Dreptul la respectarea vietii private si de familie
Prezentul ghid face parte din seria de ghiduri privind Conventia publicate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (in continuare „Curtea", „Curtea Europeana" sau „Curtea de la Strasbourg"), cu scopul de a informa practicienii dreptului cu privire la hotararile si deciziile fundamentale pronuntate de aceasta. Prezentul ghid analizeaza si rezuma jurisprudenta in legatura cu art. 8 din Conventia europeana a drepturilor omului (denumita in continuare „Conventia" sau „Conventia europeana") pana la 31 august 2018. Cititorii vor gasi aici principiile-cheie dezvoltate in acest domeniu, precum si precedentele relevante.
Jurisprudenta citata a fost selectata dintre hotararile si deciziile de principiu, importante si/sau recente.
[1]
Hotararile si deciziile Curtii solutioneaza nu numai cauzele cu care aceasta a fost investita, ci servesc, mai general, pentru a clarifica, proteja si dezvolta normele Conventiei; astfel, acestea contribuie la respectarea, de catre state, a angajamentelor pe care si le-au asumat in calitate de parti contractante
[Irlanda impotriva Regatului Unit,
pct. 154, 18 ianuarie 1978, seria A nr. 25, si, mai recent, Jeronovics
impotriva Letoniei
(MC), nr. 44898/10, pct. 109, CEDO 2016].
Sistemul instituit de Conventie are ca finalitate sa solutioneze, in interesul general, probleme care tin de ordinea publica, ridicand standardele de protectie a drepturilor omului si extinzand jurisprudenta din acest domeniu la intreaga comunitate a statelor care sunt parti ale Conventiei [Konstantin Markin
impotriva Rusiei
(MC), pct. 89, nr. 30078/06, CEDO 2012]. Astfel, Curtea a subliniat rolul Conventiei ca „instrument constitutional al ordinii publice europene" in domeniul drepturilor omului [Bosphorus
Hava Yollari Turizm ve Ticaret Anonim Sirketi impotriva Irlandei
(MC), nr. 45036/98, pct. 156, CEDO 2005-VI].
Prezentul ghid include referinte pentru cuvintele-cheie din fiecare articol citat din Conventie sau din protocoalele sale aditionale. Problemele juridice abordate in fiecare cauza sunt sintetizate intr-o Lista
de cuvinte cheie,
care provin dintr-un tezaur cuprinzand termeni extrasi direct (in cea mai mare parte) din textul Conventiei si din protocoalele sale.
Baza de date HUDOC
a jurisprudentei Curtii permite cautarea dupa cuvinte-cheie. Astfel, cautarea dupa aceste cuvinte-cheie va permite sa gasiti un grup de documente cu un continut juridic similar (motivarea si concluziile Curtii din fiecare cauza sunt rezumate prin cuvinte-cheie). Cuvintele-cheie pentru fiecare cauza sunt disponibile in Fisa detaliata a cauzelor de pe HUDOC. Pentru mai multe informatii privind baza de date HUDOC si cuvintele-cheie, consultati Manualul de utilizare a HUDOC.
Art. 8 din Conventie – dreptul la respectarea vietii private si de familie
„1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.
2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora."
Cuvinte-cheie HUDOC
Expulzare (8) — Extradare (8) — Obligatii pozitive (8)
Respectarea vietii private (8-1) — Respectarea vietii de familie (8-1) — Respectarea domiciliului (8-1) — Respectarea corespondentei (8-1)
Autoritate publica (8-2) – Ingerinta (8-2) – Prevazut(a) de lege (8-2) – Accesibilitate (8-2) – Previzibilitate (82) – Garantii impotriva abuzurilor (8-2) – Necesar(a) intr-o societate democratica (8-2) – Securitatea nationala (8-2) – Siguranta publica (8-2) – Bunastarea economica a tarii (8-2) – Apararea ordinii (8-2) – Prevenirea faptelor penale (8-2) – Protejarea sanatatii (8-2) – Protejarea moralei (8-2) – Protejarea drepturilor si libertatilor altora (8-2)