Inadmisibilitatea Cererii De Sistare A Popririi Instituite Asupra Pensiei Pe Calea Ordonantei Presedintiale. » Consultă Avocat

  Inadmisibilitatea cererii de sistare a popririi instituite asupra pensiei pe calea ordonantei presedintiale.

Plangere Penala
Anulare acte juridice incheiate in dauna creditorilor.
18 martie 2020
caut avocat bun
Plata salariilor compensatorii, conform art.78 din CCMUN, la desfacerea contractului de munca pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.
18 martie 2020

  Inadmisibilitatea cererii de sistare a popririi instituite asupra pensiei pe calea ordonantei presedintiale.

 
Inadmisibilitatea cererii de sistare a popririi instituite asupra pensiei pe calea ordonantei presedintiale.

 

 
Cod procedura civila, art. 581

 

Cererea de sistare a popririi instituite asupra pensiei, ca urmare a recalcularii drepturilor de pensie si constatarii existentei unui debit, pe calea ordonantei presedintiale,  nu este admisibila daca nu sunt intrunite cele trei conditii impuse de lege:

urgenta, caracterul vremelnic si neprejudecarea fondului.

Nu constituie motiv pentru a se dispune o asemenea masura raportarea la dispozitiile Legii nr.263/2010, deoarece aceasta lege nu cuprinde reglementari privind procedura speciala a ordonantei presedintiale.

 

Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,

Decizia civila nr. 1607 din 7 septembrie 2011.

     

Prin Decizia nr. 1607/7.09.2011 a Curtii de Apel Ploiesti – Sectia I civila a respins recursul declarat in cauza ca nefondat.

Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta a retinut ca in mod corect instanta de fond a analizat conditiile de admisibilitate ale ordonantei presedintiale in cauza dedusa judecatii.

In speta este  o vorba despre o reducere a cuantumului pensiei prin instituirea unei popriri. Nu se poate retine ca prin aceasta masura aplicata de catre Casa de Pensii recurentul se afla in imposibilitate de a-si asigura cele necesare pentru existenta zilnica, situatie ce ar justifica urgenta cererii de ordonanta presedintiala, deoarece pensia sa nu a fost sistata, ci numai diminuata.

         Corect a apreciat tribunalul  ca nici conditia neprejudecarii fondului nu este indeplinita.

Pentru analizarea cererii reclamantului este necesar a se face verificari de fond privind legalitatea masurii popririi dispuse prin decizia nr. 181572/17.03.2011 a Casei Judetene de Pensii Prahova. In cadrul ordonantei presedintiale instanta nu poate sa cerceteze in fond valabilitatea titlului in baza caruia s-a dispus poprirea si masura popririi, ci este tinuta a aprecia numai asupra valabilitatii lui formale, ori sustinerile recurentului potrivit carora in mod eronat intimata ar fi emis o decizie de diminuare a pensiei si de constatare a unui debit sunt aparari de fond ce nu pot fi valorificate prin aceasta procedura speciala.

Nu poate fi primita nici sustinerea recurentului ca tribunalul trebuia sa se raporteze la disp. Legii nr.263/2010, deoarece analiza conditiilor de admisibilitate ale ordonantei presedintiale se face raportat la dispozitiile din Codul de procedura civila ce se refera la ordonanta presedintiala, Legea privind sistemul unic de pensii neavand reglementari privind aceasta procedura speciala.

Prin urmare, tribunalul a stabilit in mod corect ca nu sunt indeplinite cumulativ cele trei conditii prevazute de art. 581 alin. 1 Cod pr. civ., respectiv urgenta, caracterul vremelnic si neprejudecarea fondului si a respins cererea de ordonanta presedintiala ca inadmisibila.

Pentru considerentele expuse, curtea, vazand si disp. art.304, 3041 si 312 alin.1 C.pr.civ., a respins recursul declarat in cauza ca nefondat.

 

(Judecator Cristina Moiceanu)

 

 

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație