Eliberare Carte De Identitate Minor » Întreabă Avocat

Eliberare carte de identitate minor

Ce drepturi am daca pot dovedi ca o alta persoana sa folosit de datele mele cu caracter personal, este considerat o infractiune?
1 iulie 2019
Loc de veci
1 iulie 2019

Eliberare carte de identitate minor

Eliberare carte de identitate minor

Buna ziua, domnule avocat! Am o situatie la care as dori un raspuns avizat privind Eliberare carte de identitate minor
Am un fiu in varsta de 16 ani, care locuieste cu mama mea in Bucuresti. Eu locuiesc in Germania si nu pot calatori in Romania anul acesta.
Prima carte de identitate emisa la varsta de 14 ani, a fost eliberata de catre circa de politie 13, sector 3, Bucuresti, in prezenta sorei mele, fara a avea nevoie de nicio procura din partea mea.
El a pierdut aceasta carte de identitate si are nevoie de una noua, pentru a putea calatori la mine, in Germania, pentru vacanta.
Am trimis o procura pentru mama mea pentru a l insoti si a l lua in spatiu la ea. Precizez ca prima carte de identitate a fost emisa pe adresa la care am locuit cu el pana am plecat in Germania. Intre timp, eu am vandut acel apartament si mama mea il ia in spatiu.
Precizez, de asemenea, ca in certificatul lui de nastere sunt trecuta doar eu, tatal lui, nerecunoscandu l, deci este liniuta in dreptul tatalui.
Cei de la circa 13 de politie au spus ca ii pot elibera doar o carte de identitate provizorie, chiar daca am trimis procura mamei mele sa ma reprezinte.
As dori sa stiu ce pot face in acest caz, mi se pare ireal sa nu i se poata elibera cu procura eliberata de consulatul Romaniei la Mûnchen.
Va multumesc frumos!
Cu stima,
Anca

Raspuns

Eliberare carte de identitate minor

Acte necesare DOCUMENTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA ACTELOR DE IDENTITATE CA URMARE A:

ELIBERĂRII PRIMULUI ACT DE IDENTITATE (14 ANI) şi MINORI

– CEREREA TIP;

– DOCUMENTUL CU CARE SE FACE DOVADA SPAŢIULUI DE LOCUIT (original şi xerocopie);

– CERTIFICAT DE NAŞTERE (original şi xerocopie);

– CERTIFICAT DE CĂSĂTORIE PĂRINŢI SAU HOTĂRÂRE (CERTIFICAT DE DIVORŢ) (original şi xerocopie), acolo unde este cazul;

– CONTRAVALOAREA C.I. ÎN SUMĂ DE 7 LEI (se achită la ghişeu).

Minorul va fi însoţit de unul dintre părinţi sau de reprezentantul legal, care va avea asupra sa actul de identitate în original.

În situaţia în care părinţii sau reprezentantul legal nu sunt titulari ai documentului cu care se face dovada spaţiului de locuit, este absolut necesară prezenţa proprietarului cu actul de identitate în original.

Dacă hotărârea de încredinţare a minorului este emisă de o autoritate dintr-o altă ţară, aceasta este necesar să fie recunoscută de instanţele din România.

Art. 53, pct.(1) din H.G. nr. 1375 din 04.10.2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români;

Art. 28, pct.(1), lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 republicată 2011 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români; Art.1094 din Codul de Procedură Civilă.

DOCUMENTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA ACTELOR DE IDENTITATE CA URMARE A:

PIERDERII, FURTULUI, DETERIORĂRII sau DISTRUGERII

–     CEREREA TIP;

–     DOCUMENTUL  CU  CARE  SE  FACE  DOVADA  SPAŢIULUI  DE  LOCUIT  (original  şi xerocopie);

–     CERTIFICAT DE NAŞTERE (original şi xerocopie);

–     CERTIFICAT DE CĂSĂTORIE  SAU HOTĂRÂRE (CERTIFICAT DE DIVORŢ) definitivă şi irevocabilă (original şi xerocopie), acolo unde este cazul;

–     CERTIFICAT DE DECES SOŢ (SOŢIE) (original şi xerocopie), acolo unde este cazul:

–     CONTRAVALOAREA C.I. ÎN SUMĂ DE 7 LEI (se achită la ghişeu).

În termen de 15 zile de la pierderea, furtul sau distrugerea actului de identitate, persoana fizică este obligată să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele de mai sus, precum şi următoarele:

  1. a) dovada eliberată de unitatea de poliţie unde a fost reclamat furtul, dacă este cazul;
  2. b) un document  emis  de  instituţii  sau  autorităţi  publice-paşaport,  permis  de  conducere, legitimaţie de serviciu, livret militar sau diplomă de absolvire a unei instituţii de învăţământ, cu fotografie recentă, în original şi xeroc
  3. c) actul de identitate în cazul deterioră

Art. 65, lit. a), b) şi c) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 republicată 2011 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

DOCUMENTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA CĂRŢII DE IDENTITATE PROVIZORII

–     CEREREA TIP;

–     TREI FOTOGRAFII MĂRIMEA ¾ cm AVÂND LA BAZĂ O BANDĂ ALBĂ DE 7 mm;

–     CONTRAVALOAREA C.I.P. ÎN SUMĂ DE 1 LEU;

–     DOCUMENTELE   PE   CARE   LE   POATE   PREZENTA  PENTRU  A  FACE   DOVADA NUMELUI, STĂRII CIVILE, CETĂŢENIEI ROMÂNE, A ADRESEI DE DOMICILIU.

Art. 72 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 republicată 2011 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație