Ghid Juridic Privind Soluționarea Petițiilor | Discută Cu Un Avocat Online

Ghid juridic privind soluționarea petițiilor

caut avocat bun
Ghid juridic privind accesul la informații de interes public – legea 544/2001
7 august 2018
consultanta juridica avocat
Ghid Juridic Starea civilă Înregistrare / Transcriere Naștere Deces
7 august 2018

Ghid juridic privind soluționarea petițiilor

Ghid juridic privind soluționarea petițiilor

 

Sediul materiei: ordonanța nr. 27/2002

 

  1. Ce este o petiție?

Petiția este cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poștă electronică, pe care un cetățean sau o organizație legal constituită o poate adresa autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale, companiilor și societăților naționale, societăților comerciale de interes județean sau local, precum și regiilor autonome.

 

  1. Pot trimite petiții anonime?

Nu. Petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează.

 

  1. Ce se întâmplă cu petițiile greșit îndreptate?

Petițiile greșit îndreptate vor fi trimise în termen de 5 zile de la înregistrare către cei care au obligația de a le soluționa.

 

  1. În cât timp trebuie comunicat răspunsul de către autoritățile publice?

Autoritățile și instituțiile publice sesizate au obligația să comunice petiționarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiției, răspunsul, indiferent dacă soluția este favorabilă sau nefavorabilă.

În situația în care aspectele sesizate prin petiție necesită o cercetare mai amănunțită, conducătorul autoritătii sau instituției publice poate prelungi termenul cu cel mult 15 zile.

 

  1. Ce trebuie să conțină răspunsul autorității publice?

Răspunsul trebuie să fie semnat de către conducătorul autorității sau instituției publice ori de persoana împuternicită de acesta, precum și de șeful compartimentului care a soluționat petiția. În răspuns se va indica, în mod obligatoriu, temeiul legal al soluției adoptate.

 

 

  1. Care sunt faptele care constituie abateri disciplinare?

Constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit prevederilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici sau, după caz, potrivit legislației muncii următoarele fapte:

  1. nerespectarea termenelor de soluționare a petițiilor
  2. intervențiile sau stăruințele pentru rezolvarea unor petiții în afara cadrului legal
  3. primirea direct de la petiționar a unei petiții, în vederea rezolvării, fără să fie înregistrată și fără să fie repartizată de șeful compartimentului de specialitate

Ghid juridic privind soluționarea petițiilor

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație