Hotarare de partaj Sulta, Executare silita, Termen de prescriptie
31 martie 2020Fonduri europene, „Neregula” izvorata din nerespectarea termenelor legale de publicare a unui anunt tip erata
31 martie 2020
Hotarare de divort, Renuntare la apelul exercitat
- Codul de procedura civila: art. 463 alin. (1), art. 94 lit. a), art. 483 alin. (2) teza I, art. 915, art. 918
- Codul civil: art. 265
Hotararea de divort data de judecatorie este supusa doar apelului, iar decizia prin care tribunalul ia act de renuntarea partii la apelul declarat nu este supusa nici unei cai de atac.
(Sectia I civila, Decizia civila nr. 247 din 8 mai 2019, rezumata de judecator Florin Suiu)
Prin sentinta civila nr. 1183/06.02.2017 pronuntata de Judecatoria Timisoara in dosar nr. [.. ,]/325/2016 a fost admisa in parte cererea de chemare in judecata formulata si precizata de reclamantul A. si tot in parte cererea reconventionala formulata de parata B. .
In consecinta, instanta a dispus desfacerea casatoriei incheiata de parti din culpa comuna a sotilor; a dispus ca exercitarea autoritatii parintesti cu privire la cei doi minori rezultati din casatorie sa fie realizata in comun de ambii parinti; a stabilit locuinta minorilor la domiciliul mamei; a obligat reclamantul sa plateasca paratei pe seama minorilor o contributie de intretinere in cota de 1/3 parte din venitul net realizat incepand cu data pronuntarii hotararii si pana la majoratul minorilor sau noi dispozitii.
Prin decizia civila nr. 1080/A/18.09.2018 pronuntata in dosar nr. [.. ,]/325/2016, Tribunalul Timis a luat act de renuntarea reclamantului la judecarea apelului declarat impotriva sus-mentionatei sentinte.
Impotriva deciziei a declarat recurs reclamantul care a solicitat casarea in parte a hotararilor pronuntate in cauza, urmand ca in rejudecare instanta sa dispuna desfacerea casatoriei din culpa comuna si obligarea sa la plata unei contributii de intretinere pe seama minorilor incepand cu data de 01.09.2018 si nu de la data pronuntarii hotararii primei instante. In drept a invocat prevederile art. 483 si urm. C.pr.civ.
Astfel investita, instanta a invocat din oficiu si a pus in discutie exceptia inadmisibilitatii recursului, in principal raportat la dispozitiile art. 463 C. pr. civ., iar, in subsidiar, la dispozitiile art. 94 lit. a) C. pr. civ si art. 265 C. civ. raportat la art. 483 alin. (2) prima teza C.pr.civ., avand in vedere urmatoarele:
Prin decizia recurata, tribunalul a luat act de declaratia reclamantului de renuntare la judecarea apelului declarat impotriva hotararii primei instante.
Or, aceasta manifestare de vointa este supusa prevederilor art. 463 alin. (1) C. pr. civ., iar hotararea prin care instanta o valideaza nu este supusa nici unei cai de atac, regimul juridic al renuntarii la calea de atac fiind diferit de cel al renuntarii la judecata actiunii, situatie in care legea [art. 406 alin. (6) C.pr.civ.] permite calea recursului.
Sub acest aspect, a constatat instanta, este indiferenta mentiunea din decizia Tribunalului Timis, anume ca aceasta este supusa recursului, cata vreme art. 457 alin. (1) C.pr.civ. in forma incidenta in cauza dispune ca „Hotararea judecatoreasca este supusa numai cailor de atac prevazute de lege, in conditiile si termenele stabilite de aceasta, indiferent de mentiunile din dispozitivul ei”.
In continuare, constatand ca reclamantul a invederat ca prezentul recurs vizeaza si hotararea primei instante, Curtea a retinut ca o astfel de cerere nu poate fi primita, cata vreme art. 483 alin. (1) C.pr.civ. dispune ca sunt supuse recursului doar hotararile „date in apel, cele date, potrivit legii, fara drept de apel, precum si alte hotarari in cazurile expres prevazute de lege...”, nu si cele impotriva carora partea are la indemana calea apelului; or, asa cum s-a aratat, reclamantul a urmat aceasta cale,iar faptul ca a renuntat la apel nu ii deschide calea recursului.
In fine, a mai retinut curtea de apel, date fiind prevederile art. 483 alin. (2) C.pr.civ., [„Nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a) -
j], art. 94 alin. (1) lit. a) din acelasi cod (care dispun ca judecatoriile judeca „.in prima instanta, .cererile date de Codul civil in competenta instantei de tutela si de familie, in afara de cazurile in care prin lege se prevede in mod expres altfel”), art. 265 Cod civil (anume ca toate litigiile privind aplicarea dispozitiilor cartii „Despre familie” din cod sunt de competenta instantei de tutela) si ale art. 915, 918 C.pr.civ. (care dau in competenta judecatoriei solutionarea cererilor privind divortul si pe cele vizand exercitarea autoritatii parintesti, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor si locuinta copilului), hotararea data in prima instanta in prezenta cauza este supusa doar apelului, nu si recursului.
Pentru aceste considerente instanta a respins ca inadmisibil recursul reclamantului.