Model Cerere de evacuare a soțului turbulent pe cale de ordonanță președințială
19 septembrie 2018Model Cerere de încuviințare de nume
19 septembrie 2018Model Cerere de încuviințare a adopției
Model Cerere de încuviințare a adopției
nstanța............ 1.
DOMNULE PREȘEDINTE,
Petenta/Petenții 2. . . . . . . . . . . . . . . . , având cod numeric personal. . . . . . . . . . . . . . , cu dimiciliul în . . . . . . . . . . . . . . , și domiciliul procesual ales 3. pentru comunicarea actelor de procedură la numitul . . . . . . . . . . . . . . , cu domiciliul în . . . . . . . . . . . . . . , personal/reprezentat prin mandatar convențional/judiciar/reprezentant legal . . . . . . . . . . . . . . , cu sediul profesional în . . . . . . . . . . . . . . , având următoarele date de contact . . . . . . . . . . . . . . , în contradictoriu cu . . . . . . . . . . . . . .cu domiciliul în . . . . . . . . . . . . . . , în calitate de intimat/intimați, vă rog sa dispuneți
ÎNCUVIINȚAREA ADOPȚIEI
minorului(ei)/majorului (ei) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., fiul (fiica) lui . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . și al (a) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., născut(ă) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., act de naștere nr. . . . . . . . . . . , CNP . . . . . . . . . . . . . . . . , în . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., cu domiciliul în . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Solicit și
- să dispuneți ca persoana adoptată să poatre numele de familie al adoptatorilor respectiv . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4. sau,
- să încuviințați schimbarea prenumelui adoptatului, din . . . . . . . . . , în . . . . . . . . . 5. și
- să dispuneți întocmirea de către serviciul de stare civilă competent a unui nou act de stare civilă pentru adoptat, în care adoptatorii vor figura ca părinți firești ai acestuia. 6.
Motivele cererii:
În fapt, . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7..
În drept, îmi întemeiez cererea pe dispozițiile dispozițiile art. 454 - art. 474 C. civ., art. 47 - 51, art. 74 - art. 78 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopției republicată cu modificările ulterioare.
Pentru dovedirea cererei, solicit a încuviințarea probei cu înscrisuri, martori, interogatoriul copilului și al parintilor firești. 8.
Anexez la prezenta cerere următoarele înscrisuri: . . . . . . . . . . . 9. în copii certificate pentru conformitate cu originalul, în . . . . exemplare. 10.
În cadrul probei cu testimoniale, indicăm în vederea audierii, în calitate de martori, pe numiții....., cu domiciliul în....., pentru dovedirea următoarelor împrejurări de fapt..... și solicităm citarea acestora. 11.
În cadrul probei cu interogatoriu, solicităm citarea intimatului/intimaților (adoptatorilor), cu mențiunea personal la interogatoriu, pentru exprimarea consimțământului la adopție. 12.
Depunem prezenta cerere de chemare în judecată în . . . . . exemplare. 13.
Anexăm procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocațială. 14.
Data depunerii. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Semnătura, . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15.
DOMNULUI PREȘEDINTE AL TRIBUNALULUI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Note:
1. Cerereile sunt de competența tribunalului în a cărui rază teritorială se află domiciliul adoptatului. Cauzele pentru judecarea cărora nu se poate determina instanța competentă se judecă de Tribunalul București. Există de asemenea un tribunal specializat în această materie, respectiv Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov. (art. 74 alin. 3 din Legea nr. 273/2004)
2. Cererea de încuviințare a adopției poate fi introdusă direct de către adoptator sau familia adoptatoare, în situația adopției persoanei care a dobândit capacitate deplină de exercițiu (major), și, în cazul adopției copilului, de către soțul părintelui firesc sau adoptiv. În toate celelalte cazuri cererea de încuviințare a adopției va fi introdusă fie de către adoptator sau familia adoptatoare, fie de către direcția de la domiciliul acestora la sfârșitul perioadei de încredințare în vederea adopției sau, după caz, la împlinirea termenelor de 2 ani de la data dării în plasament, respectiv 2 ani de la data instituirii tutelei.
3. Mențiunea va fi inserată doar dacă petentul dorește comunicarea actelor de procedură la o altă adresă decât cea de domiciliu.
4. Dacă adopția se face de către doi soți ori de către soțul care adoptă copilul celuilalt soț, iar soții au nume de familie comun, copilul adoptat poartă acest nume. Dacă soții nu au nume de familie comun, în cerere se va preciza în mod obligatoriu care dintre numele lor de familie au convenit să-l poarte pe viitor adoptatul sau să arate că nu s-au putut înțelege asupra acestui aspect, în acest ultim caz urmând a hotărî instanța.
5. Mențiunea este facultativă și se va insera doar dacă adoptatorii doresc schimbarea prenumelui copilului. Aceasta poate fi încuviințată numai pentru motive temeinice, care vor fi detaliate în cererea de încuviințare a adopției și numai cu consimțământul adoptatului, dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani.
6. În cazul adopției se va întocmi un nou act de naștere de către serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, de ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ-teritoriale în raza căreia s-a aflat domiciliul adoptatului până la momentul încuviințării adopției ori sediul instituției de ocrotire în îngrijirea căreia s-a aflat adoptatul anterior încuviințării adopției. În situația în care adoptatorii sunt cetățeni străini ori cetățeni români cu domiciliul sau cu reședința în străinătate, noul act de naștere se va întocmi de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, de ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ-teritoriale în raza căreia s-a aflat domiciliul celui adoptat până la momentul încuviințării adopției ori sediul instituției de ocrotire, în cazul copiilor care s-au aflat în îngrijirea acesteia anterior încuviințării adopției. ( art. 23 din Legea nr. 119/1996 rep. și art. 28 - art. 40 din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă din 26.01.2011 )
7. Se vor indica elementele de fapt din care rezultă îndeplinirea condițiilor de fond ale adopției (prevăzute la art.455 - art. 468 din C. civ., art.6 - art. 15 din Legea nr.273/2004); se va descrie succint modul de derulare a procedurii de adopție - cu indicarea hotărârilor prin care a fost deschisă procedura de adopție, respectiv prin care a fost încredințat copilul, în vederea adopției, potențialilor adoptatori; se vor descrie relațiile care s-au stabilit între adoptatori și adoptat pe perioada încredințării provizorii; se vor evidenția pe scurt garanțiile materiale și morale pe care le prezintă persoana/familia adoptatoare; se vor prezenta motivele pentru care se apreciază că adopția de către respectivii adoptatori corespunde interesului superior al copilului. Toate aceste elemente vor fi descrise într-o manieră sintetică, ele rezultând din documentația întocmită pe parcursul procedurii de adopție și mai ales din raportul final întocmit la finalul perioadei de încredințare provizorie în vederea adopției și rapoartele intermediare, bilunare, de monitorizare.În ipotezele speciale în care nu este necesară parcurgerea perioadei de încredințare în vederea adopției se vor indica elementele de fapt din care să rezulte îndeplinirea cerințelor specifice acestora. Spre exemplu, se va arăta că minorul se află în plasament la adoptatori/sub tutela adoptatorilor de mai mult de 2 ani, că în această perioadă s-au dezvoltat între adoptatori și adoptat relații specifice unei familii, se va descrie modul în care adoptatorii s-au preocupat de îngrijirea, creșterea și educarea, adoptatului, se vor indica circumstanțele care au condus la instituirea plasamentului/tutelei și se va preciza dacă în această perioadă adoptatul a ținut legătura/a dorit să țină legătura cu părinții săi firești.În ipoteza adoptatului major vor trebui descrise circumstanțele de fapt din care să rezulte că adoptatul a fost crescut de către adoptator (i), cerință esențială pentru încuviințarea adopției în această ipoteză specială.În ipoteza adopției copilului unuia dintre soți se vor indica și următoarele elemente: data la care adoptatorul s-a căsătorit cu părintele adoptatului, dacă acesta s-a preocupat de copil pe durata respectivei căsătorii, relațiile stabilite între minor și adoptator, care sunt relațiile păstrate de copil cu celălalt părinte firesc, motivele pentru care se apreciază că adopția ar fi în interesul superior al minorului, precum și orice alte aspecte considerate relevante.
8. Inserarea mențiunii nu este obligatorie, aceste aspecte putând fi dispuse și din oficiu de către instanță. Ascultarea este obligatorie dacă copilul a împlinit 10 ani, acestuia solicitându-i-se consimțământul pentru adopție (art.78 alin. (2) teza finală din Legea nr.273/2004). Conform art.78 alin. (3) din Legea nr.273/2004, atunci când ascultarea copilului nu este obligatorie, acestuia i se va solicita opinia, în măsura în care este posibil. Opinia copilului exprimată la judecarea cererilor prevăzute de prezenta lege va fi luată în considerare și i se va acorda importanța cuvenită, avându-se în vedere vârsta și gradul acestuia de maturitate. În situația în care instanța hotărăște în contradictoriu cu opinia exprimată de copil, aceasta este obligată să motiveze rațiunile care au condus la înlăturarea opiniei copilului.
9. Conform art. 48 alin. (2) din legea nr. 273/2004 (rep. 2) cererea de încuviințare a adopției este însoțită de următoarele acte: a) certificatul de naștere al copilului, în copie legalizată; b) certificatul medical privind starea de sănătate a copilului, eliberat de către unități publice nominalizate de către direcția de sănătate publică; b1) raportul de consiliere a copilului care a împlinit vârsta de 10 ani, în vederea exprimării consimțământului; c) atestatul valabil al adoptatorului sau familiei adoptatoare; d) hotărârea judecătorească definitivă de încredințare în vederea adopției; e) certificatele de naștere ale adoptatorului sau ale soțului și soției din familia adoptatoare, în copie legalizată; f) certificatul de căsătorie al adoptatorului sau al soților din familia adoptatoare, în copie legalizată; g) cazierul judiciar al adoptatorului sau, după caz, al fiecărui membru al familiei adoptatoare; h) certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista căruia este înscris; i) hotărârea judecătorească definitivă de deschidere a procedurii adopției a copilului; j) raportul de consiliere și informare a părinților firești în cazul adopției copilului de către soțul părintelui firesc; k) documentul care consemnează rezultatul expertizei pentru confirmarea filiației față de tată, realizată prin metoda serologică ADN, în cazul adopției copilului de către soția părintelui firesc atunci când copilul a fost recunoscut de tată pe cale administrativă, precum și în cazul în care paternitatea copilului a fost stabilită prin hotărâre judecătorească prin care s-a luat act de recunoașterea de către tată sau care consfințește învoiala părților, fără a se fi cercetat temeinicia cererii; l) declarația notarială pe propria răspundere, prevăzută la art. 6 alin. (2) lit. c) din legea 273/2004 (rep. 2).
10. Certificarea se poate face de către parte sau reprezentatul acesteia, sub semnătură. Numărul de exemplare al înscrisurilor trebuie să fie suficiente pentru a fi comunicate pârâților și unul pentru instanță, în conformitate cu art. 149 - art. 150 Cod. proc. civ. .
11. Se va menționa adresa completă a martorilor (localitate, stradă, număr, blocul, scara, etajul, numărul apartamentului, sectorul/județul).
12. Mențiunea nu este obligatorie. Dacă adoptatorii au în cauză calitatea de intimați, aceștia au obligația să se prezinte pentru a-și exprima consimțământul la adopție în fața instanței, urmând a fi citați în acest sens, chiar dacă nu se solicită interogatoriul prin acțiunea introductivă de instanță.
13. Cererea de chemare în judecată va fi depusă, în conformitate cu art. 149 C. proc. civ. în atâtea exemplare câți intimați sunt și un exemplar pentru instanță. Dacă intimații au un reprezentant comun sau partea figurează în mai multe calități, se poate depune un singur exemplar pentru intimații.
14. Numai dacă cererea se depune prin mandatar/avocat.
15. Semnătura de pe cererea de chemare în judecată trebuie să fie olografă (scrisă de mână), nesemnarea acesteia putând determina nulitatea cererii, în conformitate cu art.196 din C. proc. civ. De asemenea, se va aplica ștampila instituției petente.
* Potrivit art. 75 din Legea nr. 273/2004 rep. cererea este scutită de taxa judiciară de timbru.
2 comentarii adăugate
Buna ziua numele meu este Maria Balasoiu si va scriu din Madrid Spania unde am domiciliul de Mai multi anii. As dorii sa va rog daca ma puteti ajuta sa complectez o cerere catre Curtea de apel Mures cerere pentru plasamentul International al nepoticei melé care se afla in plasament la un asistent maternal in jud Mures.
Buna ziua,
Pentru a programa o sedinta de consultanta juridica, contactați-ne telefonic sau pe whatsapp 0745 034 638.
Detalii despre onorarii regasiti aici
https://consultantavocat.ro/onorariu-avocat-evaluare-gratuita/