Cum pot scapa de poprire de pe cont?
11 august 2017Deschiderea succesiunii
14 august 2017Demnitate lezata in public
Am fost jignita in public de catre un vecin lezandu mi demnitatea de femeie copilul meu de 12 ani a fost jignit folosind cuvinte obscene sotul meu de asemenea am fost si amenintati ca ne omoara facand puscarie pt noi mentionez ca paratul a mai facut puscarie ce pot face cui ma pot adresa pot cere daune morale pt injuriile aduse desi a fost public nimeni nu se pune martor
Bună ziua!
Codul civil identifică drepturile nepatrimoniale ale unei persoane fizice, precum și modalitățile de apărare aferente. Astfel, articolul 252 C.civ. prevede că „Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică.”
Articolul 253 alin. (1) indică trei mijloace de apărare ale drepturilor anterior menționate: „ Persoana fizică ale cărei drepturi nepatrimoniale au fost încălcate ori ameninţate poate cere oricând instanţei:
a) interzicerea săvârşirii faptei ilicite, dacă aceasta este iminentă;
b) încetarea încălcării şi interzicerea pentru viitor, dacă aceasta durează încă;
c) constatarea caracterului ilicit al faptei săvârşite, dacă tulburarea pe care a produs-o subzistă.”
În același sens, alineatele (3) și (4) ale aceluiași articol prevăd și următoarele posibilități:
„(3) Totodată, cel care a suferit o încălcare a unor asemenea drepturi poate cere instanţei să îl oblige pe autorul faptei să îndeplinească orice măsuri socotite necesare de către instanţă spre a ajunge la restabilirea dreptului atins, cum sunt:
a) obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotărârii de condamnare;
b) orice alte măsuri necesare pentru încetarea faptei ilicite sau pentru repararea prejudiciului cauzat.
(4) De asemenea, persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparaţie patrimonială pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile. În aceste cazuri, dreptul la acţiune este supus prescripţiei extinctive.”
În ceea ce privește amenințarea, menționăm art. 206 C.p „(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”