Modalitatea De Plata A Creantelor Curente » Consultă Avocat

Modalitatea de plata a creantelor curente

avocat online bun
Angajarea raspunderii patrimoniale conform art. 169 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Conditii
17 martie 2020
avocat consultanta juridica
Scutirea de TVA pentru transportul international de persoane. Conditii
17 martie 2020

Modalitatea de plata a creantelor curente

Modalitatea de plata a creantelor curente

 

Index tematic:  Insolventa

 

Legislatie relevanta:

art.64 alin.6 din Legea nr.85/2006 republicata privind procedura insolventei

 

Rezumatul problemei de drept:

Potrivit art.64 alin.6 din legea nr.85/2006 republicata privind procedura insolventei „creantele nascute dupa data deschiderii procedurii, in perioada de observatie sau in procedura reorganizarii judiciare vor fi platite conform documentelor din care rezulta, nefiind necesara inscrierea la masa credala. Prevederea se aplica in mod corespunzator pentru creantele nascute in procedura de faliment”.

 



Identificare :


Curtea de Apel Ploiesti , Sectia a II-a Civila, de contencios administrativ si fiscal

Decizia nr. 359 din 9 mai 2017

 

Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Buzau sub nr. 3833/114/2013/a13  creditoarea SC E. SRL  a solicitat  admiterea cererii de plata  a unei parti din creanta curenta in cuantum de 318.297,35 lei pe care o are de incasat de la debitoarea SC C. de S. IG SRL.


Prin sentinta nr.14/13.01.2017 pronuntata de Tribunalul Buzau
a fost respinsa exceptia invocata de catre administratorul judiciar; s-a admis  cererea formulata de  creditorul  SC  E. SRL in contradictoriu cu  debitoarea  SC C.S. IG SRL prin administrator judiciar SP B. & A. IPURL si a fost obligata debitoarea prin administratorul judiciar la plata creantei curente nascuta  in timpul procedurii in cuantum de 318.297,35 lei, catre creditoarea SC E. SRL.

  Impotriva sentintei nr.
14/13.01.2017
pronuntata de Tribunalul
Buzau
a declarat apel debitoarea
SC C.S IG SRL
, prin administrator judiciar
SP B. & A. IPURL, solicitând admiterea apelului, schimbarea in tot a sentintei si, pe cale de consecinta, respingerea cererii de plata formulata de creditoarea SC E. SRL.

Prin decizia nr. 359 din 9 mai 2017 Curtea de Apel Ploiesti a respins apelul declarat de debitoarea SC C.S. IG SRL, prin administrator judiciar SP B. & A. IPURL, impotriva sentintei nr. 14/13.01.2017 pronuntata de Tribunalul Buzau, in contradictoriu cu intimatul creditor SC  E. SRL, ca nefondat.

Pentru a hotari astfel, Curtea a retinut ca prin cererea formulata la Tribunalul  Buzau creditoarea SC E. SRL a solicitat plata unei parti din creanta curenta pe care o are de incasat de la SC C.S. IG SRL suma de 318297.35 lei, provenita din livrarea de bunuri,prin punctul sau de lucru, efectuata in perioada aprilie 2015 – noiembrie 2015 pentru care s-au emis facturi si pentru care nu a incasat contravaloarea acestora pâna la data formularii actiunii.

Creditoarea a aratat ca a formulat aceasta cerere intrucât se confrunta cu o lipsa de disponibilitati banesti necesare continuarii activitatii.

Datorita lipsei de disponibilitati este in imposibilitatea de a achita salariile angajatilor, inregistreaza restante la furnizori, nu poate achita in continuare ratele de leasing aferente unui contract din 2014 si nu va putea rambursa sumele utilizate din linia de credit de 540000 lei pe care a contractat-o in anul 2012 si a reinnoit-o an de an de la BRD-GSG Sucursala Brasov.

Curtea a motivat ca, asa cum bine a retinut prima instanta, la data de  25.03.2014 s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolventei  privind pe debitoarea SC C.S. IG SRL, iar societatea debitoare desfasoara in continuare activitate comerciala. Conform relatiilor dintre cele doua societati, S.C. E. SRL  a livrat  debitoarei diverse produse (piese de schimb pentru utilaje), a caror contravaloare nu a fost insa achitata de catre aceasta.

Potrivit facturilor de la dosar, creditoarea SC E. SRL detine impotriva debitoarei o creanta in cuantum de 318.297,35 lei nascuta in timpul procedurii, dupa data deschiderii procedurii insolventei debitoarei, iar pentru plata acestei sume creditoarea a formulat, in temeiul art.64 alin.6 din Legea nr.85/2006, cerere de plata. In raportul de activitate din 13.01.2017 administratorul judiciar a consemnat ca  prin adresa nr.1985/20.12.2016  a comunicat acesteia ca la rândul sau a formulat o cerere de plata impotriva SC M. R. SA pentru achitarea unei creante de 1.881.045,41 lei, necontestând cuantumul sau natura creantei.

Potrivit art.64 alin.6 din Legea nr.85/2006 republicata privind procedura insolventei „Creantele nascute dupa data deschiderii procedurii, in perioada de observatie sau in procedura reorganizarii judiciare vor fi platite conform documentelor din care rezulta, nefiind necesara inscrierea la masa credala. Prevederea se aplica in mod corespunzator pentru creantele nascute in procedura de faliment”.

Fata de dispozitiile acestui text de lege este evident ca debitoarea prin administrator judiciar are obligatia achitarii creantelor nascute dupa deschiderea  procedurii, nefiind necesara inscrierea la masa credala.

Motivele de apel legate de incasarea unei creante in suma de 1.881.045,41 lei de la M.R. SA sau de necompetenta judecatorului sindic privind solutionarea  acestei cauze sunt nefondate.

Astfel, textul art.64 alin.6 din lege, nu conditioneaza achitarea creantelor curente de incasarea altor creante, cu atât mai mult cu cât, facturile de livrare a marfii au fost acceptate  la plata. In aceste conditii,  facturile trebuiesc achitate, in caz contrar fiind susceptibile si de  plata unor accesorii.

De asemenea, Curtea a retinut ca judecatorul sindic este competent sa solutioneze aceasta cerere, cât timp administratorul judiciar a refuzat plata facturilor, existând deja o stare conflictuala intre parti.

Asa fiind, fata de situatia de fapt si de drept dedusa judecatii, retinând ca sentinta apelata este temeinica si legala si vazând si disp.art.480 alin.1 C.pr.civila, Curtea a respins  apelul, ca nefondat.

 

Autorul sintezei,

Judecator Rodica Dubosaru

 

 

 

 

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație