Litispendența
14 februarie 2017Model Cerere de refacere a dosarelor sau înscrisurilor dispărute privitoare la o cauză în curs de soluţionare
16 februarie 2017Dreptul la un proces echitabil, în termen optim şi previzibil
Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în termen optim şi previzibil, de către o instanță independentă, imparțială şi stabilită de lege. În acest scop, instanța este datoare să dispună toate măsurile impuse de lege şi să asigure desfăşurarea cu celeritate a judecății.
Dispozițiile se aplică în mod corespunzător şi în faza executării silite.
Prin proces echitabil se înțelege respectarea dispozițiilor legale, a principiilor fundamentale, precum contradictorialitatea, dreptul la apărare etc.
Instanța imparțiala desemnează absența unei păreri anterioare a judecătorului asupra modului în care urmează a fi soluționată cauza, relatările, probele şi dezbaterile contradictorii ale părților fiind singurele în măsură a forma convingerea judecătorului asupra soluției ce o pronunță.
Intanța independentă desemnează faptul că judecătorul este independent în raport cu orice altă putere, nefiind supus ingerințelor din partea altor puteri, respectiv din partea celei legislative sau executive, potrivit principiului constituțional al separației puterilor în stat.
În vederea soluționării cauzei într-un termen optim şi previzibil, judecătorului îi incumbă obligația de a folosi toate mijloacele puse la îndemâna sa de către legiuitor în vederea soluționării cu celeritate a cauzei; în acest sens, legiuitorul a instituit obligația pentru judecător ca, la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate, să estimeze durata procesului; cu toate acestea, pentru motive temeinice, judecătorul poate reveni asupra duratei procesului estimate inițial.