Exceptia necompetentei materiale, Momentul pana la care poate fi invocata
31 martie 2020Efectul pozitiv puterii de lucru judecat
31 martie 2020
Eroare materiala Inteles
- Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, rep. : art. 442 alin. (1)
Calea instituita de art. 442 C.pr.civ. este destinata corectarii umor erori formale si nu remedierii unor eventuale erori de judecata apte de indreptare prin promovarea cailor de atac, nefiind permis ca pe calea acestei proceduri sa se repuna in discutie fondul dreptului.
(Sectia I civila, Decizia civila nr. 185 din 16 noiembrie 2018,
rezumata de judecator Florin Suiu)
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Caras-Severin reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Caras-Severin a chemat in judecata paratii A... si B..., solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna:
- acordarea in continuare a protectiei prin instituirea masurii de protectie speciala a plasamentului fata de tanara A..., pe toata durata continuarii studiilor scolare, dar fara ca aceasta sa depaseasca varsta de 26 de ani, la numita B... si acordarea in continuare a alocatiei lunare de plasament aferenta;
- stabilirea domiciliului tinerei la numita B....
La termenul de judecata din 03.10.2018, reclamanta a formulat precizare de actiune pe calea careia a solicitat:
- incetarea masurii de protectie speciala a plasamentului instituita initial fata de copilul
- la asistentul maternal profesionist B..., potrivit sentintei civile nr. 2666/17.10.2005 a Tribunalului Caras-Severin;
- acordarea in continuare a protectiei speciale, prin instituirea masurii de protectie speciala a plasamentului tinerei A. pe toata durata continuarii studiilor scolare, dar fara ca aceasta sa depaseasca varsta de 26 de ani, la numita B... si acordarea in continuare a alocatiei lunare de plasament aferente;
- stabilirea domiciliului tinerei la numita B....
Prin sentinta civila nr. 2639/03.10.2018 pronuntata in dosar nr. [,..]/115/2018, Tribunalul Caras-Severin a admis cererea reclamantei si a dispus urmatoarele:
- incetarea masurii de protectie speciala a plasamentului instituita initial fata de copilul
- la asistentul maternal profesionist B..., potrivit sentintei civile nr. 2666/2005 a Tribunalului Caras-Severin.
- acordarea in continuare a protectiei speciale, prin instituirea masurii de protectie speciala a plasamentului tinerei A. pe toata durata continuarii studiilor scolare, dar fara ca aceasta sa depaseasca varsta de 26 de ani, la numita B... si acordarea in continuare a alocatiei lunare de plasament aferenta;
- stabilirea domiciliului tinerei la numita B
Prin cererea din 04.10.2018, parata B... a solicitat indreptarea erorii materiale strecurata in continutul minutei sentintei.
A aratat ca eroarea consta in faptul ca s-a trecut „numita” B... in loc de „asistent maternal profesionist” B... in dispunerea acordarii in continuare a protectiei speciale si a acordarii in continuare a indemnizatiei care se plateste lunar in calitate de asistent maternal profesionist si a solicitat indreptarea acesteia in sensul indreptarii (inlocuirii) sintagmei „numita” cu sintagma „asistent maternal profesionist” si mentinerea acordarii indemnizatiei aferenta profesiei.
In drept a invocat prevederile art. 442 C.pr.civ.
Prin incheierea camerei de consiliu din 04.10.2018 Tribunalul Caras-Severin a admis cererea paratei si a dispus indreptarea erorii materiale strecurata in cuprinsul sentintei civile nr. 2639/03.10.2018 in sensul solicitat de parata.
Impotriva incheierii din 04.10.2018 a declarat apel reclamanta care, in motivare, a aratat ca prin incheierea apelata tribunalul nu a procedat la indreptarea erorii materiale, ci a schimbat in parte cele solicitate de reclamanta si admise prin hotarare.
Examinand incheierea apelata instanta a retinut ca prin procedura reglementata de art. 442 alin. (1) C.pr.civ. pe care parata si-a intemeiat cererea admisa de prima instanta pot fi indreptate „ Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale cuprinse in hotarari sau incheieri...”
Aceasta procedura presupune corectarea erorilor materiale savarsite cu ocazia redactarii ori tehnoredactarii hotararii si este determinata de necesitatea ca inclusiv din punct de vedere formal hotararea judecatoreasca sa reflecte corect solicitarile cu care a fost investita, astfel ca,pentru a fi admisa, o asemenea cerere trebuie sa vizeze indreptarea unor greseli de ordin formal si nu remedierea unor erori de judecata apte de indreptare prin promovarea cailor de atac, nefiind permis ca pe calea procedurii instituita prin dispozitiile art. 442 C.pr.civ. sa se repuna in discutie fondul dreptului.
In cauza, asa cum s-a aratat, prin sentinta civila nr. 2639/19.09.2018, tribunalul a admis cererea reclamantei si a dispus incetarea masurii de protectie speciala a plasamentului copilului la asistentul maternal profesionist si (cu relevanta in solutionarea apelului) acordarea in continuare a protectiei speciale prin instituirea masurii plasamentului tinerei A. la numita
- .. si acordarea in continuare a alocatiei lunare de plasament.
Prin incheierea apelata, instanta a indreptat sentinta in sensul ca (relevant in apel) dispozitiile privitoare la acordarea in continuare a protectiei speciale prin instituirea masurii plasamentului tinerei la numita B... si la acordarea in continuare a alocatiei lunare de plasament (calificate ca fiind rezultatul erorii materiale) au fost inlocuite cu cele de acordare in continuare a protectiei speciale, prin instituirea masurii plasamentului tinerei la asistentul maternal profesionist B. si de acordare in continuare a alocatiei lunare de plasament dar si a indemnizatiei lunare aferenta calitatii de asistent maternal profesionist (apreciate ca fiind corecte).
Dispunand ca plasamentul va continua nu la o persoana [cum a solicitat reclamanta invocand prevederile art. 62 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 272/2004 si cum instanta a stabilit prin sentinta] ci la un asistent maternal [masura prevazuta la lit. b) a aceluiasi articol din lege] si, respectiv ca acesta beneficiaza in continuare nu doar de alocatia lunara de plasament acordata prin sentinta] ci si de indemnizatia lunara aferenta calitatii de asistent maternal profesionist, prima instanta nu a procedat la indreptarea vreuneia dintre erorile sau omisiunile la care se refera art. 442 alin. (1) C.pr.civ. ci la modificarea hotararii prin inlocuirea temeiului de drept al cererii reclamantei si prin recunoasterea in favoarea paratei a unui drept suplimentar fata de cel expres aratat in dispozitivul sentintei.
In mod suplimentar, curtea de apel a constatat ca nici reclamanta (prin cererea initiala ori prin cea precizatoare) si nici vreuna dintre parate (printr-o eventuala cerere reconventionala formulata cu respectarea prevederilor art. 209 C.pr.civ.) nu au solicitat continuarea masurii de ocrotire la un asistent maternal profesionist si acordarea in mod suplimentar a indemnizatiei aferenta acestei calitati, astfel ca, dispunand in sensul celor aratate, prima instanta s-a pronuntat printr-o incheiere de indreptare asupra unor aspecte de fond cu care nu fusese legal investita si a modificat in mod nelegal dispozitivul sentintei prin care, anterior, a solutionat fondul litigiului.
Pentru aceste considerente, instanta a admis apelul reclamantei si a schimba in tot incheierea apelata in sensul ca a respins cererea paratei de indreptare a erorii materiale din hotararea pronuntata asupra fondului cauzei.