Reactualizarea creantei dupa definitivarea tabloului. Inadmisibilitate
17 martie 2020Completarea declaratiei de creanta de catre Administratia Finantelor Publice dupa
17 martie 2020
Exceptii de la verificarea creantelor
Creanta Administratiei Finantelor Publice, rezultata dintr-un titlu executoriu necontestat in termenele prevazute de legea speciala nu este supusa verificarii.
Creanta unui creditor chirografar rezultata dintr-o hotarare judecatoreasca irevocabila nu poate fi verificata, deoarece hotararea, ca act final al judecatii, constituie titlu executoriu.
Contractele de credit bancar, precum Si garantiile constituite in scopul garantarii creditului bancar, constituie titluri executorii.
(Tribunalul Bacau - Sentinta nr. 103 din 23 martie 2005)
La data de 22.02.2005, administratorul statutar al debitoarei SC "L." SA Bacau, B.V., a formulat contestatie cu privire la creantele trecute de administrator in tabelul preliminar al creantelor. Motivand cererea, contestatorul a precizat faptul ca au fost calculate arbitrar creantele Si ca nu corespund valorilor reale.
Instanta a facut aplicarea dispozitiilor art. 87 alin. (3) din Legea nr. 64/1995, republicata, comunicand creditorilor, a caror creanta a fost contestata, contestatia Si fixand un termen in acest sens pentru cand au fost citati.
Creditoarea AFP Bacau, prin intampinarea depusa la contestatia debitoarei, a solicitat respingerea acesteia. A invocat prevederile art. 80 din Legea nr. 64/1995, "creantele constatate prin titluri executorii nu sunt supuse procedurii de verificare".
Creditoarele Banca X Si SC "L." SRL Sascut au solicitat, de asemenea, respingerea contestatiei.
Din analiza actelor Si lucrarilor dosarului, instanta a retinut urmatoarele:
Cu privire la creanta AFP Bacau s-a retinut ca, in cauza, sunt aplicabile dispozitiile art. 80 din Legea nr. 64/1995, republicata.
Creanta AFP Bacau este o creanta bugetara, in sensul art. 80 alin. (3), adica o creanta izvorata din impozite, taxe, contributii, precum Si accesoriile acestora, respectiv dobanzi penalitati Si penalitati de intarziere. De asemenea, creanta AFP rezulta dintr-un titlu executoriu necontestat in termenele prevazute de legea speciala.
In consecinta, aceasta creanta, conform alin. (2) al art. 80, nu este supusa procedurii de verificare prevazute de Legea nr. 64/1995, republicata.
Pentru aceste considerente, contestatia debitoarei cu privire la creanta AFP Bacau a fost
respinsa.
Cu privire la creanta SC "L." SRL, instanta a retinut faptul ca aceasta rezulta dintr-o hotarare judecatoreasca, Sentinta civila nr. 157 din 30.01.2003 a Tribunalului Bacau, hotarare ramasa irevocabila prin respingerea ca nefondat a recursului, conform Deciziei civile nr. 798 din 11 septembrie 2003.
Or, hotararea ca act final al judecatii constituie titlu executoriu, iar, potrivit dispozitiilor art. 80 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata, creantele constatate prin titluri executorii nu vor fi supuse procedurii de verificare prevazute de prezenta lege.
ASa incat, contestatia debitoarei cu privire la contestatia SC "L." SRL a fost respinsa.
In ceea ce priveSte creanta Bancii X s-au retinut urmatoarele:
Intre creditoarea Banca X Si debitoarea SC "L." SRL s-a incheiat sub nr. 33 la 25.01.2000 un contract de credit, ulterior modificat prin incheierea actelor aditionale nr. 1375 din 11.07.2001. Creanta reprezinta creditul nerambursat la care s-au adaugat dobanzi.
Conform dispozitiilor art. 56 alin. (2) Si (3) din Legea nr. 58/1998, contractele de credit bancar, precum Si garantiile constituite in scopul garantarii creditului bancar, constituie titluri executorii. De la data investirii cu formula executorie a contractului de credit, dobanzile se vor calcula in continuare Si se vor evidentia de catre banca.
ASadar, sunt aplicabile dispozitiile art. 80 din Legea nr. 64/1995, republicata, motiv pentru care Si contestatia debitoarei la creanta Bancii X a fost respinsa.