Obligatia angajatorului de eliberare a unei adeverinte-tip privind conditiile de munca si vechimea
31 martie 2020Nelegalitatea notificarii incetarii contractului individual de munca, pe durata perioadei de proba, din initiativa angajatorului, starea de graviditate a salariatei
31 martie 2020
Noul Cod Recurs, Inadmisibilitate Efecte
- Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata: art. 457 alin. (3)
Potrivit art. 457 alin. (3) din Noul Cod de procedura civila, „Daca instanta respinge ca inadmisibila calea de atac neprevazuta de lege, exercitata de partea interesata in considerarea mentiunii inexacte din cuprinsul hotararii cu privire la calea de atac, hotararea pronuntata de instanta de control judiciar va fi comunicata, din oficiu, tuturor partilor care au luat parte la judecata in care s-a pronuntat hotararea atacata. De la data comunicarii incepe sa curga, daca este cazul, termenul pentru exercitarea caii de atac prevazute de lege”.
Prin urmare, intrucat s-a bazat pe o mentiune inexacta din cuprinsul hotararii, neavand o culpa in declararea unei cai de atac neprevazute de lege, partea nu poate pierde dreptul sau legal de a promova calea de atac prevazuta de lege.
Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila, Decizia civila nr. 107/R din 29 ianuarie 2014, G.O.
Prin Sentinta civila nr. 3297/3.10.2013, pronuntata in dosarul nr. 4111/115/2013, Tribunalul Caras-Severin a respins ca tardiva actiunea formulata de reclamantul C.M.C.O. impotriva paratului Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs reclamantul C.M.C.O.
La termenul din 29.01.2014, din oficiu, in baza art. 245 si
2
47 din noul Cod de procedura civila, fara a analiza deci motivele de recurs invocate, avand in vedere si art. 457 alin. (3) din noul Cod de procedura civila, instanta a pus in discutie exceptia inadmisibilitatii recursului, pe care a si retinut-o.
Prin Decizia civila nr. 107/R din 29 ianuarie 2014, pronuntata in dosarul nr. 4111/115/2013, Curtea de Apel Timisoara a respins ca inadmisibil recursul declarat de reclamantul C.M.C.O. impotriva Sentintei civile nr. 3197 din 3 octombrie 2013, pronuntata de Tribunalul Caras-Severin in contradictoriu cu paratul Statul Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice prin Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin.
Pentru a hotari astfel, Curtea a avut in vedere considerentele de mai jos.
Art. 457 alin. (3) din noul Cod de procedura civila prevede:
„Daca instanta respinge ca inadmisibila calea de atac neprevazuta de lege, exercitata de partea interesata in considerarea mentiunii inexacte din cuprinsul hotararii cu privire la calea de atac, hotararea pronuntata de instanta de control judiciar va fi comunicata, din oficiu, tuturor partilor care au luat parte la judecata in care s-a pronuntat hotararea atacata. De la data comunicarii incepe sa curga, daca este cazul, termenul pentru exercitarea caii de atac prevazute de lege”.
In prezentul litigiu se constata situatia avuta in vedere de textul legal citat.
Hotararea primei instante este supusa caii de atac a apelului in conformitate cu art. 466 alin. (1) din noul Cod de procedura civila.
Si in cazul in care se considera ca actiunea reclamantului se incadreaza in dispozitiile Legii nr. 221/2009, hotararea primei instante este supusa tot caii de atac a apelului, in conformitate cu art. 7 alin. (1) si (2) din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.
In speta insa, prima instanta a indicat in sentinta in mod inexact calea de atac a recursului, iar reclamantul, in considerarea acestei mentiuni, a declarat recurs, iar nu apel, care este calea de atac legala.
Desi recursul este inadmisibil, urmand a fi respins in considerarea acestei exceptii, reclamantul nu pierde dreptul sau legal la apel, neavand o culpa in declararea unei cai de atac neprevazute de lege, intrucat s-a bazat pe mentiunea (inexacta) din cuprinsul hotararii primei instante.
Art. 457 alin. (3) din noul Cod de procedura civila prevede ca in aceasta situatie hotararea instantei de control judiciar se va comunica din oficiu tuturor partilor, iar de la data comunicarii incepe sa curga termenul pentru exercitarea caii de atac prevazute de lege, in cazul de fata apelul.
Fata de aceste considerente, in baza art. 466 alin. (1) si art. 457 alin. (3) din noul Cod de procedura civila, Curtea a respins ca inadmisibil recursul declarat de reclamantul C.M.C.O. impotriva sentintei civile nr. 3297/3.10.2013, pronuntata de Tribunalul Caras-Severin in dosarul nr. 4111/115/2013, in contradictoriu cu paratul Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, prin DGFP Caras-Severin.