorul, în cunoştință de cauză, nu ar fi cumpărat sau ar fi cumpărat la un preț mai mic.