Model Acțiune de divorț din culpă, pentru motive temeinice
16 ianuarie 2017Contractul - izvor de obligații
30 ianuarie 2017Dreptul de proprietate privată
Noțiune
Conform art.555 Cod Civil, dreptul de proprietate privată constituie dreptul titularului de a poseda, folosi și dispune de un bun în mod exclusiv, absolut și perpetuu, în limitele stabilite de lege.
Conținut
Dreptul de proprietate are 3 atribute, și anume: posesia, folosința și dispoziția.
- Posesia
Este expresia juridică a aproprierii și stăpânirii lucrului, constituind o stare de drept.
Titularul dreptului de proprietate are posibilitatea fie de a a exercita o stăpânire efectivă a lucrului în materialitatea sa, direct și nemijlocit prin putere proprie și în interes propriu, fie de a consimți ca stăpânirea să fie exercitată, în numele și în interesul lui de către o altă persoană.
- Folosința
Reprezintă facultatea conferită titularului dreptului de proprietate de a uza de lucrul său și facultatea de a pune lucrul în valoare prin exploatarea acestuia în propriul său interes, dobândind fructele pe care le poate obține din acesta.
De regulă, uzul bunurilor consumptibile se confundă cu dreptul de a dispune de ele, mai exact, cu dispoziția materială, deoarece consumarea înseamnă dispariția lor.
Dobândirea fructelor poate fi rezultatul exploatării directe și nemijlocite a lucrului de către titularul dreptului de proprietate, dar și al cedării folosinței lucrului către o altă persoană, în schimbul unei sume de bani.
Prerigativa proprietarului de a culege fructele lucrului presupune fie acte materiale - pentru fructele naturale și pentru cele industriale, fie acte juridice - pentru fructele civile.
Nu orice bun poate produce fructe naturale sau industriale, în schimb, în principiu, orice bun este susceptibil de a produce fructe civile.
Proprietarul are opțiunea de a nu culege fructele.
- Dispoziția
Reprezintă prerogativa titularului dreptului de proprietate de a dispune de lucru.
Dispoziția poate fi materială sau juridică. Prin dispoziție materială se înțelege prerogativa titularului dreptului de proprietate de a dispune de substanța lucrului. prin consumare, transformare sau chiar distrugere.
Prin dispoziție juridică se desemnează prerogativa de a înstrăina lucrul precum și de a constitui asupra lui drepturi reale în favoarea altor persoane.
Se consideră că și abandonarea lucrului mobil sau renunțarea la dreptul de proprietate țin tot de prerogativa dispoziției juridice.