Drepturi conferite de marca
1 aprilie 2020Taxele de brevetare
1 aprilie 2020
Ghid de completare a formularului de cerere de brevet de inventie
Formularul cererii de brevet de inventie (FORM. B 01), redactat si completat in limba romana, prin imprimare, dactilografiere sau de mana. Acest formular, completat in trei exemplare, se depune: a) direct si cu confirmare de primire la Registratura generala a OSIM, b) prin posta, trimis recomandat, cu confirmare de primire, sau c) prin mijloace electronice, daca sunt respectate prevederile legale.
Nota:
Daca spatiul alocat unei casete din formularul de cerere nu este suficient pentru completarea unor date, se va continua scrierea acestora in pag. 3/3, la "Continuarea caseteinr....".
Caseta 1.
Se indica numele si prenumele sau denumirea solicitantului, adresa/sediu (strada, numar, oras, judet, tara, inclusiv codul postal), telefon si fax cu prefixul zonei, e-mail. Cand solicitantul este o persoana juridica, se va indica si numarul de inregistrare la Registrul Comertului. Daca sunt mai multi solicitanti, pentru fiecare dintre acestia se vor indica toate datele de identificare. Dupa inregistrarea cererii la OSIM, un exemplar al formularului se returneaza solicitantului.
Caseta 2.
Se scrie titlul inventiei in limba romana, titlu care trebuie sa fie acelasi cu cel inscris pe prima pagina a descrierii inventiei, intr-o formulare clara si concisa a inventiei revendicate.
Caseta 2.1.
Se bifeaza cu "X" in functie de temeiul legal in baza caruia solicitantul depune cererea de brevet de inventie.
- Legea nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata
-
art. 3
, se aplica in general persoanelor care nu sunt salariate sau persoanelor care se incadreaza in prevederile
art. 5
,
alin. (4), din Legea nr. 83/ 2014, privind inventiile de serviciu
- inventii create de inventatori salariati, si care nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile prevazute de art. 3, alin. (1), din Legea nr. 83/2014, de exemplu, inventii care nu au legatura cu activitatea pe care ei o presteaza in temeiul contractului de munca. - Legea nr. 83/2014, privind inventiile de serviciu
, pentru persoanele salariate, in intelesul art. 2, alin. (1), lit. a, precizeaza ca situatiile sunt urmatoarele:
Art. 3, alin. (1), lit. a - Toate inventiile care au rezultat din exercitarea O atributiilor de serviciu ale inventatorului, incredintate in mod expres in cadrul contractului individual de munca, fisa de post sau alte acte obligatorii pentru inventator, si care prevad o misiune inventiva, potrivit art. 5, alin. (1), apartin angajatorului, care va fi solicitantul cererii de brevet. Documentul care face dovada calitatii solicitantului de persoana indreptatita la acordarea brevetului este o copie a actului aditional sau a anexei la contractul individual de munca, ce prevede mentiunea explicita "misiune inventiva", precum si domeniul tehnologic acoperit de misiunea inventiva.
Art. 3, alin. (1), lit. a, cu clauza contrara - Ca exceptie, in cazul existentei unei clauze (contrare) intre angajator si salariat, inventia poate apartine salariatului, care va fi solicitantul cererii de brevet. Documentul care face dovada calitatii solicitantului de persoana indreptatita la acordarea brevetului este copia actului aditional la contractul individual de munca, cu clauza contrara.
Art. 3, alin. (1), lit. b - Toate inventiile create pe durata contractului de munca si pe o perioada de maximum 2 ani de la incetarea acestuia, pentru care salariatul a utilizat mijloacele materiale ale angajatorului, pregatirea profesionala in cadrul activitatii sale, informatii rezultate din activitatea angajatorului si altele asemenea, trebuie aduse la cunostinta de catre salariat angajatorului sau.
In situatia in care angajatorul este interesat de inventia creata, el trebuie sa revendice de la inventator dreptul asupra acestei inventii. In acest caz, solicitant va fi angajatorul, iar documentele care fac dovada calitatii solicitantului de persoana indreptatita la acordarea brevetului sunt:
- copie a instiintarii facute de angajator inventatorului salariat, in care il informeaza ca inventia se incadreaza in categoria inventiilor de serviciu, si faptul ca revendica inventia, conform art. 4, alin. 1 si 3. Actul de instiintare al angajatorului poate fi un inscris predat personal inventatorului, pe care apare semnatura de primire a acestuia si data primirii, sau o copie a scrisorii recomandate transmisa inventatorului la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta, si copia confirmarii de primire;
- copie a actului de informare(comunicare) catre angajator, facut de salariatul care a creat inventia, in care acesta prezinta inventia si descrie solutia problemei rezolvate, cu date suficient de clare pentru a defini inventia si conditiile in care aceasta a fost creata, conform art. 4, alin. 2.
Daca, in termenul prevazut de lege, angajatorul nu revendica inventia, solicitant va fi inventatorul salariat. In acest caz, documentele care fac dovada calitatii solicitantului de persoana indreptatita la acordarea brevetului sunt:
- copie a actului de informare (comunicare) facut de salariatul care a creat inventia, in care acesta prezinta inventia si descrie solutia problemei rezolvate cu date suficient de clare pentru a defini inventia si conditiile in care aceasta a fost creata. Din document trebuie sa reiasa data transmiterii acestuia catre angajator. Cererea de brevet va fi depusa dupa expirarea termenului prevazut la art. 4, alin. (3);
- daca exista, copie dupa negatia din partea angajatorului, ca nu revendica dreptul asupra inventiei.
- Daca dreptul solicitantului la acordarea brevetului rezulta dintr-un contract de cercetare, exista urmatoarele situatii:
C1
.
Contract de cercetare finantat din fonduri publice
, caz in care documentele care fac dovada calitatii solicitantului (persoana juridica) de persoana indreptatita la acordarea brevetului sunt:
- o copie a acelor parti ale contractului de finantare pentru executie proiecte, din care sa reiasa care sunt partile contractante si persoana(ele) juridica(e) careia (carora) ii (le) apartine dreptul la brevet pentru inventia rezultata din cercetarea efectuata in baza derularii contractului;
- o copie a acelor parti din contractul(ele) de colaborare incheiate intre contractor si una sau mai multe persoane juridice, privind rezolvarea temei de cercetare, din care sa reiasa care sunt partile sub-contractante, obiectul contractului si persoana(ele) juridica(e) careia (carora) ii (le) apartine dreptul la brevet pentru inventia rezultata in urma colaborarii;
- lista personalului care a contribuit la executarea etapei proiectului din care a rezultat inventia cuprinsa in cererea de brevet de inventie, astfel incat toti inventatorii mentionati in declaratia continand desemnarea inventatorilor (anexata formularului de cerere de brevet) sa se regaseasca in aceasta lista;
- in cazul in care inventatorii mentionati in declaratia continand desemnarea inventatorilor nu sunt salariatii solicitantului declarat in cererea de brevet, este necesara depunerea acordului de colaborare dintre contractor si partenerii implicati in executarea proiectului, din care sa reiasa faptul ca solicitantul cererii de brevet este unica persoana juridica ce are dreptul la brevet. Daca in acordul de colaborare nu se precizeaza in mod explicit cui apartine dreptul la brevet, este necesara depunerea:
- unui act aditional la acordul de colaborare, din care sa reiasa faptul ca partenerii renunta la dreptul la brevet in favoarea solicitantului, fie
- a unui act aditional la acordul de colaborare, din care sa rezulte faptul ca dreptul la brevet apartine in comun solicitantului si partenerilor implicati in realizarea temei de cercetare, care au inventatori salariati.
C2. Contract de cercetare care nu este finantat din fonduri publice
, situatii in care dreptul la brevet este stabilit pe cale contractuala.
Caseta 2.2
Daca solicitantul, la data depunerii cererii de brevet, nu anexeaza descrierea inventiei, atunci el poate face o referire la o cerere de brevet sau de model de utilitate depusa anterior, care inlocuieste descrierea, revendicarile si desenele, inregistrata intr-un stat parte a Conventiei de la Paris sau membru al Organizatiei Mondiale a Comertului. In aceasta situatie trebuie indicate: numarul, data si tara/oficiul unde a fost depusa cererea anterioara.
Caseta 3.
Inventatorii trebuie declarati prin depunerea unui formular "Declaratie continand desemnarea inventatorilor", completat odata cu depunerea cererii de brevet sau ulterior depunerii cererii de brevet, pana la luarea unei hotarari privind cererea de brevet. Se bifeaza cu "X" una dintre casute, in functie de momentul depunerii declaratiei mentionate anterior.
Caseta 4.
Daca cererea este insotita de desene, se va indica numarul figurii ce urmeaza sa fie publicata odata cu rezumatul inventiei.
Caseta 5.
In cazul in care se revendica una sau mai multe prioritati conventionale, se va indica statul, data si numarul fiecarui depozit anterior. Actele de confirmare a prioritatii revendicate se depun odata cu cererea sau in termen de 3 luni de la data de depozit a cererii.
Caseta 6.
Daca prezenta cerere de brevet este depusa intr-un termen de 12 luni de la data de depozit a unei cereri de brevet depuse anterior la OSIM, solicitantul sau succesorul sau in drepturi poate revendica, in prezenta cerere de brevet, un drept de prioritate interna, pentru elementele comune ale cererilor, cu conditia ca cererea anterioara sa nu fi servit ca baza pentru revendicarea unui drept de prioritate conventionala. In acest caz se vor indica numarul si data cererii de brevet anterioare depuse in Romania.
Caseta 7.
Se va bifa cu "X" casuta care corespunde modului in care a rezultat aceasta cerere de brevet, °i anume: daca aceasta este rezultata in urma unei divizari a unei cereri de brevet, se vor indica nr. °i data cererii din care s-a facut divizarea; daca cererea a rezultat in urma transformarii unei cereri de brevet european, se vor indica nr. cererii de brevet european °i data de depozit; daca a rezultat prin conversia unei cereri de inregistrare a unui model de utilitate, se vor indica nr. cererii de model de utilitate °i data de depozit.
Caseta 8.
Daca, la data depunerii cererii, solicitantul opteaza pentru efectuarea uneia sau mai multor proceduri indicate in aceasta caseta, se bifeaza casuta corespunzatoare. In acest caz, pentru efectuarea procedurii indicate, taxele respective se platesc astfel:
- pentru publicarea de urgenta a cererii, odata cu solicitarea (rubrica
8.1.);
- pentru intocmirea unui raport de documentare, odata cu solicitarea (rubrica 8.2.);
- pentru intocmirea unui raport de documentare cu opinie scrisa privind brevetabilitatea, odata cu solicitarea (rubrica 8.3.);
- pentru examinarea cererii, cu luarea hotararii in termen de 18 luni de la data de depozit, in termen de 3 luni de la data solicitarii (rubrica 8.4.).
Caseta 9.
Se completeaza cand solicitantul este reprezentat prin mandatar autorizat, indicand numele °i prenumele sau denumirea, °i adresa sau sediul mandatarului, inclusiv codul po°tal, telefon °i fax cu prefixul zonei, e-mail, precum °i numarul de inregistrare la Registrul Comertului. Daca mandatarul a fost imputernicit numai pentru aceasta cerere, se bifeaza prima casuta; daca o procura generala pentru mai multe cereri de brevet a fost data °i comunicata la OSIM, se va bifa cu "X" casuta corespunzatoare, indicand numarul °i data acesteia. Procura/copia certificata a procurii generale se va depune odata cu cererea, in termen de 2 luni de la data la care OSIM notifica solicitantului lipsa acesteia, sau in termen de 4 luni de la data inregistrarii cererii de brevet, luandu-se in considerare data care expira cel mai tarziu.
Caseta 10.
Aceasta caseta se completeaza daca solicitantul/ mandatarul autorizat dore°te transmiterea corespondentei de catre OSIM la o adresa de corespondenta alta decat cea indicata la caseta 1.
Caseta 11.
Daca solicitantii sunt persoane fizice, se inscriu numele acestora °i semnaturile. In cazul persoanelor juridice sau, dupa caz, al mandatarului autorizat, se inscriu denumirile solicitantilor, functia °i numele persoanei ce are drept de semnatura pentru acestea, semnaturile persoanelor respective °i °tampilele.
Caseta 12.
Se bifeaza cu "X" rubricile corespunzatoare pentru documentele anexate formularului de cerere de brevet, indicand numarul de file/exemplare.
Caseta 13.
In aceasta caseta se inscrie in clar numele persoanei care a depus cererea de brevet de inventie la OSIM, in cazul in care este alta persoana decat solicitantul sau mandatarul. Se vor indica: numele, prenumele, seria °i numarul actului de identitate.
Caseta 14.
Se completeaza de catre OSIM
Semnatura
;
Data.
L.S.
I
nformatii generale
Pentru orice informatii din domeniul protectiei proprietatii industriale, va puteti adresa la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Adresa OSIM: Str. Ion Ghica, nr. 5, sector 3,
cod postal 030044, Bucuresti
Contul OSIM: RO05 TREZ 7032 0F33 5000 XXXX, Trezoreria Sector 3, Bucuresti
Codul Fiscal: 4266081
Telefon centrala: 021.306.08.00 * 28, 29
Telefon Biroul de Relatii cu Publicul: 0372 825 985
Fax: 021.312.38.19
Pagina web:
www.osim.ro