Intrarea debitoarei in faliment, Apel exercitat de un asociat al debitoarei
28 martie 2020Legea nr. 10/2001. Masurile reparatorii statuate de legiuitorul roman prin Legea nr.
28 martie 2020
Latura civila a cauzei penale Despagubiri pentru daune materiale si pentru daune morale in cazul unui accident de circulatie
Index tematic: Cod procedura penala
Legislatie relevanta
: art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. 1 C. pr. pen., art. 1391 alin. 2 C. civ., art. 1392 C. civ.
Rezumatul problemei de drept:
Despagubirile acordate urmasilor unei persoane decedate ca urmare a unui accident rutier trebuie sa aiba un caracter necesar si rezonabil,excluzandu-se cheltuielile efectuate si care au o natura strict voluntara sau chiar voluptuarie.
Identificare:
Curtea de Apel Ploiesti - Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie
Decizia penala nr. 704 din 20 iunie 2018
Prin sentinta penala nr. 82 din 15.03.2018 pronuntata de Judecatoria T., s-au dispus urmatoarele:
In baza art. 19, 20, 23 si 397 CPP si art. 1357 si urm. Cod civil s-a admis in parte actiunea civila formulata de partile civile BC, BA, OE, BN, CG, in contradictoriu cu inculpatul SC si cu partea responsabila civilmente SC E. SA.
Partea responsabila civilmente SC E. SA a fost obligat la plata catre partile civile BC, BA, OE, BN, CG a sumei de 5.000 lei pentru fiecare, reprezentand daune materiale (cheltuieli de inmormantare si pomenirile ulterioare), precum si a urmatoarelor sume cu titlu de daune morale: 30.000 lei pentru partea civila BN si cate 20.000 lei pentru partile civile BC, BA, OE si CG.
Pentru a pronunta aceasta solutie instanta de fond a retinut urmatoarele :
Prin Rechizitoriul cu nr. .../P/2015 din data de 13.12.2016 intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria M. si inregistrat pe rolul Judecatoriei M. sub nr. .../262/2016 la data de 19.12.2016, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului SC, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta si sanctionata de art. 192 alin. 2 Cod penal, victima fiind numita BV.
Latura penala a cauzei a fost solutionata prin sentinta penala nr. 1553 din 28.09.2017 pronuntata de Judecatoria M. in dosar nr. .../262/2016 definitiva prin decizia penala nr. 1336/28.11.2017 a Curtii de Apel Ploiesti.
Prin sentinta penala nr. 1553 din 28.09.2017 au fost disjunse actiunile civile formulate de partile civile BC, BA, OE, BN, CG in contradictoriu cu inculpatul si cu partea responsabila civilmente SC E. SA.
Persoanele vatamate BC, BA, OE, BN, CG s-au constituit parti civile in procesul penal prin cerere scrisa depusa in sedinta publica din 14.09.2017 si prin declaratii date in fata instantei in aceeasi sedinta, fiecare dintre ele cu suma de 50.000 lei reprezentand daune materiale si 500.000 euro daune morale.
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri si testimoniala la solicitarea partilor civile.
Prin sentinta penala nr. 1553 din 28.09.2017 pronuntata de Judecatoria M. in dosar nr. .../262/2016 definitiva prin decizia penala nr. 1336/28.11.2017 a Curtii de Apel Ploiesti, inculpatul SC fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, fapta din 21.08.2015, cu aplicarea art. 91 C. pen. privind suspendarea executarii pedepsei inchisorii pe un termen de supraveghere stabilit in conditiile art. 92 C. pen. de 2 ani, calculat de la data ramanerii definitive a hotararii.
Condamnarea a fost urmarea faptului ca, la data de 21.08.2015, in jurul orei 10.00, inculpatul SC, in timp ce efectua manevra de mers inapoi cu autoutilitara marca Fiat cu numar de
inmatriculare DB pe DC9A, pe raza localitatii I. din judetul D., a accidentat pe numita BV
care se afla pe partea carosabila in calitate de pieton, accident ce a avut ca urmare moartea acesteia.
Instanta de fond a analizat cererea prin raportare la o culpa egala a inculpatului si a victimei. Culpa concurenta a victimei este obligatoriu a fi luata in considerare la stabilirea intinderii prejudiciului in baza art. 19 alin. 5 Cod procedura penala, Deciziei nr. 12/2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala si art. 1371 alin. 1 Cod civil potrivit cu care, in cazul in care victima a contribuit cu intentie sau din culpa la cauzarea ori la marirea prejudiciului sau nu le-a evitat, in tot sau in parte, desi putea sa o faca, cel chemat sa raspunda va fi tinut numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o.
Prejudiciul produs partilor civile BC, BA, OE, BN, CG a fost consecinta uciderii rudei lor prin accidentul produs de inculpat, incluzand o componenta materiala (cheltuieli de inmormantare si
pomenirile ulterioare, conform declaratiilor de constituire parte civila) si una morala (constand in suferinta produsa partilor civile urmare a decesului victimei BV).
Din probele administrate in cauza, respectiv inscrisuri - bonuri fiscale aflate la dosar la filele 33 si urm., instanta de fond a retinut dovedita o suma de 4500 lei prin raportare doar la cele ce contin data emiterii, iar aceasta data este ulterioara datei savarsirii faptei, adica 21.08.2015.
La aceasta suma s-au adaugat bonurile si chitantele aflate la filele 103-105 dosar, in cuantum de 1480 lei reprezentand contravaloare sicriu complet, transport si serviciu religios.
Nu a fost retinut onorariul platit de partile civile pentru un expert consilier (fila 32 dosar) intrucat nu s-a incadrat in notiunea de dauna materiala sau morala.
In baza inscrisurilor a rezultat o suma de 5980 lei.
Cuantumul total al cheltuielilor de inmormantare si pomenirilor ulterioare nu poate fi insa probat exclusiv cu inscrisuri, partile aflandu-se in imposibilitatea obtinerii unor dovezi in acest sens, dat fiind durerea mare suportata in momentele respective, dar si intinderea in timp si frecventa cu care se deruleaza obiceiurile religioase, aspecte ce pot determina pierderea unor inscrisuri sau chiar neeliberarea unor dovezi pentru fiecare plata efectuata.
In completarea probatoriului, instanta de fond a retinut din depozitiile martorilor audiati in cauza ( filele 117-121 dosar) ca partile civile impreuna s-au ocupat de organizarea inmormantarii si a pomenirilor ulterioare, ca obiceiurile crestinesti au fost respectate, au fost organizate 6 pomeni pe an la fiecare pomana participand 50-60 de persoane, au fost cumparate cele necesare de catre toate partile civile, dar au fost folosite si produse din gospodaria proprie. Costurile au fost aproximate de martori la suma de 40.000 lei -50.000 lei ( CAD, CAL).
In raport de cele expuse, instanta de fond a concluzionat ca partile civile au dovedit un prejudiciu material in cuantum total de 50.000 lei.
Intrucat victima a avut o culpa egala in producerea accidentului, suma la care partile civile sunt indreptatite este de 25.000 lei ce urmeaza a fi impartita in mod egal intre ele, rezultand din depozitiile martorilor ca fiecare a contribuit in aceeasi proportie la cheltuieli.
In privinta daunelor morale, cu toate ca s-a retinut ca nu pot exista criterii obiective de cuantificare in bani a suferintei cauzate de un asemenea accident, suferinta confirmata de declaratiile martorilor audiati, cuantumul daunelor morale trebuie stabilit in asa fel incat sa nu conduca la imbogatirea fara justa cauza a partii care le-a solicitat.
Instanta de fond a apreciat ca suma de 60.000 lei pentru partea civila BN si de 40.000 lei pentru fiecare dintre partile civile BC, BA, OE si CG reprezinta in masura suficienta o compensare a suferintei prin raportare la varsta fiecarei parti civile, varsta adulta, descendentii avand si propriile familii in care isi pot gasi suport moral, la faptul ca sotul supravietuitor a ramas singur si are nevoie de ajutor, la faptul ca partile au fost nevoite sa-si reorganizeze viata prin pierderea ajutorului dat de mama decedata sau pentru a-si putea ajuta tatal ramas singur. S-a avut in vedere si faptul ca rezultatul pagubitor este consecinta unei infractiuni din culpa, iar nu a uneia intentionate.
Cuantumul ce a fost acordat a fost redus la jumatate in baza considerentelor expuse mai sus, rezultand sumele de 30.000 lei pentru partea civila B.N. si cate 20.000 lei pentru partile civile BC, BA, OE si CG.
Impotriva acestei sentinte au formulat apel partile civile BC, BA, OE, BN si CG criticand-o pentru netemeinicie si invederand in esenta, faptul ca respectivele cuantumuri ale sumelor de bani ce le-au fost acordate sunt prea mici pe de o parte fata de cheltuielile materiale suportate, iar pe de alta parte fata de suferintele morale la care au fost expusi.
Prin urmare, au cerut ca, in baza art. 421 alin. 2 lit. a Cod proc.pen. sa se admita apelul formulat, sa se desfiinteze in parte sentinta atacata si sa se majoreze cuantumul despagubirilor pentru daune materiale la cate 50.000 lei pentru fiecare parte civila, iar cuantumul despagubirilor pentru daune morale la cate 500.000 Euro pentru fiecare parte civila.
Curtea, analizand actele si lucrarile dosarului prin prisma criticilor aduse de catre apelantii parti civile, dar si din oficiu, sub toate aspectele de fapt si de drept, conform art. 417 alin. 2 Cod proc.pen., a constatat ca apelurile sunt partial fondate.
Astfel, in ceea ce priveste despagubirile pentru daunele materiale acordate partilor civile rezulta in mod neindoielnic din probele administrate pentru dovedirea acestora, asa cum a invederat instanta de fond, caracterul just si suficient al cuantumului lor.
Despagubirile ce se acorda in acest caz sunt strict acelea necesare si rezonabile in situatii de acest gen, din pacate nu putine. La astfel de cheltuieli s-a raportat instanta de fond, iar nu la acelea de natura strict voluntara sau care pot fi apreciate, conform unor pareri, avand un caracter ostentativ sau macar indoielnic din punct de vedere estetic asa cum se intampla cu monumentele funerare ridicate pe marginea spatiului carosabil, desi locul acestora se afla doar in spatiile destinate inmormantarii persoanelor decedate.
De altfel, in aceeasi ordine de idei, partile civile nu au mentionat nimic despre existenta autorizatiei de constructie a respectivului monument funerar pe spatiul reprezentand domeniul public si despre contextul in care aceasta a fost obtinuta.
In orice caz, o suma de 50.000 lei per capita cu caracter de despagubiri pentru cheltuielile materiale suportate de decesul unei singure persoane este cu totul disproportionata fata de sumele care se vehiculeaza in mod firesc si decent cu ocazia intervenirii unui asemenea eveniment tragic pentru orice apartinator.
Cu privire la despagubirile pentru daunele morale suferite de catre partile civile, cererea acestora din urma de majorare, desi justa intr-o oarecare masura, este cu mult mai disproportionata in concretetea sa decat aceea care viza despagubirile pentru daune materiale.
Plecand de la principiul indeobste recunoscut ca nicio suma, oricat de mare ar fi, nu poate compensa pierderea suferita de disparitia unei persoane dragi, astfel de cereri trebuie insa raportate de asemenea la limitele decentei si ale realitatilor socio-economice ale tarii in care traim. De aceea, in contextul in care practica judiciara constanta a Curtii de Apel Ploiesti acorda in favoarea unor persoane foarte apropiate de victima unui accident rutier sume de ordinul a cateva zeci de mii de euro fara culpa comuna a victimei ca in cazul de fata - sumele solicitate de catre apelanti nu prezinta niciun fel de justificare.
Totusi, deoarece este de netagaduit ca decesul victimei a cauzat sotului si copiilor acesteia un prejudiciu prin pierderea sprijinului material si moral al familiei, dar si prin suferinta psihica, emotionala intensa si de durata, Curtea apreciaza ca se impune majorarea cuantumului despagubirilor acordate pentru daune morale prin dublarea sumelor respective.
Fata de cele astfel retinute, Curtea in baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod proc.pen. a admis apelurile declarate de catre partile civile: BC, BA, OE, BN, CG, impotriva Sentintei penale nr. 352 din data de 05.03.2018 pronuntata de Judecatoria M. pe care a desfiintat-o in parte si rejudecand a majorat sumele reprezentand despagubiri pentru prejudiciile morale suferite la care a fost obligata partea responsabila civilmente SC E. SA de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru partea civila BN si de la cate 20.000 lei la cate 40.000 lei pentru partile civile BC, BA, OE si C.G..
Autorul sintezei
Judecator Mihai Viorel Tudoran