Incalcare GDPR, codul muncii
14 noiembrie 2019Corpului de Gardieni Publici pensie
15 noiembrie 2019Servitutea de trecere
Buna ziua, Posed un teren înfundat de 2000 mp (lung de 123 m si lat de 16 m) ramas fara acces la drumul public, în urma vânzarii (în 2014) fatadei terenului initial.
Am vândut cu conditia ca, proprietarul terenului alaturat, paralel cu al meu, (care a vândut si el aceluiasi cumparator fatada terenului sau, cu iesire la acelasi drum public) îmi va crea o servitute de trecere pe restul terenului sau, care fiind mult mai lung decât al meu are iesire la un drum public...
Inainte de vânzare am încheiat cu vecinul la notariat un Antecontract de constituire a unei servituti de trecere, unde se mentioneaza ca :
\"servitutea de trecere va avea o latime de 4 m si se va constitui cu titlu gratuit fara a fi necesara plata vreunei despagubiri\",
\"Contractul de servitute de trecere se va încheia în termen de 10 zile lucratoare de la notificarea comunicata în scop de informare, de catre proprietarul fondului aservit catre proprietarul fondului dominant, cel mai târziu la data de 31/12/2025, iar pâna atunci proprietarul fondului aservit are obligatia sa asigure un drept de acces pe terenul sau, proprietarului fondului dominant...\"
\"Toate drepturile si obligatiile asumate prin prezentul contract se transmit catre orice succesori ai partilor din prezentul contract, ...\"
\"Partile sunt de acord cu notarea în C.F. a lotului proprietarului fondului aservit ...a promisiunii de constituire a servitutii de trecere în favoarea terenului proprietarului fondului dominant...\"
In 2017 acest proprietar a vândut terenul unei societati, care a început sa construiasca case, însiruite pe lungimea terenului.
La finalizarea constructiilor (în 2020) se va face dezmembrarea terenului în loturi corespunzatoare fiecarei case, si un lot, pe unde am si eu servitutea, va fi rezervat drumului de acces în comun la drumul public.
Acest drum (unde au fost trase toate utilitatile necesare rezidentei) care reprezinta pentru mine fondul aservit, va ramâne în proprietatea acestei societati.
As dori sa-mi raspundeti, va rog, la urmatoarele întrebari întrucât nu stiu daca este vreo diferenta între servitute si servitute de trecere:
1) In cazul meu, Servitutea de trecere va implica pe lânga accesul pietonal, al vehiculelor si dreptul de a ma conecta în mod gratuit la utilitatile instalate de proprietarul fondului aservit pe terenul sau ? Doar cheltuielile de conectare cad în sarcina mea (proprietar al fondului dominant) ?
2) Servitutea de trecere prevazuta în acest Antecontract este de 4 m latime, necesara doar accesului unei case, cf. legii.
Dar lungimea terenului meu fiind de 123 m, cu posibilitatea de a construi mai multe case, înseamna ca latimea servitutii mele ar trebui sa fie de 6 m, cf. legii ?
Acest drum comun de trecere, construit pentru cele 70 de case (aliniate precum vagoanele unui tren) cu latimea de 6 m plus un trotuar, strabate rezidenta de la un cap la altul.
Eu pot considera ca servitutea mea de trecere (care se confunda cu acest drum) are 6 m latime si 160 m lungime, începând de la locul unde ma conectez si pâna la legatura cu drumul public ?
3) Intretinerea acestui drum, din locul de unde începe servitutea mea si pâna la iesirea în drumul public, este în sarcina cui ? (in Antecontract e precizat ca servitutea de trecere e de 4 m si se constitue cu titlu gratuit !!!)
4) Desi terenul meu este lung, dar îngust, sper sa pot construi si eu mai multe case însiruite pe lungimea lui.
Pot spera, ca fiecare casa sa aiba Servitute de trecere individuala având fiecare poarta de acces la drumul comun al rezidentei, sau trebuie sa ma resemnez doar la un singur acces de 4 m latime, la capatul terenului meu, acolo unde a fost stabilit în schita atasata la Antecontract ?
Sunt obligat, în caz contrar, sa am acordul scris al proprietarului fondului aservit ?
5) Proprietarul fondului aservit doreste sa semnam Contractul de constituire a unei servituti de trecere, abea dupa terminarea constructiilor si dezmembrarea terenului în loturi.
Cum pot sa-l determin sa semnam cât mai repede Contractul ?
Pentru ca în contextul actual, Primaria îmi refuza eliberarea unui Certificat de Urbanism (pentru împrejmuire, constructii), deoarece îmi lipseste acest Contract.
Cu multumiri anticipate,
Please login or Register to submit your answer
Echipa replied 4 ani ago
Bună ziua,
Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor juridice oferite de cabinetul nostru de avocatură.
Consultanta juridica - telefonic sau pe whatsapp 0745 034 638.