Distribuirea sumelor obtinute din valorificarea bunurilor grevate de ipoteci, gaj sau alte garantii reale imobiliare
1 aprilie 2020Eliberare cautiune in cazul nerespectarii termenului de formulare a cererii pentru plata despagubirilor
1 aprilie 2020
Drepturi salariale Spor de tura continua
Tribunalul Gorj - Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale prin sentinta civila nr. 2362/15.05.2015 a respins cererea formulata de catre reclamantul V, in contradictoriu cu parata S.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta a retinut urmatoarele:
Reclamantul este angajat in cadrul S, in functia de sef manevra, conform contractului individual de munca nr.18056 din 31.05.2012 si actelor aditionale incheiate la acesta.
Prin cererea ce face obiectul prezentei cauze, reclamantul a solicitat obligarea paratei la plata sporului de tura de 5,5% din salariul de baza in perioada 19.02.2013 - 19.02.2015, actualizat cu indicele de inflatie de la data datorarii si pana la plata efectiva, sustinand ca are dreptul la plata acestui spor de tura pentru perioada mentionata deoarece activitatea desfasurata ca,, sef manevra" in perioada mentionata, 19.02.2013 - 19.02.2015 s-a desfasurat in tura continua, activitatea fiind neintrerupta.
Posibilitatea prestarii muncii in schimburi este reglementata de prevederile art.136 din codul muncii care definesc aceasta notiune ca reprezentand orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
La nivelul unitatii a fost incheiat contractul colectiv de munca pe anii 2013-2014 prin care, la punctul A.11 s-a prevazut sporul de tura, in sensul ca acesta se calculeaza in procent de 5,5% din salariul de baza si se acorda salariatilor care desfasoara activitate in program de tura continua la Sucursala R, Sucursala T si Sucursala C. S-a prevazut de asemenea ca de acest spor beneficiaza si alti salariati ai societatii plasati pe locuri de munca la care activitatea este continua.
In anexa nr. 11 la contractul colectiv de munca au fost precizate sporurile acordate salariatilor, printre care si sporul de tura, la rubrica „observatii” facandu-se mentiunea ca acesta se acorda salariatilor care desfasoara activitate in program de tura continua la Sucursala R, Sucursala T si Sucursala C, precum si salariatilor din celelalte subunitati care sunt programati in tura continua cel putin o luna calendaristica.
Din inscrisurile depuse la dosarul cauzei nu a rezultat in concret ce se intelege prin notiunea de tura continua si desi parata a sustinut ca ar fi vorba de o activitate desfasurata in program de 24 ore neintrerupt nu a fost in masura sa depuna dovezi din care sa rezulte definirea unei astfel de notiuni.
Instanta a avut in vedere insa ca, prin contractul colectiv de munca, posibilitatea acordarii sporului de tura pentru alti salariati decat cei de la Sucursala R, Sucursala T si Sucursala C, este prevazuta doar pentru cei care sunt plasati pe locuri de munca la care
activitatea este continua.
In speta, reclamantul ocupa functia de sef manevra, desfasurand de regula, activitate in program de lucru de 12 ore cu 24 ore libere, asa cum rezulta din fisele privind evidenta timpului lucrat si nelucrat.
Din aceleasi fise rezulta ca reclamantul nu ocupa un loc de munca la care activitatea este continua, exemplificand in acest sens: fisa intocmita pe luna martie 2014 in care sunt evidentiate datele de 2,15,22,23,30 ca fiind zile libere ; fisa intocmita pe luna aprilie 2014 in care sunt evidentiate datele de 12,19,20,26, 27 ca fiind zile libere ; fisa intocmita pe luna mai 2014 in care sunt evidentiate datele de 1,3,410,17,18,25 ca fiind zile libere ; fisa intocmita pe luna septembrie 2014 in care sunt evidentiate datele de 6,7,13,14,27 ca fiind zile libere ; fisa intocmita pe luna noiembrie 2014 in care sunt evidentiate datele de 1,2,9,22,29,30 ca fiind zile libere; fisa intocmita pe luna ianuarie 2015 in care sunt evidentiate datele de 1,2,4,17,24 ca fiind zile libere.
Prin urmare, in zilele respective activitatea a fost in mod evident intrerupta, zile de care a beneficiat si reclamantul din cauza de fata, astfel incat nu isi gasesc aplicabilitatea prevederile din contractul colectiv de munca in privinta acordarii sporului de tura
impotriva acestei sentinte a declarat apel reclamantul, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
In motivele cererii de apel se arata ca in fapt, prin cererea formulata a solicitat instantei:
Sa fie obligata parata sa-i plateasca sporul de tura de 5,5
%
din salariul de baza in perioada 19.02.2013 - 19.02.2015, actualizat cu indicele de inflatie de la data datorarii si pana la plata efectiva
In motivarea cererii a aratat faptul ca este angajat al E, subunitate in cadrul S., fiind incadrat „Sef manevra" si isi desfasoara activitatea in cadrul societatii parate in baza Contractului individual de munca nr.18056/31.05.2012 asa cum este modificat prin Acte aditionale ulterioare.
Potrivit art. 113 Codul Muncii ,, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana”.
Astfel in cazul programului cu repartizare inegala, legea permite, datorita specificului activitatii, posibilitatea de a fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, dupa caz, in tura, tura continua, turnus sau program fractionat, locurile de munca, precum si modalitatile concrete de organizare si evidenta a muncii prestate fiind negociate prin Contractul colectiv de munca.
La data de 19.02.2013 a intrat in vigoare noul Contract Colectiv de Munca valabil pe o perioada de 2 ani, respectiv pana la data de 19.02.2015 .
La punctul A. 11 din capitolul sporuri cu caracter permanent este reglementat sporul de tura, spor care se acorda de drept tuturor salariatilor care isi desfasoara activitatea la Sucursala R, Sucursala T si Sucursala C. Sporul de tura se calculeaza in procent de 5,5% din salariul de baza, corespunzator timpului efectiv lucrat in aceste conditii.
Totodata, in paragraful intitulat „ Nota" al aceluiasi articol A.11 se mentioneaza ca ,, De prezentul spor beneficiaza si alti salariati plasati pe locuri de munca la care activitatea este continua".
Practic, reglementarea acestui spor de tura vizeaza doua situatii:
- Situatia salariatilor apartinand celor 3 subunitati - acest spor fiind acordat de drept, conditionat de apartenenta la aceste subunitati
- Situatia altor salariati - cu conditia indeplinirii conditiei de a lucra in tura continua
Aceasta reglementare a sporului de tura continua in procent de 5,5% este completata de
Anexa nr.11, pct.5 din CCM potrivit caruia , la rubrica observatii se mentioneaza ca ,, Se acorda ...si salariatilor din alte subunitati care sunt programati in tura continua cel putin o luna calendaristica"
Practic, acesta reglementare transeaza situatia salariatilor care nu se regasesc in cele 3 subunitati care beneficiaza de drept de acest spor, fara indeplinirea vreunei conditii, si creeaza premisa acordarii acestuia conditionat de indeplinirea unei conditii, respectiv aceea de a fi programat in tura continua cel putin o luna calendaristica.
In ceea ce-l priveste pe reclamant, se regaseste in cea de-a doua situatie in care, desi nu este salariat al celor 3 subunitati, are dreptul la plata acestui spor de tura pentru perioada mentionata deoarece activitatea desfasurata ca „Sef manevra" in perioada mentionata, 19.02.2013 - 19.02.2015, s-a desfasurat in tura continua, activitatea unitatii fiind neintrerupta.
Practic, nu a fost programat doar o luna in tura continua; ci intreaga activitate desfasurata in aceasta perioada a fost in tura continua.
Tura continua este programul neintrerupt al unitatii ceea ce inseamna ca schimburile pot acoperi si zilele de weekend. Asta nu inseamna ca angajatul lucreaza non-stop ci ca se lucreaza in schimburi, activitatea unitatii nefiind intrerupta.
In perioada mentionata, activitatea desfasurata de reclamant s-a realizat in tura de 12 ore, atat in tura de zi cat si in tura de noapte, fiind programat la serviciu atat in timpul saptamanii dar si in week-end si sarbatori legale.
Considera ca activitatea desfasurata in aceasta perioada se incadreaza in specificul notiunii de „Tura continua" motiv pentru care a apreciat ca este indreptatit la plata sporului aferent reglementat in CCM.
Neplata acestui spor de catre parata este in contradictie cu dispozitiile art. 40 alin.2 lit.c din Codul Muncii potrivit caruia „Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
c) ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca”.
Desi aspectele invocate in cererea de chemare in judecata au fost retinute , instanta de fond i-a respins cererea formulata, solutie pe care o considera ca fiind neintemeiata avand in vedere urmatoarele considerente : 1. Desi se retine ca activitatea desfasurata este in tura de 12 ore, acoperind atat tura de zi cat si tura de noapte, inclusiv in zile de sambata si duminica sau sarbatori legale in functie de programare, instanta apreciaza ca activitatea este intrerupta, nefiind continua.
Prin intimpinarea formulata, parata a sustinut in mod eronat faptul ca tura continua, desi nedefinita, ar reprezenta programarea in tura de 24 ore. Aceasta sustinere este eronata, legislatia muncii nepermitand desfasurarea activitatii in astfel de conditii.
Din graficele depuse la dosarul cauzei rezulta fara echivoc, aspect retinut si de instanta cu titlu exemplificativ, faptul ca cele sustinute de reclamant se confirma, acesta desfasurand activitate in ture de 12 ore ture care au acoperit tura de zi dar si de noapte, inclusiv in zile de sambata si duminica si sarbatori legale.
Desi nu exista o definitie a acestei notiuni de tura continua, evident ca aceasta se refera la activitatea desfasurata in aceste conditii, esential fiind ca activitatea unitatii la locul de munca respectiv sa se desfasoare in mod neintrerupt.
Acesta este si modul de lucru al salariatilor de la cele 3 Sucursale in care salariatii beneficiaza de drept de acest spor, lucrand in acelasi mod in ture de 12 ore cu acoperirea intregii zile, a intregii saptamani si a intregii luni.
In mod gresit, instanta de fond a apreciat ca activitatea a fost intrerupta in zilele in care reclamantul a fost liber, fara insa a avea in vedere ca activitatea la locul de munca respectiv nu a fost intrerupta in locul reclamantului fiind programati alti colegi care au asigurat continuitate activitatii unitatii.
Practic, instanta s-a raportat strict la activitatea desfasurata de reclamantul, care ar fi fost intrerupta, fara insa a avea in vedere specificul activitatii unitatii in perioada respectiva.
Rationamentul este gresit in conditiile in care se retine, chiar si implicit, faptul ca nu a desfasurat activitate continua (probabil programat continuu intreaga luna).
O astfel de logica este contrara legislatiei muncii care nu permite un astfel program de activitate.
Asa cum a mentionat, activitatea desfasurata este similara personalului celor 3 Sucursale, ai caror salariati beneficiaza de acest spor de tura, si activitatea acestora fiind in ture de 12 ore urmand de o perioada de repaus.
Avand in vedere aceste aspecte, apreciaza ca solutia pronuntata este neintemeiata, motiv pentru care solicita admiterea apelului, schimbarea sentintei atacata in sensul admiterii cererii.
Intimata a depus intampinare prin care solicita respingerea apelului.
Apelul este nefondat.
Se retine ca prin cererea formulata, reclamantul a solicitat instantei obligarea paratei la plata sporului de tura de 5,5
%
din salariul de baza, pe perioada 19.02.2013 - 19.02.2015, actualizat cu indicele de inflatie de la data scadentei si pana la plata efectiva.
Se invoca in fapt ca fiind angajat al E, subunitate in cadrul S., pe postul de „Sef manevra" isi desfasoara activitatea in cadrul societatii parate in baza Contractului individual de munca nr.18056/31.05.2012 si a contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, in tura continua.
Potrivit art. 113 Codul Muncii, ,, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana”.
Astfel, cum se sustine si in motivele de apel, in cazul programului cu repartizare inegala, legea permite, datorita specificului activitatii, posibilitatea de a fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, dupa caz, in tura, tura continua, turnus sau program fractionat, locurile de munca, precum si modalitatile concrete de organizare si evidenta a muncii prestate fiind negociate prin Contractul colectiv de munca.
La punctul A.11 din capitolul sporuri cu caracter permanent, din cadrul Contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, este reglementat sporul de tura, ca fiind acel spor care se acorda de drept ,, ..tuturor salariatilor care isi desfasoara activitatea la Sucursala R, Sucursala T si Sucursala C. Sporul de tura se calculeaza in procent de 5,5% din salariul de baza, corespunzator timpului efectiv lucrat in aceste conditii”.
Totodata, in paragraful intitulat „ Nota" al aceluiasi articol A11 se mentioneaza ca: ,,de prezentul spor beneficiaza si alti salariati plasati pe locuri de munca, la care activitatea este continua".
Aceasta reglementare a sporului de tura continua este completata de Anexa nr.11, pct.5 din Contractul Colectiv de Munca, potrivit caruia , la rubrica observatii se mentioneaza ca: ,, Se acorda ...si salariatilor din alte subunitati care sunt programati in tura continua cel putin o luna calendaristica"
In ceea ce-l priveste pe reclamantul-apelant, acesta se regaseste in cea de-a doua situatie in care, desi nu este salariat al celor 3 subunitati, se invoca ca ar avea dreptul la plata acestui spor de tura pentru perioada mentionata, deoarece activitatea desfasurata ca „Sef manevra" in perioada mentionata, 19.02.2013 - 19.02.2015, s-ar fi desfasurat in tura continua, deoarece activitatea unitatii a fost neintrerupta.
Apelantul sustine ca tura continua ar fi determinata de programul neintrerupt al unitatii. In aceasta teza, nu angajatul este cel care lucreaza non-stop, ci se lucreaza in schimburi, activitatea unitatii nefiind intrerupta.
In perioada mentionata, activitatea desfasurata de reclamant s-a realizat in tura de 12 ore, atat in tura de zi, cat si in tura de noapte, fiind programat la serviciu atat in timpul saptamanii, dar si in week-end sau in zilele de sarbatori legale.
Prin intimpinarea formulata, parata a sustinut faptul ca tura continua ar reprezenta programarea in ture, ce ar acoperi un program de 24 ore, ipoteza acceptata si de catre prima instanta.
Ceea ce se accepta de comun acord este faptul ca, in prezent, nu exista o definitie a acestei notiuni de tura continua, nici in legislatia muncii aplicabila spetei si invocata de partile in litigiu, nici in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate.
Prin urmare, cum legea nu ofera definirea notiunii de tura continua, cum partile din contractul colectiv de munca nu au completat legislatia prin inserarea unei precizari in acest sens, trebuie determinat daca reclamantul este indreptatit sau nu la acest spor, in raport de termenii folositi si de solutiile date de jurisprudenta.
Programul de „tura continua”, in intelesul prevederilor Contractului colectiv de munca, astfel cum este calificat si in jurisprudenta presupune lucrul in doua sau trei schimburi, care acopera integral cele 24 de ore, desfasurat de una si aceeasi persoana.
Or, din actele depuse la dosar, cat si din recunoasterea reclamantului, programul sau de lucru era de 12 ore lucrate, urmate de 24 de ore libere, ceea ce exclude notiunea de tura continua.
Daca s-ar da notiunii de „tura continua” interpretarea pe care a dat-o reclamantul - respectiv activitatea unitatii sa fie neintrerupta, iar nu cea a salariatului - ar insemna ca intreg personalul oricarei societati cu program de lucru „non-stop” sa beneficieze de spor de tura continua, chiar daca programul de lucru al fiecarui salariat nu ar fi de 24 de ore, ci eventual de 2 ore pe zi.
Prin urmare, reclamantul ar putea beneficia de drepturi salariale pentru o munca pe care nu a prestat-o in mod efectiv.
Sporul de 5,5% din salariul de baza, la care se refera Contractul colectiv de munca se acorda personalului care a lucrat 24 ore continuu, esential fiind nu programul de lucru continuu al unitatii, ci programul de lucru al salariatului.
Daca reclamantul ar desfasura ore peste programul normal de lucru sau in zilele de sambata, duminica ori in zilele de sarbatori legale, precum si pentru activitatea desfasurata in timpul noptii, acesta ar fi indreptatit sa solicite alte sporuri, astfel cum sunt reglementate in legislatia muncii.
In concluzie, potrivit dispozitiile art. 480 Noul Cod procedura civila, apelul va fi respins ca nefondat.
(Decizia nr. 4286 din 02 Octombrie 2015 - Sectia I Civila, rezumat judecator Stelian Aurelian Cadea).