PLÂNGEREA IMPOTRIVA SOLUTIILOR DE NEURMARIRE SAU NETRIMITERE IN JUDECATA. COMPETENTA DE SOLUTIONARE A PLÂNGERII IN CAZUL INFRACTIUNILOR SAVÂRSITE DE POLITISTII CARE NU AU CALITATEA DE CHESTOR.
17 martie 2020CERERE DE STRAMUTARE. CONDITII.
17 martie 2020
JUDECATA IN APEL. ADMITEREA APELULUI. INLATURAREA OBLIGATIEI DE A PRESTA O MUNCA NEREMUNERATA IN FOLOSUL COMUNITATII
Curtea de Apel Ploiesti – Sectia penala si pentru cauze cu minori si familie
Decizia penala nr.1493 din 16 decembrie 2016
„ Potrivit art.93 al.3 c.pen. „Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada cuprinsa intre 60 si 120 zile, in conditiile stabilite de instanta, afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, nu poate presta aceasta munca”.
Conform art.421 pct.2 lit.a c.pr.penala „Instanta, judecând apelul desfiinteaza sentinta primei instante si pronunta o noua hotarâre, procedând potrivit regulilor referitoare la solutionarea actiunii penale si a actiunii civile la judecata in fond”.
Prin sentinta penala nr.1877 din data de 28 septembrie 2016 pronuntata de Judecatoria Moreni, in baza art. 336 alin. 1 CP cu aplicarea art. 396 alin 10 C.pr.pen. a fost condamnat inculpatul C.A.C., la o pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare pentru savârsirea infractiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, fapta din 24.03.2016.
In temeiul art. 91 C. pen., s-a dispus suspendarea executarii pedepsei inchisorii pe un termen de supraveghere stabilit in conditiile art. 92 C. pen. de 2 ani, calculat de la data ramânerii definitive a prezentei hotarâri.
In baza art. 93 C. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Dâmbovita, la datele fixate de acesta;
b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea;
d) sa comunice schimbarea locului de munca;
e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
In baza art. 93 alin. 2 C. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
sa frecventeze un curs de legislatie rutiera.
In baza art. 93 alin. 3 C.pen, pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, in cadrul Primariei mun. Moreni, jud. Dâmbovita sau in cadrul sau in cadrul Primariei com. Iedera.
In baza art. 94 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute in art. 93 alin. (1) lit. c) - e) se comunica Serviciului de Probatiune de pe lânga Tribunalul Dâmbovita
In temeiul art.404 alin.2 C. proc. pen., a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.96 C.pen. privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, in cazul in care, pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinta, nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse ori stabilite de lege, sau savârseste o noua infractiune.
In temeiul art.274 al.1 C.pr.pen. obliga inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a hotari astfel, instanta de fond a retinut ca prin Rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Moreni intocmit in dosarul de urmarire penala numarul 327/P/2016 si inregistrat sub nr. 1880/262/2016 la data de 18.05.2016 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului C.A.C., pentru savârsirea infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prevazuta de art. 336 alin. 1 Cod penal.
S-a retinut prin actul de inculpare ca la data de 24.03.2016, in jurul orei 19.50, inculpatul a condus pe strada Spiresti din mun. Moreni, jud. Dâmbovita, autoturismul marca Skoda Fabia cu nr. de inmatriculare DB …, având o imbibatie alcoolica de peste 0.80 g/l, alcool pur in sânge, imprejurare in care a produs un accident de circulatie din care au rezultat doar pagube materiale.
Inculpatul a fost testat cu aparatul alcooltest, acesta indicând o valoare de 1,03 mg/l alcool pur in aerul expirat, la ora 19.57, iar ulterior, pe baza consimtamântului acestuia i-au fost prelevate probe de sânge in vederea stabilirii alcoolemiei.
Din buletinul de analiza toxicologica alcoolemie emis de S.J.M.L. Dâmbovita a reiesit ca inculpatul avea o alcoolemie de 2,90 g/l, alcool pur in sânge la ora 20.25.
Prin incheierea definitiva din 29.06.2016 a judecatorului de camera preliminara, s-a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul emis la data de 16.05.2016, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala, si s-a dispus inceperea judecatii cauzei privind pe inculpatul C.A.C. trimis in judecata, in stare de libertate, pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului, prev.si ped. de art.336 alin.1 C.pen..
Inculpatul a recunoscut fapta comisa, aratând ca a condus autovehiculul respectiv in conditiile in care, anterior, consumase alcool.
Situatia de fapt mai sus mentionata a fost sustinuta cu urmatoarele mijloace de proba: proces-verbal de constatare a infractiunii, procese-verbale din data de 24.03.2016, rezultatul testarii cu aparatul alcooltest, cerere de analiza, proces-verbal de recoltare mostre biologice, examen clinic, buletin de analiza toxicologica nr. A12/224/25.03.2016, declaratii de suspect/inculpat, fisa cazier judiciar, copie CI si permis de conducere, copie certificat de inmatriculare, proces-verbal de ridicare a trusei standard seria 06627, proces-verbal de predare a trusei standard si declaratii martori.
In cursul cercetarii judecatoresti a fost ascultat inculpatul C.A.C., declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosar, cauza fiind judecata la cererea acestuia pe procedura simplificata fara readministrarea probatoriului din cursul urmaririi penale, potrivit disp. 375 si 377 Noul C.pr.pen., inculpatul recunoscând fapta pentru care a fost trimis in judecata si insusindu-si probele administrate in cursul urmaririi penale.
Analizând actele si lucrarile dosarului in raport de cererea formulata de inculpat privind judecarea pe procedura simplificata, prima instanta a retinut situatia de fapt mentionata in Rechizitoriu si a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere stabilind in sarcina acestuia o serie de masuri de supraveghere, asa cum de altfel s-a aratat mai sus.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel inculpatul C.A.C., criticând-o ca fiind netemeinica si nelegala si a solicitat in esenta reindividualizarea pedepsei ca intindere, schimbarea modalitatii de executare din suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei prev.de art.91 Cod penal in amânarea aplicarii pedepsie prev.de art.83 Cod penal, dar si inlaturarea obligatiei de a presta 60 zile de munca in folosul comunitatii pentru motivele invocate in precedent.
Curtea, examinând actele si lucrarile dosarului in raport de probele administrate, de situatia de fapt retinuta si de dispozitiile legale incidente in materie, a constatat ca apelul declarat de inculpatul C.A.C. este intemeiat, asa cum, se va arata in continuare :
Situatia de fapt a fost corect retinuta si pe larg descrisa mai sus, in sensul ca prin Rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Moreni nr.327/P/2016 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului C.A.C. pentru savârsirea infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, prev.de art.336 alin.1 Cod penal, constând in aceea ca la data de 24 martie 2016 in jurul orelor 219,50 inculpatul a condus pe strada Spiresti din municipiul Moreni, judetul Dâmbovita, autoturismul marca „Skoda Fabia” cu numarul de inmatriculare DB-…. Având o imbibatie alcoolica de peste 0,80 gr./l alcool pur in sânge, imprejurare in care a produs un accident de circulatie din care a rezultat pagube materiale.
Inculpatul a fost testat cu aparatul alcool test, acesta indicând o valoare de 1,03 mg./l alcool pur in aerul expirat la ora 19,57, iar ulterior pe baza consimtamântului acestuia i-au fost prelevate probe de sânge in vederea stabilirii alcoolemiei.
Din buletinul de analiza toxicologica alcoolemie emis de Serviciul Judetean de Medicina Legala Dâmbovita, rezulta ca inculpatul avea o alcoolemie de 2,90 g/l alcool pur in sânge la ora 20,25.
Probele administrate in cauza, respectiv : proces-verbal de constatare a infractiunii, procese-verbale din data de 24.03.2016, rezultatul testarii cu aparatul alcooltest, cerere de analiza, proces-verbal de recoltare mostre biologice, examen clinic, buletin de analiza toxicologica nr. A12/224/25.03.2016, declaratii de suspect/inculpat, fisa cazier judiciar, copie CI si permis de conducere, copie certificat de inmatriculare, proces-verbal de ridicare a trusei standard seria 06627, proces-verbal de predare a trusei standard si declaratii martori, au fost bine analizate si interpretate de prima instanta, astfel ca incadrarea juridica stabilita corespunde faptelor savârsite.
La individualizarea pedepsei, instanta de fond a avut in vedere modalitatea concreta de savârsire a infractiunii, pericolul social creat, gradul mare de alcoolemie, circumstantele personale ale inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut si regretat fapta comisa si a solicitat judecata pe procedura simplificata.
In raport de cele aratate mai sus, Curtea a apreciat ca scopul preventiv educativ al pedepsei aplicate poate fi atins in cuantumul si modalitatea de executare stabilite de prima instanta, situatie fata de care motivele invocate in apel de inculpat cu referire la reindividualizarea pedepsei si amânarea acesteia, conform art.83 Cod penal, nu pot fi primite de instanta de control judiciar, având in vedere gradul mare de alcoolemie, respectiv 2,90g./l alcool pur in sânge la ora 20,25.
Apelul declarat de inculpat este insa intemeiat in ceea ce priveste obligatia stabilita de prima instanta in sarcina inculpatului de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 zile, in cadrul Primariei Moreni sau in cadrul Primariei comunei Iedera, judetul Dâmbovita, având in vedere actele medicale si decizia medicala nr.712/04 iunie 2015 emisa de Casa Teritoriala a Pensii Dâmbovita - Cabinetul de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca Moreni, din care rezulta ca inculpatul C.A.C. are capacitatea de munca pierduta in totalitate.
Având in vedere actele medicale depuse si in special decizia medicala mai sus mentionata, Curtea in baza art.421 pct.2 lit.a Cod procedura penala, a admis apelul declarat de inculpatul C.A.C., impotriva sentintei penale nr.1877 din 16 septembrie 2016 pronuntata de Judecatoria Moreni, pe care a desfiintat-o in parte si in temeiul art.93 alin.3 teza ultima Cod penal, a inlaturat obligatia stabilita de prima instanta in sarcina inculpatului de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, in cadrul Primariei municipiului Moreni, judetul Dâmbovita sau in cadrul Primariei comunei Iedera, judetul Dâmbovita.
La analiza din oficiu efectuata in temeiul art.417 alin.2 Cod procedura penala, Curtea, a constatat ca nu mai sunt alte cauze de netemeinicie si de nelegalitate, sens in care s-au mentinut restul dispozitiilor sentintei apelate.
In baza art.275 alin.3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat au ramas in sarcina acestuia.
( Judecator, Ion Stelian)