Mandat de autorizare a obţinerii datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane
12 martie 2020Declaraţie parte civilă
12 martie 2020
Încheiere de admitere/respingere a cererii de emitere a mandatului de supraveghere tehnică
Sediul materiei:
- Art. 140 C. proc. pen.
DOSAR NR. …
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA …
ÎNCHEIERE
Şedinţa din camera de consiliu din data de ……
JUDECĂTOR DE DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI: …
GREFIER: …
Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria … a fost reprezentat de
procuror
…
.
Pe rol fiind examinarea cererii din data de …. formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria….., prin care a solicitat, în temeiul dispoziţiilor art. 140 C. proc. pen., autorizarea pe o durată de 30 zile, de la data de …….. până la data de … inclusiv, a:
1. interceptării, înregistrării şi localizării convorbirilor şi a comunicărilor telefonice purtate la şi de la următoarele numere de apel/terminale IMEI utilizate de numitul….
2. accesului la sistemul informatic utilizat de numitul …
3. supravegherii audio, video sau prin fotografiere
a numitului ….cu alte persoane în legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauze;
4. localizării sau urmăririi prin mijloace tehnice
a numitului … , în legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauzei.
Fără citarea părţilor.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,
Reprezentantul Parchetului de pe
lângă Judecătoria …
a
solicitat admiterea cererii astfel cum a fost formulată în scris.
JUDECĂTORUL DE DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI
Prin cererea din data de …., înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de …. sub nr…., formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria ……, în temeiul dispoziţiilor art. 140 C. proc. pen. s-a solicitat autorizarea pe o durată de 30 zile, de la data de … până la …. inclusiv:
1. interceptării, înregistrării şi localizării convorbirilor şi a comunicărilor telefonice purtate la şi de la următoarele numere de apel/terminale IMEI utilizate de numitul….
2. accesului la sistemul informatic utilizat de numitul …
3. supravegherii audio, video sau prin fotografiere
a numitului ….cu alte persoane în legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauze;
4. localizării sau urmăririi prin mijloace tehnice
a numitului … , în legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauze şi încuviinţarea ca organele de urmărire penală
(individualizarea concretă)
să pătrundă în spaţii private (
indicate)
pentru a activa sau a dezactiva mijloacele tehnice ce urmează a fi folosite pentru executarea măsurii supravegherii tehnice.
În motivarea referatului
,
procurorul a reţinut următoarele: …………..
- Se va face referire la numele sau alte date de identificare a persoanei împotriva căreia se dispune măsura, indicarea probelor ori a datelor din care rezulta suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni pentru care se poate dispune măsura (indicarea în esenţă a unor împrejurări faptice concrete care fundamentează suspiciunea), indicarea faptei şi a încadrării juridice, iar în cazul măsurii supravegherii video, audio sau prin fotografiere, solicitarea încuviinţării ca organele de urmărire penală să pătrundă în spaţii private indicate pentru a activa sau a dezactiva mijloacele tehnice ce urmează a fi folosite pentru executarea măsurii supravegherii tehnice, motivarea caracterului proporţional şi subsidiar al măsurii.
În susţinerea cererii a fost prezentat dosarul nr. … al Parchetului de pe lângă Judecătoria ……..
Constată că cererea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria … este/nu este întemeiată.
Din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului, consideră că în cauză există/nu există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la alin. (2) al art. 139 C. proc. pen., respectiv infracţiunile contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale, infracţiunile de trafic de droguri, de efectuare de operaţiuni ilegale de precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, infracţiunilor privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălare a banilor, de falsificare de monede, timbre ori alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, în cazul infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică, contra patrimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal, de evaziune fiscală, în cazul infracţiunilor de corupţie şi al infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, ori în cazul altor infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.
Totodată, constată că măsura este proporţională/nu este proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în raport cu particularităţile cauzei
(se impun a fi făcute referiri la împrejurările faptice concrete)
, importanţa informaţiilor
(necesitatea scopului obţinerii acestora)
ori a probelor ce urmează a fi obţinute sau gravitatea infracţiunii
(aspecte concrete ale acesteia, respectiv modalităţi de comitere, sume de bani, cantităţi de droguri etc., calitatea persoanelor care le săvârşesc)
.
În ipoteza neproporţionalităţii măsurii se va motiva că probele pot fi obţinute prin alte mijloace de probă, iar gravitatea infracţiunii este redusă sau solicitarea nu se referă la infracţiunile enunţate, aşa încât cererea nu se justifică/ excede condiţiilor legale.
De asemenea, prin activităţile ce urmează a fi dispuse
(individualizarea lor)
probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
În ipoteza că cererea nu este întemeiată se arată că prin alte mijloace de probă decât prin activităţile arătate se poate efectua ancheta, neexistând un pericol pentru siguranţa persoanelor şi nici bunuri de o anumită valoare.
Faţă de considerentele arătate, în temeiul art. 140 alin. (4) cu referire la art. 138 alin. (1) lit. a) - d) C. proc. pen. , se va admite/respinge
(în ipoteza soluţiei respingerii cererii nu se mai indica în detaliu activităţile solicitate)
cererea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria ……… şi va autoriza pe o durată de 30 zile, de la data de … până la … inclusiv:
1.interceptarea, înregistrarea şi localizarea convorbirilor şi a comunicărilor telefonice purtate la şi de la următoarele numere de apel/terminale IMEI utilizate de numitul …
2. accesul la sistemul informatic utilizat de numitul …
3. supravegherea audio, video sau prin fotografiere
a numitului … cu alte persoane în legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauze;
4. localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice
a numitului …
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII,
DISPUNE:
Admite/Respinge cererea formulată
de
Parchetul de pe lângă Judecătoria …., în dosarul nr. … .
Autorizează pe o durată de 30 de zile, de la data de … până la … data de ……, inclusiv:
1. interceptarea, înregistrarea şi localizarea convorbirilor şi a comunicărilor telefonice purtate la şi de la următoarele numere de apel/terminale IMEI utilizate de numitul ….
2. accesul la sistemul informatic utilizat de numitul …
3. supravegherea audio, video sau prin fotografiere
a numitului … cu alte persoane în legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauze;
4. localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice
a numitului … ,
în legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauzei şi încuviinţarea ca organele de urmărire penală
(individualizarea concretă)
să pătrundă în spaţii private indicate pentru a activa sau a dezactiva mijloacele tehnice ce urmează a fi folosite pentru executarea măsurii supravegherii tehnice;
Definitivă.
Pronunţată în camera de consiliu, azi, …., ora, ………..
JUDECĂTOR DE DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI, GREFIER,