Drepturi si obligatii cu caracter civil
28 martie 2020Dreptul la reparatii in cazul unei detentii nelegale (art. 5 § 5)
28 martie 2020 Dreptul la respectarea vietii private si de familie
Prezentul ghid face parte din seria de ghiduri privind Conventia publicate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (in continuare „Curtea", „Curtea Europeana" sau „Curtea de la Strasbourg"), cu scopul de a informa practicienii dreptului cu privire la hotararile si deciziile fundamentale pronuntate de aceasta. Prezentul ghid analizeaza si rezuma jurisprudenta in legatura cu art. 8 din Conventia europeana a drepturilor omului (denumita in continuare „Conventia" sau „Conventia europeana") pana la 31 august 2018. Cititorii vor gasi aici principiile-cheie dezvoltate in acest domeniu, precum si precedentele relevante.
Jurisprudenta citata a fost selectata dintre hotararile si deciziile de principiu, importante si/sau recente.
[1]
Hotararile si deciziile Curtii solutioneaza nu numai cauzele cu care aceasta a fost investita, ci servesc, mai general, pentru a clarifica, proteja si dezvolta normele Conventiei; astfel, acestea contribuie la respectarea, de catre state, a angajamentelor pe care si le-au asumat in calitate de parti contractante
[Irlanda impotriva Regatului Unit,
pct. 154, 18 ianuarie 1978, seria A nr. 25, si, mai recent, Jeronovics
impotriva Letoniei
(MC), nr. 44898/10, pct. 109, CEDO 2016].
Sistemul instituit de Conventie are ca finalitate sa solutioneze, in interesul general, probleme care tin de ordinea publica, ridicand standardele de protectie a drepturilor omului si extinzand jurisprudenta din acest domeniu la intreaga comunitate a statelor care sunt parti ale Conventiei [Konstantin Markin
impotriva Rusiei
(MC), pct. 89, nr. 30078/06, CEDO 2012]. Astfel, Curtea a subliniat rolul Conventiei ca „instrument constitutional al ordinii publice europene" in domeniul drepturilor omului [Bosphorus
Hava Yollari Turizm ve Ticaret Anonim Sirketi impotriva Irlandei
(MC), nr. 45036/98, pct. 156, CEDO 2005-VI].
Prezentul ghid include referinte pentru cuvintele-cheie din fiecare articol citat din Conventie sau din protocoalele sale aditionale. Problemele juridice abordate in fiecare cauza sunt sintetizate intr-o Lista
de cuvinte cheie,
care provin dintr-un tezaur cuprinzand termeni extrasi direct (in cea mai mare parte) din textul Conventiei si din protocoalele sale.
Baza de date HUDOC
a jurisprudentei Curtii permite cautarea dupa cuvinte-cheie. Astfel, cautarea dupa aceste cuvinte-cheie va permite sa gasiti un grup de documente cu un continut juridic similar (motivarea si concluziile Curtii din fiecare cauza sunt rezumate prin cuvinte-cheie). Cuvintele-cheie pentru fiecare cauza sunt disponibile in Fisa detaliata a cauzelor de pe HUDOC. Pentru mai multe informatii privind baza de date HUDOC si cuvintele-cheie, consultati Manualul de utilizare a HUDOC.
Art. 8 din Conventie - dreptul la respectarea vietii private si de familie
„1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.
2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora."
Cuvinte-cheie HUDOC
Expulzare (8) — Extradare (8) — Obligatii pozitive (8)
Respectarea vietii private (8-1) — Respectarea vietii de familie (8-1) — Respectarea domiciliului (8-1) — Respectarea corespondentei (8-1)
Autoritate publica (8-2) - Ingerinta (8-2) - Prevazut(a) de lege (8-2) - Accesibilitate (8-2) - Previzibilitate (82) - Garantii impotriva abuzurilor (8-2) - Necesar(a) intr-o societate democratica (8-2) - Securitatea nationala (8-2) - Siguranta publica (8-2) - Bunastarea economica a tarii (8-2) - Apararea ordinii (8-2) - Prevenirea faptelor penale (8-2) - Protejarea sanatatii (8-2) - Protejarea moralei (8-2) - Protejarea drepturilor si libertatilor altora (8-2)
-
Pentru a invoca art. 8, un reclamant trebuie sa demonstreze ca plangerea acestuia are ca obiect cel putin unul dintre cele patru interese mentionate in aceasta dispozitie, si anume: viata privata, viata de familie, domiciliul si corespondenta. Bineinteles ca unele cauze pot privi mai multe interese. In primul rand, Curtea stabile ste daca cererea reclamantului intra sub incidenta art. 8. In continuare, Curtea examineaza daca a existat o ingerinta in exercitarea dreptului in cauza sau daca se afla in joc obligatia pozitiva a statului de a proteja acest drept. Conditiile in care poate exista o ingerinta, din partea unui stat, in exercitarea unui drept protejat sunt stabilite la art. 8 § 2, si anume: in interesul securitatii nationale, al sigurantei publice sau al bunastarii economice a tarii, pentru apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei ori protejarea drepturilor si libertatilor altora. Sunt permise limitari in cazul in care acestea sunt „conforme cu legea" sau „prevazute de lege" si sunt „necesare intr-o societate democratica" pentru atingerea unuia dintre obiectivele mentionate anterior. La evaluarea necesitatii unei ingerinte intr-o societate democratica, Curtea trebuie sa puna in balanta interesele reclamantului, protejate de art. 8, si interesele unui tert, protejate de alte dispozitii ale Conventiei si ale protocoalelor sale.