Codul muncii - 2011
13 iunie 2012OG 2/2001 actualizata 2018
13 iunie 2012Model Cerere CEDO
Model Cerere CEDO
Curtea Europeana a Drepturilor Omului este institutia care poate fi sesizata de catre persoanele a caror drepturi au fost incalcate. Este vorba de un tratat prin care numeroase state europene au convenit sa accepte ca fiind fundamentale anumite drepturi.
In momentul in care considerati ca s-a incalcat in dauna voastra directa si personala unul dintre aceste drepturi fundamentale, puteti adresa Curtii o cerere. Pot fi cercetate doar cereri referitoare la incalcarea unuia sau mai multor drepturi enumerate in Conventie si Protocoale. Ea nu este o instanta ce actioneaza impotriva instantelor nationale si nu poate anula sau modifica deciziile lor, nici nu poate interveni direct in favoarea dumneavoastra pe langa autoritatea de care va plangeti.
Curtea examineaza cererile indreptate contra unuia dintre statele care au ratificat Conventia si Protocoalele sale, daca se refera la evenimente posterioare unei date determinate. Aceasta data variaza de la stat la stat si dupa cum cererea se refera la un drept enuntat in Conventie sau in Protocoale.
Va puteti adresa Curtii numai cu privire la actele unei autoritati publice dintr-unul dintre aceste state (Parlament, administratie, tribunal etc.). Curtea nu se poate ocupa de cereri indreptate impotriva unor persoane particulare sau a unor institutii private.
Model Cerere CEDO
Conform art. 35 § 1 din Conventie, Curtea nu poate fi sesizata decat dupa ce au fost epuizate in prealabil caile de recurs interne si in termen de 6 luni incepand cu data deciziei definitive interne. O cerere care nu respecta aceste conditii de admisibilitate nu va putea fi examinata de catre Curte.
Inainte de a va adresa Curtii, trebuie sa fi utilizat, in statul in cauza, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile in situatia de care va plangeti; in caz contrar, va trebui sa demonstrati ca aceste remedii nu puteau fi eficace. Prin urmare, mai intai ar fi trebuit sa sesizati tribunalele interne, pana la si inclusiv instanta suprema competenta, in fata careia ar fi trebuit sa prezentati, cel putin in substanta, motivele cererii pe care intentionati sa le supuneti atentiei Curtii.
In exercitarea acestor remedii, trebuie sa fi respectat regulile de procedura nationale, mai ales termenele prescrise de acestea. Daca, de exemplu, recursul dumneavoastra a fost respins ca tardiv sau pentru nerespectarea unei reguli de competenta sau de procedura care va poate fi imputata, Curtea nu va putea examina cererea dumneavoastra. Daca totusi va plangeti de o decizie judecatoreasca, mai ales de condamnare, nu este necesar sa fi incercat sa obtineti revizuirea procesului dupa ce ati parcurs instantele judiciare uzuale. Nu este necesar nici sa fi exercitat recursuri de gratiere sau sa fi solicitat gratierea sau amnistierea. In plus, petitiile (adresate Parlamentului, sefului statului sau al guvernului, unui ministru sau ombudsman) nu constituie remedii pe care trebuia sa le fi incercat.
Dupa ce autoritatea nationala competenta cea mai inalta a pronuntat o decizie, dispuneti de un interval de 6 luni pentru a sesiza Curtea. Acest interval incepe sa curga de la data la care ati luat cunostinta dumneavoastra personal sau avocatul dumneavoastra de decizia finala in ordinea normala a instantelor, si nu de la respingerea ulterioara a unei eventuale cereri in revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de gratiere sau amnistiere sau a oricarei alte cereri adresate unei autoritati cu titlu de gratiere.
Termenul de 6 luni este intrerupt de prima dumneavoastra scrisoare adresata Curtii, expunand cu claritate, chiar daca in mod sumar, obiectul cererii dumneavoastra eventuale, sau de trimiterea formularului de cerere completat. O simpla cerere de informatii nu este suficienta pentru a intrerupe termenul de 6 luni.
Atentie insa: mai mult de 90% din cererile examinate de catre Curte sunt declarate inadmisibile pentru nerespectarea uneia sau alteia din conditiile de admisibilitate mai sus mentionate.
Limbile oficiale ale Curtii sunt franceza si engleza, dar, daca vaeste mai usor, puteti scrie Grefei in limba oficiala a unuia dintre statele care a ratificat Conventia. In timpul fazei initiale a procedurii, puteti primi, de asemenea, si scrisori in aceste limbi. Trebuie sa notati ca, intr-un un stadiu ulterior al procedurii, atunci cand Curtea nu va declara cererea dumneavoastra inadmisibila, pe baza dosarului trimis de dumneavoastra, si va decide, totodata, sa solicite guvernului observatii scrise in privinta plangerilor dumneavoastra, toata corespondenta pe care grefa Curtii o va adresa partilor va fi redactata in franceza sau engleza, iar dumneavoastra sau reprezentantul dumneavoastra veti fi obligati, in principiu, sa folositi franceza sau engleza pentru a redacta observatiile dumneavoastra ulterioare.
Nu puteti depune o plangere la Curte decat prin curier normal (si nu prin telefon). Daca dumneavoastra trimiteti o plangere prin curier electronic sau prin fax, este imperativ sa o retrimiteti prin curier normal. Este inutil sa va deplasati personal la Strasbourg pentru a va expune cazul oral. Orice curier relativ la cererea dumneavoastra trebuie trimis la adresa CEDO:
Monsieur le Greffier de la
Cour européenne des Droits de l’Homme
Conseil de l’Europe
F–67075 STRASBOURG CEDEX.
Copiile xerox ale documentelor transmise Curtii nu trebuie capsate, lipite sau legate prin orice modalitate. Toate paginile trebuie numerotate de la prima pana la ultima (numere consecutive).
Pentru relatii suplimentare (procura/model de Cerere CEDO) adresati-va Cabinetului de avocat Marius Todeanca!