Divort la notar
5 august 2017Am dreptul sa-mi montez la bloc centrala pe gaze?
8 august 2017Conversie chf
De ce banca are dreptul unilateral de a modifica dobanda,formula de calcul a dobanzii fara raportare la un indice de referinta conform prevederilor legale ci prin raportare la propria sa (c)apreciere subiectiva,se prevede obligatia clientilor de a plati taxe/comisioane de administrare si/sau taxe/comisioane de acordare ...etc
Inca un paragraf care mi-a atras atentia: Prezentul contract poate fi modificat/completatdoar cu conditia existentei acordului Partilor,numai prin acte aditionale scrise si semnate ,cu exceptia situatiilor expres prevazute in prezentul Contract si a modificarilor impuse prin legislatie ,in privinta carora nesemnarea de catre Client a actelor aditionale se considera ACCEPTARE TACITA.
INTREBARE: CARE SUNT DREPTURILE CLIENTULUI INTR-UN CONTRACT DE CREDIT IPOTECAR SI PE BAZA CARE-I LEGI POT NOTIFICA BANCA SA SCOATA ACCESTE CLAUZE ABUZIVE ? (NOTIFIC CA DORIM SA FACEM CONVERSIA IN LEI DIN CHF CU UN DISCONT DE 30% CU RENUNTARE LA LITIGII PE COMISION DE ADMINISTRARE CARE ESTE IN FIECARE LUNA IN JUR DE 130 CHF,SI PE VIITOR CU ACESTE CLAUZE ABUZIVE SA NU AJUNGEM DE UNDE AM PORNIT)
MULTUMESC ANTICIPAT!
Bună ziua!
Potrivit Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, cu modificările și completările ulterioare, o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor. O clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitate consumatorului să influenţeze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau condiţiile generale de vânzare practicate de profesionişti pe piaţa produsului sau serviciului respectiv.
Subliniem faptul că art. 1 alin (3) interzice profesioniştilor stipularea de clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.
Articolul 8 indică organele abilitate pentru constatarea contravenţiilor şi soluţionarea litigiilor „Controlul respectării dispoziţiilor prezentei legi se face de reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de specialişti autorizaţi ai altor organe ale administraţiei publice, potrivit competenţelor.” Organele de control efectuează verificări la sesizarea persoanelor prejudiciate sau din oficiu, conform art. 9.