Controlul Inopinat Comert Auto » Întreabă Avocat

Controlul inopinat comert auto

Recunoasterea hotararilor penale
19 iunie 2019
Custodie copil
19 iunie 2019

Controlul inopinat comert auto

Controlul inopinat comert auto

Buna ziua, sunt o persoana fizica, sot si tatal a 2 copii.

De-a lungul timpului am detinut eu 1x masina, sotia 1xmasina si am mai avut 1 de rezerva de valoare mica 500-1000 euro sa fie la nevoie in caz ca se strica a sotiei/eu fiind mai mult plecat in afara tarii, toate aceste masini fiind pe numele meu.

Aceasta regula cu 2 masini si 1 de rezerva o aplic de aprox 10 ani constant fiind o practica utila pentru familie, insa acum am primit de la ANAF un telefon ca am un control inopinant pe comert cu autoturisme si ca as avea de platit 10.000 ron intrucat am obtinut venit la vanzarea unor masini.

o sa dau 1,2 exemple:
masina cumparata cu 5000 euro, folosita 1 an si vanduta tot cu 5000 euro (in acest interval cursul bnr a crescut de la 4,4 la 4,6 si am de platit impozit pe un venit de 1000ron

masina cumparata lovita cu 5000euro, reparata cu 2500 euro in regie proprie si vanduta cu 7000 (deci in pierdere) Anaf imi calculeaza venit la 2000 euro.
Exemplele sunt multiple, in intervalul 2012-2018(7 ani) detinand impreuna cu sotia 19 autoturisme(unele le-am tinut peste 1 an sau 2 altele le-am vandut mai devreme de 1 an).

Conform modelului folosit de mine 3 masini pe familie, ar fi putut sa am minim 21 de masini.Ce pot face in acest caz? este un abuz din partea lor? cum ma pot apara, cu ce justificari legal vorbind? am vreo sansa sa castig contra lor?

Multumesc

 

Raspuns:

Controlul inopinat comert auto

Buna ziua,

Codul de procedură fiscală prevede:

Controlul inopinat

Art. 134. – Obiectul controlului inopinat  

(1) Organul fiscal poate efectua un control fără înștiințarea prealabilă a contribuabilului/plătitorului, denumit în continuare control inopinat.

(2) Controlul inopinat constă în: 

a) verificarea faptică și documentară, în principal, ca urmare a unor informații cu privire la existența unor fapte de încălcare a legislației fiscale; 

b) verificarea documentelor și operațiunilor impozabile ale unui contribuabil/plătitor, în corelație cu cele deținute de persoana sau entitatea supusă unui control fiscal, denumită control încrucișat; 

c) verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situația fiscală faptică, precum și constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific.

(3) Durata efectuării controlului inopinat este stabilită de conducătorul organului de control, în funcție de obiectivele controlului, și nu poate fi mai mare de 30 de zile.

(4) Pentru aceleași operațiuni și obligațiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent și un control inopinat cu o inspecție fiscală derulată la același contribuabil, cu excepția situației în care în alte proceduri sunt necesare constatări în legătură cu operațiuni și obligații fiscale supuse unei inspecții fiscale în derulare, caz în care echipa de inspecție fiscală este competentă să efectueze și un control inopinat. În acest caz se încheie proces-verbal potrivit art. 135 alin. (3), iar durata controlului inopinat nu intră în calculul duratei inspecției fiscale. 

Art. 135. – Reguli privind desfășurarea controlului inopinat 

(1) La începerea controlului inopinat, organul de control este obligat să prezinte contribuabilului/plătitorului legitimația de control și ordinul de serviciu.

(2) Efectuarea controlului inopinat trebuie consemnată în registrul unic de control, potrivit legii.

(3) La finalizarea controlului inopinat se încheie proces-verbal, care constituie mijloc de probă în sensul art. 55. Un exemplar al procesului-verbal se comunică contribuabilului/plătitorului.

(4) Contribuabilul/Plătitorul își poate exprima punctul de vedere față de constatările menționate în procesul-verbal în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicare.

 

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație