Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Detențiunea pe viață
Pedepsele principale detențiunea pe viață, închisoarea şi amenda
Potrivit art.53 Cod Penal, pedepsele principale sunt detențiunea pe viață, închisoarea şi amenda.
Pot fi aplicate singure, independent de aplicarea altor sancțiuni de drept penal.
Conform art.56 Cod Penal, detențiunea pe viață constă în privarea de libertate pe durată nedeterminată şi se execută potrivit legii privind executarea pedepselor.
Detențiunea pe viață poate fi prevăzută de lege ca pedeapsă unică (în cazul genocidului) sau poate fi prevăzută alternativ cu închisoarea (la majoritatea infracțiunilor foarte grave precum omorul calificat).
Potrivit art.57 Cod Penal, dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare inculpatul a împlinit vârsta de 65 de ani, în locul detențiunii pe viață, i se aplică pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani şi pedeapsa interzicerii exercitării unor drepturi pe durata ei maximă.
În art.58 Cod Penal, se prevede că în cazul în care cel condamnat la pedeapsa detențiunii pe viață a împlinit vârsta de 65 de ani în timpul executării pedepsei, pedeapsa detențiunii pe viață poate fi înlocuită cu pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani şi pedeapsa interzicerii exercitării unor drepturi pe durata ei maximă, dacă a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei, a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nici o posibilitate să le îndeplinească şi a făcut progrese constante şi evidente în vederea reintegrării sociale.
Condiții:
- Condamnatul a împlinit vârsta de 65 de ani în timpul executării pedepsei detențiunii pe viață;
- Condamnatul a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;
- Condamnatul a îndeplinit integral toate obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare sau dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
- Condamnatul a făcut progrese constante şi evidente în vederea reintegrării sociale.
Dacă sunt îndeplinite condițiile, iar instanța consideră că este oportun, va înlocui detențiunea pe viață cu pedeapsa închisorii pe 30 de ani şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe timp de 5 ani.
Conform art.59 Cod Penal, în cazul comutării sau înlocuirii pedepsei detențiunii pe viață cu pedeapsa închisorii, perioada de detențiune executată se consideră ca parte executată din pedeapsa închisorii.
Există două situații în care se poate aplica detențiunea pe viață (chiar dacă legea nu o prevede) în locul închisorii:
- În caz de concurs – când se depăşeşte cu 10 ani sau mai mult maximul închisorii de 30 de ani sau când cel puțin o infracțiune are pedeapsa prevăzută de 20 de ani sau mai mare;
- În caz de recidivă postcondamnatorie – când se depăşeşte cu strict mai mult de 10 ani maximul de 30 de ani sau când cel puțin o infracțiune are pedeapsa prevăzută de 20 de ani sau mai mare.
Este posibil ca , odată cu comutarea/înlocuirea detențiunii pe viață cu închisoarea de 30 de ani, să se constate că pedeapsa închisorii este executată, când condamnatul efectuase cel puțin 30 de ani de închisoare.
Condamnarea la detențiunea pe viață (când este comutată/înlocuită) atrage pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.
Liberarea condiționată din detențiunea pe viață nu atrage aplicarea pedepselor complementare.