Model CONTRACT DE DARE ÎN PLATĂ
3 octombrie 2018Model CONTRACT DE ÎNTREȚINERE
3 octombrie 2018Model CONTRACT DE GAJ
Model CONTRACT DE GAJ
1. Subsemnatul . . . . . . . . . . ., domiciliat în . . . . . . . . . ., cnp, . . . . . . . . . . .
în calitate de CREDITOR,
2. Subsemnatul . . . . . . . . . . ., domiciliat în . . . . . . . . . ., cnp . . . . . . . . . .
în calitate de GARANT, am hotărât încheierea prezentului contract de gaj:
Eu, Garantul constitui în favoarea Creditorului gaj asupra . . . . . . . . . .** (se va descrie bunul gajat), pentru garantarea . . . . . . . . . .*** (se va descrie obligația garantată).
Elementele contractului de gaj ****:
- când gajul este consimțit pentru garantarea restituirii unei sume de bani, aceasta poate fi determinată în cuprinsul contractului, sau, poate fi determinabilă. Determinarea ulterioară trebuie să se rezulte din cuprinsul contractului de gaj și nu prin trimitere la alte convenții (art. 2372 alin. 1 C. civ.)
- deținerea bunului de către creditorul gajist trebuie să fie publică și neechivocă (art. 2483 C. civ.);
- creditorul gajist are drepturile și obligațiile unui administrator al bunului altuia însărcinat cu administrarea simplă (art. 2487 C. civ.).
- creditorul gajist predă debitorului fructele naturale și industriale (art. 2488 C. civ.).
- debitorul este obligat să restituie creditorului cheltuielile făcute cu conservarea bunului (art. 2491 C. civ.).
- atunci când garantul este debitorul, părțile pot conveni limitarea dreptului creditorului de a urmări numai bunul gajat, nu și celelalte bunuri ale debitorului (art. 2325 C. civ.).
- se va preciza caracterul de titlu executoriu al gajului (art. 2431 C. civ.).
- în situația în care contractul de gaj cuprinde clauze neuzuale dintre cele enumerate limitativ de art. 1203 C. civ. (ex: limitarea dreptului de a opune excepții, decăderea din drepturi sau din beneficiul termenului), acestea trebuie să fie acceptate expres (nominal) de către garantul ipotecar, pentru a-și produce efecte.
- publicitatea gajului bunurilor mobile corporale se realizează fie prin deposedarea debitorului, fie prin înscrierea gajului în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (art. 2482 C. civ.).
- dispozițiile din C. civ. privitoare la publicitatea, prioritatea, executarea și stingerea ipotecilor mobiliare se aplică și gajului (art. 2494 C. civ.).
Tehnoredactat la . . . . . . . . . . ., în . . . . . . . . . . exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, . . . . . . . . . .exemplare s-au eliberat părților.
CREDITOR . . . . . . . . . .
GARANT . . . . . . . . . . .
* Contractul de gaj se constituie întotdeauna prin deposedarea garantului de bunul mobil, prin remiterea bunului sau titlului către creditor (art. 2481 C. civ.).
** Gajul poate avea ca obiect bunuri mobile corporale sau titluri negociabile emise în formă materializată.
*** Gajul este accesoriu unui raport juridic principal și este indivizibil (art. 2493 C. civ.). Se poate garanta îndeplinirea oricărui fel de obligații: pure și simple, simple, condiționale (art. 2369 C. civ.), prezente sau viitoare (art. 2370 C. civ.).
**** Este considerată nescrisă clauza potrivit căreia, pentru a garanta executarea obligației debitorului său, creditorul își rezervă dreptul să devină proprietarul irevocabil al bunului sau să dispună de acesta fără formalitățile impuse de lege (art. 2433 C. civ.).
Model CONTRACT DE GAJ
Model CONTRACT DE GAJ
Articolul I
PĂRȚILE CONTRACTANTE
S.C. .............................. cu sediul în ............................ telefon ...................... fax .................. înmatriculată în Registrul Comerțului .......................... sub nr. ................ având cont curent nr. ........... la Banca ..................... și codul fiscal nr. ............ prin reprezentanții legali .................. în calitate de CREDITOR GAJIST și
S.C. .................................. cu sediul în ........................ telefon ................... fax ..................... înmatriculată în Registrul Comerțului ............... sub nr. ........................... având cont curent nr. ......................... la Banca ......................... și codul fiscal nr. .................... prin reprezentanți legali .......................... în calitate de DEBITOR GAJIST au convenit prezentul contract, cu următoarele clauze:
Articolul II
OBIECTUL CONTRACTULUI
Debitorul dă în gaj creditorului următoarele bunuri mobile proprietatea sa ...................................... în valoare de ................... menționate în borderoul anexă, semnate de părți și atestate sub aspectul cantității și calității de expertul ........................ luate în primire de creditor la data încheierii contractului.
Creanța garantată de către debitor este în sumă de .................. lei și o dobândă de .........% anual, din momentul scadenței banii primiți de creditor, cu titlu de ....................... avans, preț pentru mărfurile ce urmează a fi predate creditorului gajist ..................... la data de ................... potrivit contractului de vânzare-cumpărare nr. ........................ încheiat între părți la data de .............................
Articolul III
DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE CREDITORULUI
a) Creditorul gajist se obligă să asigure depozitarea, conservarea și păstrarea în deplină siguranță a bunurilor primite în gaj de la debitor în depozitul situat în ................................. și răspunde de degradarea, dispariția sau distrugerea lor din culpa sa până la concurența valorii acestora, stabilită de comun acord sau prin expert, cu excepția cazului fortuit sau forței majore, înainte ca obligația să devină exigibilă.
b) Creditorului îi este interzis să folosească bunurile primite în gaj de la debitor.
c) Creditorul se obligă să restituie bunurile primite cu titlu de gaj la data când debitorul își îndeplinește obligația de livrare a mărfurilor prevăzute în contract sau de plată a datoriei cu dobânda comercială de ...........% pe an din creanța pentru care s-a constituit gajul.
d) În caz de neexecutare integrală a creanței garantate până la data de ..... creditorul va putea cere Judecătoriei ................... încuviințarea vânzării bunurilor gajate prin licitație publică, coordonată de executorul judecătoresc, urmând ca din prețul obținut să fie plătit cu preferință, înaintea altor creditori ai debitorului, cu îndeplinirea formalităților legale.
Articolul IV
DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE DEBITORULUI
a) Debitorul se obligă să restituie creditorului suma primită cu titlu de avans preț mărfuri, cu dobânda stabilită în cazul în care în termenul contractual nu a livrat creditorului mărfurile prevăzute în contract.
b) Debitorul garantează că bunurile aduse în gaj sunt proprietatea sa, conform înscrisului ........................, nu sunt afectate de nici o sarcină sau privilegiu în favoarea vreunei persoane fizice sau juridice și se află în depozitul creditorului din ..................... (localitatea, str. nr. ...)
c) Cheltuielile efectuate cu asigurarea, depozitarea conservarea și paza bunurilor date în gaj sunt în sarcina debitorului. În cazul dispariției, degradării sau distrugerii bunurilor, despăgubirile din asigurări revin creditorului, dacă nu și-a îndeplinit obligația de livrarea mărfurilor, debitorul cesionând dreptul de despăgubire ce-i revine din asigurare.
d) Debitorul răspunde pentru viciile ascunse ale bunurilor date în gaj creditorului.
e) Debitorul se obligă să nu facă nici un act care ar putea fi interpretat ca act de înstrăinare a bunului gajat până la completa lichidare a creditorului.
e) Debitorul se obligă să nu facă nici un act care ar putea fi interpretat ca act de înstrăinare a bunului gajat până la completa lichidare a creditorului.
Articolul V
DISPOZIȚII FINALE
Creditorul acceptă gajul bunurilor prevăzute în anexă pentru garantarea creditului acordat.
Orice modificare a prezentului contract se face prin act adițional însușit și semnat de ambele părți.
Prezentul contract a fost redactat în 3 exemplare, câte un exemplar a fost luat de fiecare parte, iar un exemplar va fi depus prin grija creditorului la Judecătoria ............... pentru îndeplinirea formalităților de publicitate.
CREDITOR GAJIST,
DEBITOR GAJIST,
CONTRACT DE GAJ
Nr. ....... din .................
Între:
Banca .................., cu sediul în ............, str. .......... nr. ..., reprezentată prin .............., având funcția de ...................., pe de o parte,
și
Societatea comercială ......................., cu sediul în ..............., str. ...................., nr. ......, înregistrată la Registrul comerțului cu nr. ..............., reprezentată prin ........................, având funcția de ............................., denumită în prezentul contract societatea comercială împrumutată, pe de altă parte, a intervenit prezentul
CONTRACT DE GAJ
1. Societatea comercială împrumutată se obligă să predea Băncii .......... valorile mobiliare consemnate în borderoul nr. ........ din data de .........., care face parte integrantă din prezentul contract de gaj, pentru garantarea creditului ............. acordat la data de .........., pe baza solicitării sale.
Societatea comercială împrumutată declară, pe proprie răspundere, că valorile mobiliare aduse în garanție, prin prezentul contract de gaj, sunt în proprietatea sa.
2. Banca .................... preia în gaj valorile mobiliare depuse de societatea comercială împrumutată conform borderoului nr. ........... din data de .....................
3. În cazul nerambursării la scadență a creditului .............. acordat și a dobânzii aferente, valorile mobiliare aduse în garanție vor intra în proprietatea Băncii ..................., în situația în care nu pot fi acoperite din sumele existente în cont.
4. Banca ...................... se obligă să păstreze în perfectă stare și să restituie societății comerciale împrumutate valorile mobiliare aduse în garanție, conform borderoului anexat la prezentul contract de gaj, în momentul rambursării integrale a creditului ..............., a dobânzilor și a cheltuielilor aferente acestuia.
5. Prezentul contract de gaj intră în vigoare în momentul aprobării creditului ................ de către Banca ................... și își încetează valabilitatea în momentul rambursării integrale a creditului ................, a dobânzilor și a cheltuielilor aferente acestuia.
6. Prezentul contract de gaj face parte integrantă din contractul-cadru de credit nr. ............ din ............................
7. Prezentul contract de gaj s-a încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantă.
BANCA
SOCIETATEA COMERCIALĂ