Divort la notar
5 august 2017Am dreptul sa-mi montez la bloc centrala pe gaze?
8 august 2017Divort
Buna seara as avea si eu o problema , eu mam daspartit de fostul meu sot de 6 luni din motivul ca el era foarte agresiv . Astazi mam dus la tribunal sa intreb cam ce acte am nevoie sa pot divorta de el ei miau spus de ce am nevoi . problema mea consta in faptul ca mie im trebuie certificatul de casatorie sal inregistres la noi la starea civila deoarece casatoria a fost efectuoata in germania el find neamt eu stind ca certificat este la mine acasa mam dus sal iau sa pot sal inregistrez dar cand lam cautat in sertar unde lam pus nu mai era tin sa precizez ca eu am fost plecata in austria la lucru intre timp fostul sot venise la casa cu pretxtul ca vrea sasi ieie ceva haine care ii ramase acolo maicamia primindul inauntru sasi ieie lucrurile el pelanga hainele lui mia luat si certificatul de casatorie si cel de nastere , as vrea sa sti daca pot depune plangere la noi in romania sa nu trebuiasca sa merg in germania mie imi este frica de el nu odata am fost amenintata ca ma omuara si cand mergeam acolo ma batea si ma tinea inchisa in casa , va rog ajutatima cu un raspunsb. Multumesc frumos
Bună ziua,
Puteți solicita un duplicat după certificatul de naștere de la primăria unde a fost înregistrat actul sau de la cea din zona căreia vă aveți domiciliul.
În ceea ce privește certificatul de căsătorie, având în vedere că este eliberat în Germania, trebuie să vă adresați pentru un duplicat autorității emitente de acolo.
Am si eu o mare problema... soțul m-a inselat de multe ori... l am iertat si l am crezut de multe ori cum ca ar fi doar bârfe... dovezi am doar de anul trecut cand a ajuns la politie pt declarații ca l au pocnit niște țigani , si de acum cand l am prins dezbrăcat complet in casa unui prieten a lui, insa fara amanta din păcate... acum m am decis- umilința e prea mare, mai ales ca se pare ca nu ii mai pare rau cu nimic... in trecut se tăvălea pe jos sa il iert, lua măsuri sa se schimbe sa fie totul roz macar pt o perioada... problema ar fi următoarea: ne am căsătorit legal anul trecut deși avem 7 ani împreuna. Sunt gravida in multe luni-deci nu pot face nimic decat sa ma rog pt sănătatea pruncului. Eu mai am o fetița dintr o alta relație,cand am rămas văduva, acum 7 ani - fetița are 11 deci creste alături de el ca tata de la 6 ani... el are o fetița din alta relație in care a fost părăsit si el si fetița... are custodie exclusiva , câștigată in tribunal- eu cresc aceasta fetița de 5 ani( de la 2 ani) si avem un băiețel împreuna dinainte de cununie care are acum 4 ani.
Copiii sunt înscriși la școala la domiciliul mamei mele... pentru ca noi aici eram deciși sa stam pana avem casa noastra... el insa sta mai mult departe de copii pe motivul ca avem animale la tara in satul lui natal, unde insa sta mai mult beat decat treaz...Acolo nu sunt chiar condiții sa cresti 4 copii mai ales ca nu am ajutor... aici e mama mea care ma ajuta enorm- școala, teme, mâncare si chiar financiar.
Întrebarea mea este: el tot amenință de cand am plecat de la tara ca l am prins in acea ipostaza, ca vine si ia copiii ... ori pe toti , ori pe cei mai mici... Eu sunt conștienta ca la fata cea mare nu are drept legal, insa la cea mica fiind a lui in acte si la băiat?! Ce șanse am eu sa cresc toti copiii fara sa ii despart? Ce șanse am sa nu își poată lua nici fetița lui pt ca e crescută de mine si suferă enorm dupa mine si dupa frații ei... au crescut foarte uniti...nu rezista nici 2 zile departe unul de altul... plâng unul dupa celalalt toti 3.
Ce pot face sa il împiedic sa provoace trauma cu o despărțire a copiilor, sa imi îmbolnăvească copiii?
Si daca renunț la aceasta relație eu vreau sa cresc toti copiii împreuna.
Bună ziua!
În cazul unui divorț, instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă, conform art. 396 alin. (1) C.civ.
Dispozițiile cu privire la ascultarea copilului în procedurile administrative sau judiciare care îl privesc cuprinse în art. 264 C.civ. sunt aplicabile:
„(1) În procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.
(2) Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie, potrivit cu vârsta sa, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea aceasta, dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte.
(3) Orice copil poate cere să fie ascultat, potrivit prevederilor alin. (1) şi (2). Respingerea cererii de către autoritatea competentă trebuie motivată.
(4) Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate.
(5) Dispoziţiile legale speciale privind consimţământul sau prezenţa copilului, în procedurile care îl privesc, precum şi prevederile referitoare la desemnarea de către instanţă a unui reprezentant în caz de conflict de interese rămân aplicabile.”
Buna ziua.sunt casatorita iar acum am decis impreuna cu sotul sa divortam de comun acord avem 3 copiii minori.unde putem merge a depune cererea de divort comun.si cat ne costa si sa se finalizeze repede.
Bună ziua,
Dacă nu există neîntelegeri între soți, divorțul se poate face și în fața unui notar public (alternativa e în fața instanței de judecată). Acesta poate să elibereze certificatul de divorţ, inclusiv dacă există copii minori născuţi din căsătorie, din afara ei sau adoptaţi.
Desfacerea căsătoriei pe cale notarială se finalizează într-un timp mai scurt decât în instanță.
Actele necesare divorţ cu copil minor sunt: actele de identiate ale celor doi soţi; certificatele de naştere (în original sau copie legalizată); certificatul de căsătorie (în original); certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie (în original sau copie legalizată).
Pentru ca soţii să poată divorţa la notariat atunci când au copii minori, ei trebuie să convină asupra următoarelor aspecte:
numele de familie pe care să îl poarte fiecare după divorţ;
exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi;
stabilirea locuinţei copiiului minor după divorţ
modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copiii minori;
stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Onorariul minim pentru soluţionarea cererii de divorţ prin acordul soţilor la notariat este 920 lei .
Buna ma numesc Anamaria, sunt căsătorită si am aflat acuma k soțul are pe altcineva, mi a trimis mesaj doar k este cu altcineva el fund plecat in germania de o săptămână, mie mia spus k merge sa vada ceva de lucru... după 4 zile mia spus de fapt k are pe altcineva, pe mine și pe copil de 11 luni nea lasat , întrebarea mea este pot sa il bag la abandon de familie si se poate ca el sa fie picat din drepturile părintești daca merg in instanta , pot dovedi cu mesaje?? In caz k el nu recunoaște,) multumesc mult astept raspuns
Bună ziua,
Abandonul de familie este infracțiunea prevăzută în art.378 din Codul Penal astfel:
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Dacă situația dumneavoastră se încadrează în una dintre situațiile de mai sus, puteți formula o plângere prealabilă.
În ceea ce privește minorul, Codul Civil prevede că instanța va hotarî, odată cu pronunțarea divorțului, asupra raporturilor dintre părinții divorțați și copiii lor minori, tinând seama de interesul superior al copilului, învoiala părinților și raportul de anchetă psihosocială. Regula este că după divorț autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți. În mod excepțional, dacă există motive întemeiate, instanța poate hotarî ca autoritatea părintească să fie exercitată de un singur părinte.
În ceea ce privește decăderea din drepturile părintești, aceasta poate fi dispusă dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin rele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtare abuzivă sau neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești.