Malpraxis medical
1 noiembrie 2017Taxa impozit
22 noiembrie 2017Intretinere copil
buna ziua!
sunt casatorita cu un barbat care de la bun inceput nu a fost de acord sa lucrez. dupa 15 ani de casnicie sotul meu refuza sa mai plateasca facturile sau sa mai cumpere mancare. mentionez ca avem impreuna un copil la a carui alocatie nu am acces deoarece este pe numele lui. cum pot sa il determin legal sa isi intretina familia el nefiind in continuare de acord ca eu sa lucrez
Bună ziua!
Codul civil reglementează obligația de întreținere pe care soții și-o datorează, precum și întreținerea pe care părinții o datorează copilului minor, precum și copilului major.
Astfel, în acest sens, indicăm art. 325 „(1) Soţii sunt obligaţi să îşi acorde sprijin material reciproc.
(2) Ei sunt obligaţi să contribuie, în raport cu mijloacele fiecăruia, la cheltuielile căsătoriei, dacă prin convenţie matrimonială nu s-a prevăzut altfel.” În aceeași ordine de idei, art. 499 stabilește că „(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.”
În ceea ce privește beneficiarul obligației de întreținere, avem în vedere art. 524 „Are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.”
Modalitățile de executare ale obligației de întreținere sunt indicate de art. 530 C.civ., astfel „(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere.”
Mai mult decât atât, neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abandon de familie, prevăzută și pedepsită de art. 378 Cod penal. Alin. (3) al aceluiași articol prevede faptul că acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.