Contestatie decizii de sanctionare, Temeinicia deciziilor de sanctionare
1 aprilie 2020Nulitatea absoluta a deciziei de concediere ca urmare a nemotivarii in fapt a acesteia
1 aprilie 2020
Imposibilitatea obligarii paratei de a elibera o adeverinta din care sa reiasa veniturile
Deoarece societatea angajatoare a avut foarte multe unitati si subunitati cu gestiune economica proprie, astfel ca nu s-au predat documentele cu valoare arhivistica intreprinderii „ mama ”.
Obligatia societatii parate sa ii elibereze reclamantului o adeverinta privind veniturile incasate in perioada 02.07.1977 - 10.07.1992 este o obligatie imposibil de executat pentru intreaga perioada, deoarece din arhiva cu valoare practica ramasa de la antecesoarea sa lipseste o mare parte, iar pentru perioada din care exista aceasta este incompleta.
In lipsa unor inscrisuri doveditoare, angajatorul sau detinatorul fondului arhivistic nu poate fi obligat sa elibereze date care nu rezulta din documentele contabile de evidenta primara sau din contractul individual de munca ale fostului salariat.
Parata nu poate f obligata sa ateste imprejurari referitoare la veniturile reclamantului, sporurile incasate de acesta, pe care nu le cunoaste, detinatorul fondului arhivistic neputand sa isi asume raspunderea pentru date care nu rezulta din evidentele sale.
Art. 40 alin. (2) lit. h) Codul muncii Art. 11 alin. 2 din Decretul 92/1976 Art. 13 alin. 1 din Decretul nr. 92/1976
Prin cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul Tribunalului Constanta, sectia I civila, sub nr.5224/118/2013, reclamantul [...] a solicitat obligarea paratei S.C. [...] S.A. ca instanta sa pronunte o hotarare
prin care sa se dispuna obligarea paratei la eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa veniturile nete si brute de care reclamantul a beneficiat pe perioada angajarii, respectiv pentru perioada 02.07.1977-10.0 7.1992.
In fapt,
reclamantul a invederat ca pentru munca sa a incasat o remuneratie, fiind indreptatit la eliberarea adeverintei solicitate, fata de prevederile cap. V din O.U.G. nr. 4/2005.
Reclamantul sustine ca O.U.G. nr. 4/2005 recunoaste posibilitatea valorificarii unor venituri, in masura in care s-au achitat contributiile de asigurari sociale.
Reclamantul a mai aratat ca pentru perioada in care arhiva este lipsa sau incompleta urmeaza a se avea in vedere prevederile Legii nr. 82/1991 si ale O.U.G. nr. 37/2011, care prevad obligatia de pastrare a statelor de plata timp de 50 de ani.
In drept,
s-au invocat art. 154 si 155 din C. Muncii, Decretul-Lege nr. 68/1990, Legea nr. 57/1974, O.U.G. nr. 4/2005, Legea nr. 263/2010, Decret 389/1972.
In aparare, parata S.C. [...] S.A. a depus la dosar intampinare, prin care a solicitat admiterea in parte a actiunii, in sensul ca societatea sa fie obligata la eliberarea adeverintei numai in masura in care exista in arhiva statele de plata corespunzatoare.
Pe fond,
parata sustine ca reclamantul a prestat activitate la mai multe unitati si subunitati ale Centralei [...]: [...], [...], [...]-[...], [...], [...].
Parata sustine ca la data infiintarii a conservat arhiva fostei [...], insa pe parcurs a constatat ca cea mai mare parte a statelor de plata lipsesc.
Situatia a fost urmarea faptului ca fosta [...] a avut foarte multe unitati si subunitati (sectii, filiale, uzine) cu gestiune economica proprie, amplasate inclusiv pe teritoriul tarii, care de-a lungul timpului au fost reorganizate de mai multe ori.
La infiintarea in anul 1991 a societatii parate, aceste subunitati fara personalitate juridica nu au predat documentele cu valoare arhivistica, motiv pentru care s-a constatat ca arhiva este incompleta.
In urma verificarilor efectuate, s-a aflat ca statele de plata erau intocmite pe baza documentelor lunare denumite "foi de lucru", cu termen de pastrare 5 ani, spre deosebire de statele de plata, care au termen de pastrare 50 de ani. Aceste foi de lucru se intocmeau de fiecare subunitate pana la cel mai mic nivel.
Parata a invederat ca a solicitat si sprijinul I.T.M. Constanta pentru a gasi solutii la situatia creata, iar imposibilitatea eliberarii adeverintei este rezultatul aparitiei unei cauze straine, ce nu poate fi imputata societatii.
Pentru termenul de judecata din data de 25.11.2013, parata S.C. [...] S.A. a depus o precizare, prin care a invederat ca, in lipsa unor inscrisuri doveditoare care sa fi fost intocmite de fosta [...], societatea nu mai poate intocmi inscrisuri referitoare la perioadele anterioare care sa stea la baza unei adeverinte de venituri. Parata a invederat ca si-a indeplinit obligatia legala cu privire la perioadele pentru care detine arhiva, in vreme ce pentru restul perioadei actiunea trebuie respinsa ca nefondata.
Prin sentinta civila nr.4520 din data de 5 decembrie 2014, pronuntata in dosarul civil nr.5224/118/2013, Tribunalul Constanta a respins ca ramasa fara obiect actiunea privind eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa veniturile nete si brute de care reclamantul a beneficiat pe perioada ianuarie 1979 - februarie 1985.
A respins actiunea formulata de reclamantul [...], in contradictoriu cu parata S.C. [...] SA., ca nefondata actiunea privind eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa veniturile nete si brute de care reclamantul a beneficiat pe perioada martie 1985 - iulie 1992.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut urmatoarele:
Reclamantul a sesizat instanta cu o actiune avand ca obiect obligarea paratei la emiterea unei adeverinte din care sa reiasa veniturile nete si brute de care a beneficiat pe perioada angajarii, respectiv pe perioada 02.07.1977-10.07.1992.
Interesul formularii actiunii este unul legitim, reclamantul fiind indreptatit sa valorifice la casa teritoriala de pensii orice perioada contributiva, care sa aiba ca finalitate stabilirea in mod just a intinderii drepturilor sale de pensie.
Conform disp. art. 40 alin. (2) lit. h) Codul muncii, reclamantul are dreptul de a se adresa angajatorului sau pentru a i se elibera adeverinta privind activitatea desfasurata, iar angajatorul are obligatia de a elibera la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Ca regula generala, obligatia emiterii adeverintei revine angajatorului sau detinatorului arhivei. Corelativ, este dreptul salariatului sau al fostului salariat sa ii fie comunicate date despre activitatea sa prestata si despre toate conditiile si sporurile de care a beneficiat in timpul muncii prestate.
Eliberarea unei adeverinte este necesara la calcularea drepturilor de pensie, deoarece sporurile de care un salariat a beneficiat nu sunt mentionate in carnetul de munca al acestuia, iar pentru a putea fi avute in vedere la calcularea drepturilor de pensie este necesara prezentarea unei adeverinte in original la Casa judeteana de pensii in care sa fie evidentiate sporurile respective (pct. VI din anexa la O.U.G. nr. 4/2005).
Parata a invederat ca este succesor al fostei [...] si nu detine o arhiva cu valoare practica completa, deoarece aceasta ultima societate a avut foarte multe unitati si subunitati cu gestiune economica proprie, astfel ca nu s-au predat documentele cu valoare arhivistica intreprinderii
"mama".
Parata a mai invederat ca o alta dificultate a fost generata de imprejurarea ca in perioada respectiva statele de plata au fost intocmite avand la baza documentele lunare denumite "foi de lucru" cu termen de pastrare de numai 5 ani.
Experiza contabila propusa de reclamant pentru reconstituirea veniturilor nete si brute nu poate aduce lamuriri instantei, intrucat are la baza premisa ca statele de plata au timp de pastrare de 50 de ani, in conditiile in care, in fapt, la baza intocmirii acestora au stat foile de lucru cu termen de pastrare de numai 5 ani.
Instanta a retinut ca reclamantului i s-a eliberat in cursul judecatii adeverinta nr. 1335/08.10.2013 care contine cuantumul salariilor brute realizate de reclamant in perioadele pentru care in arhiva societatii s-au gasit state de plata.
S.C. [...] S.A. a fost infiintata prin H.G. nr. 80/1991 privind infiintarea unor societati comerciale pe actiuni din sectorul constructiilor, comunicatiilor si hidrotehnice, cu aceasta ocazie incetand activitatea CAGCH Constanta - IUGC.
In conditiile in care o parte a arhivei este lipsa, obligatia paratei se reduce exclusiv la a atesta existenta unor date ce rezulta din fondul arhivistic detinut, ceea ce s-a si intamplat in cauza.
Societatea parata nu poate fi tinuta raspunzatoare pentru modalitatea in care inainte de anul 1989 unitatile si subunitatile din cadrul fostei [...] tineau evidenta datelor care ulterior erau preluate in statele de plata.
De altfel, cu privire la perioadele de timp pentru care in arhiva societatii s-au gasit state de plata, parata si-a indeplinit obligatia de a elibera adeverinta in acest sens.
Instanta a respins in consecinta ca ramasa fara obiect actiunea privind eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa veniturile nete si brute de care reclamantul a beneficiat pe perioada ianuarie 1979 - februarie 1985.
Neputand fi identificata o culpa a societatii parate in ceea ce priveste modalitatea de intocmire si pastrare a statelor de plata care nu se regasesc in arhiva existenta, instanta a respins actiunea ca nefondata pe capatul de cerere privind eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa veniturile nete si brute de care reclamantul a beneficiat pe perioada martie 1985 - iulie 1992.
Impotriva acestei hotarari, in termen legal a declarat apel reclamantul [...], pe care a criticat-o pentru nelegalitate si netemeinicie sub urmatoarele aspecte:
Apelantul a formulat cerere de chemare in judecata impotriva paratei SC [...] SA, prin care a solicitat obligarea acesteia la eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa veniturile nete si venituri brute de care a beneficiat pe toata perioada angajarii sale, respectiv pentru perioada 02.07.1977 - 10.07.1992.
Considera ca lucrarea de expertiza propusa prin cererea de chemare in judecata si conform obiectivelor depuse, sunt de natura a aduce lamuriri asupra situatiei deoarece:
Art. 11 alin. 2 din Decretul 92/1976 prevede modalitatea in care se efectueaza inregistrarile in carnetul de munca:
„Actele pe baza carora se fac inscrieri in carnet, privind activitatea desfasurata, vor cuprinde: denumirea unitatii si perioada in care s-a lucrat, cu indicarea datei de incepere si de incetare a raportului de munca, precum si precizarea modului de incadrare - pe durata nedeterminata sau determinata, prin transfer in interesul serviciului sau la cerere -, in toate cazurile cu mentionarea temeiurilor legale pe baza carora a avut loc incadrarea, modificarea sau incetarea contractului de munca; de asemenea, in acte se vor mentiona si functia, meseria sau specialitatea exercitata, retributia tarifara de incadrare, precum si alte drepturi ce se includ in aceasta si, dupa caz, locurile de munca cu conditii deosebite care au dreptul la incadrarea in grupele 1 si 2 de munca la pensie
”.
In continuare, legiuitorul a precizat in mod clar intentia privind necesitatea verificarii de catre fiecare salariat, respectiv de catre instanta, in cadrul art. 13 alin. 1 din Decretul nr. 92/1976:
„Actele originale pe baza carora se fac inscrieri in carnetul de munca si vizate de catre jurisconsultul care asigura asistenta juridica a unitatii sau de o alta persoana cu pregatire corespunzatoare, delegata pentru acestea de conducerea unitatii. Actele originale de studii si calificare, certificatele de stare civila si secretul militar nu se vizeaza
”
In conformitate cu dispozitiile Ordinului 136/1976 privind metodologia de intocmite, completare, inregistrare si evidenta a carnetului de munca rezulta cu certitudine ca nu sunt inscrise in carnetul de munca: orele suplimentare, salariul brut, compensatii, ore efectuate pe timp de noapte, sporurile nu sunt evidentiate etc.
Acestea se regasesc in statele de plata aflate in posesia angajatorului si care are obligatia, conform art. 13 din Decretul nr. 92/1976 si cele ale art. 272 Codul muncii pentru a le preda pentru verificare, atat angajatului, cat si instantelor de judecata.
Evidentierea perioadelor ce se incadreaza in grupele I si II pentru pensie se face cu precizarea locului de munca, a grupei de munca si a punctului din tabelul anexa la ordinul ministrului muncii si ministrului sanatatii, la care figureaza acest loc si cu precizarea timpului, cat si cel in cauza se afla in aceasta unitate, in raport cu programul de munca. Cand se produc schimbari ale locului de munca, in cadrul aceleiasi grupe sau de la o grupa de munca la alta, se fac inscrieri corespunzatoare situatiei nou create.
Mai mult, asa cum a mentionat si in cadrul obiectivelor propuse angajatorul sau detinatorul legal al arhivei unitatii angajatoare are obligatia de a pastra documentele financiar contabile pe baza carora a fost atribuit.
De asemenea, se prevede de legiuitor si obligatia angajatorului de a reconstitui documentele financiar contabile in termen de 30 zile de la data constatarii pierderii, sustragerii sau distrugerii inscrisurilor necesare.
Este prevazuta si o exceptie si anume forta majora caz in care documentele urmeaza a fi reconstituite in termen de 60 zile de la data constatarii.
Astfel, in situatia de fata, a sesizat detinatorul legal al arhivei in anul 2012, iar pana in prezent acesta nu a efectuat niciun demers in reconstituirea documentelor sus-mentionate, mai mult s-a limitat la a oferi numai un raspuns ca nu se pot elibera inscrisurile solicitate de apelant datorita lipsei arhivei.
Retinerea instantei de fond cu privire la faptul ca societatea ce a preluat arhiva angajatorului nu poate fi facuta raspunzatoare este in contradictie cu prevederile legale sus-mentionate, detinatorul arhivei avand obligatia de a reconstitui inscrisurile financiar contabile.
Analizand sentinta apelata din prisma criticilor formulate Curtea a respins apelul ca nefondat pentru urmatoarele considerente:
Prin cererea formulata reclamantul [...] a solicitat obligarea paratei SC [...] SA la eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa veniturile nete si brute de care a beneficiat pe toata perioada angajarii, respectiv pentru perioada 02.07.1977-10.07.1992.
Parata i-a eliberat reclamantului adeverinta nr. 1335/08.10.2013 din care rezulta veniturile brute incasate de reclamant in perioada 1979-1985, pentru care in arhiva societatii s-au gasit state de plata.
S.C. [...] S.A. a fost infiintata prin HG nr. 80/1991 privind infiintarea unor societati comerciale pe actiuni din sectorul constructiilor, comunicatiilor si hidrotehnice, cu aceasta ocazie incetand activitatea CUGC.
Parata a invederat ca este succesor al fostei [...] si nu detine o arhiva cu valoare practica completa.
Deoarece aceasta societate a avut foarte multe unitati si subunitati cu gestiune economica proprie, astfel ca nu s-au predat documentele cu valoare arhivistica intreprinderii „mama”.
Paratul a mai aratat ca o alta dificultate a fost generata de imprejurarea ca in perioada respectiva statele de plata au fost intocmite avand la baza documentele lunare „foi de lucru” cu termen de pastrare de numai 5 ani.
Din raportul de expertiza contabila efectuat in apel de expert contabil [...], rezulta ca veniturile indicate de parata in adeverinta nr. 1335/08.10.2013 sunt corect evidentiate.
Expertul a aratat ca a efectuat personal, verificarea documentatiei cu valoare practica existenta in arhiva societatii.
Din statele de plata existente nu a rezultat ca reclamantul [...] ar fi beneficiat de spor pentru lucrul peste programul normal si nici de spor de noapte.
Pentru anii si lunile care nu au fost mentionate in arhiva societatii nu s-au gasit state de
plata.
S-a constatat lipsa „foilor de lucru”, documente care au stat la baza determinarii salariului brut preluat in „statul de plata pentru muncitori”, acestea fiind intocmite de fiecare subunitate si care contineau in detaliu elemente de salarizare, ore lucrate, sporuri, indemnizatii. Aceste „foi de lucru” aveau termen de pastrare de 5 ani.
Obligatia societatii parate sa ii elibereze reclamantului o adeverinta privind veniturile incasate in perioada 02.07.1977 - 10.07.1992 este o obligatie imposibil de executat pentru intreaga perioada, deoarece din arhiva cu valoare practica ramasa de la antecesoarea sa lipseste o mare parte, iar pentru perioada din care exista aceasta este incompleta.
Detinatorul fondului arhivistic are obligatia de a atesta doar acele date care rezulta din fondul arhivistic pe care il detine, iar nu si date care nu rezulta din inscrisurile detinute, foi de lucru, pontaje, state plata.
In lipsa unor inscrisuri doveditoare, angajatorul sau detinatorul fondului arhivistic nu poate fi obligat sa elibereze date care nu rezulta din documentele contabile de evidenta primara sau din contractul individual de munca ale fostului salariat.
Parata nu poate fi obligata sa ateste imprejurari referitoare la veniturile reclamantului, sporurile incasate de acesta, pe care nu le cunoaste, detinatorul fondului arhivistic neputand sa isi asume raspunderea pentru date care nu rezulta din evidentele sale.
Pentru considerentele expuse mai sus, potrivit art. 480 alin.1 Cod procedura civila, Curtea a respins apelul ca nefondat.
Decizia civila nr. 359/CM/23.06.2015 Judecator redactor Jelena Zalman