Încheiere de verificare a legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive şi de înlocuire a acesteia
12 martie 2020Adresa de comunicare către procuror
12 martie 2020
Încheiere de verificare a subzistenţei cauzei de suspendare a judecăţii cauzei
Sediul materiei:
- Art. 367 alin. (7) C. proc. pen.
DOSAR NR. …
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA …
ÎNCHEIERE
Şedinţa publică de la data de ……
Instanţa constituită din:
PREŞEDINTE: …
GREFIER: …
Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria … este reprezentat de procuror ….
Pe rol
verificarea subzistenţei cauzei de suspendare a judecăţii în cauza penală privind pe inculpatul ...,
trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ..., prevăzută de …, pe considerentul existenţei unei afecţiuni grave de care suferă inculpatul….., care îl împiedică să participe la judecata cauzei/desfăşurării unei proceduri de mediere.
INSTANŢA,
Din oficiu, va proceda la verificarea: stării de sănătate a inculpatului………/ stadiului în care se află procedura de mediere şi, în consecinţă:
DISPUNE:
- În baza art.367 alin. (7) C. proc. pen., efectuarea unei expertize medico-legale privind pe inculpatul………, expertiză care să stabilească starea sănătăţii acestuia şi dacă afecţiunea constatată anterior, în funcţie de evoluţia acesteia, îi permite participarea la judecată /
- În baza dispoziţiilor art. 367 alin. (7) din C. proc. pen., solicitarea de relaţii Biroului mediatorului ……, referitoare la stadiul procedurii de mediere şi, în măsura în care s-a închis procedura de mediere, comunicarea procesului-verbal aferent şi a acordului de mediere.
Stabileşte termen de verificare din oficiu a incidenţei cauzei de suspendare a judecăţii, când se va depune la dosar raportul de expertiză medico-legală/relaţiile solicitate pentru data de………………
Pronunţată în şedinţă publică, azi, …
PREŞEDINTE, GREFIER,
Notă:
Având în vedere că este vorba despre măsuri administrative pe care instanţa este obligată să le dispună din oficiu, in perioada de suspendare a judecăţii cauzei, procedura este una necontencioasă, însă, dat fiind că legea nu distinge în acest caz, pronunţarea se face tot în şedinţă publică.
Se impune să stabilim dacă, în ipoteza în care inculpatul/inculpaţii din cauza a cărei judecată a fost suspendată se află sub incidenţa unei măsuri preventive, incidenţa art.208 C. proc. pen. - verificarea temeiurilor măsurii preventive si menţinerea/revocarea/înlocuirea ei - se fac periodic, în acest scop fiind obligatorie stabilirea unor termene de judecată care nu vor putea depăşi 60 de zile, distinct de cele stabilite pentru verificarea existenţei - în continuare - a cauzei de suspendare, care nu vor putea depăşi 3 luni; în practică se va opta, probabil, pentru stabilirea unor termene care să nu depăşească 60 de zile, în acest caz, când se vor verifica ambele aspecte - cauza de suspendare şi necesitatea menţinerii/revocării măsurii preventive.